Ίδρυμα Ευγενίδου

Περιγραφή δραστηριοτήτων για το Φεστιβάλ.

Mathemagic

(Διάρκεια 1 ώρα, προτείνεται για παιδιά 10+ και για ενήλικες, σύνολο συμμετεχόντων: απεριόριστο)

  • Πώς μπορείτε να βρείτε τα φύλλα της τράπουλας που θα επιλέξουν οι φίλοι σας;
  • Μπορείτε εύκολα και γρήγορα να προβλέψετε εκ των προτέρων το άθροισμα τυχαίων εξαψήφιων αριθμών που θα διαλέξει η παρέα σας;
  • Πώς μπορείτε να περάσετε ολόκληρο το σώμα σας μέσα από μία σελίδα τετραδίου;

Ελάτε μαζί μας σε ένα ταξίδι στον συναρπαστικό κόσμο των Μαθηματικών! Όλα αυτά τα θεαματικά τρικ βασισμένα στην επιστήμη των Μαθηματικών που αρχικά φαίνονται παράδοξα ή περίεργα, μπορούν εύκολα να εξηγηθούν με την μαθηματική λογική και να συναρπάσουν μικρούς και μεγάλους.

Χημεία για όλους!

(1 ή 2 sessions, διάρκεια 60΄, απευθύνεται σε παιδιά 6-13 ετών, σύνολο συμμετεχόντων: 12 παιδιά ανά session)

Ελάτε να ανακαλύψουμε απλές και εντυπωσιακές χημικές αντιδράσεις, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του επιστήμονα!

Φορέστε την ρόμπα σας κι ελάτε να πειραματιστούμε με ασφάλεια, πραγματοποιώντας διαφορετικές χημικές αντιδράσεις! Γνωρίστε μαζί μας την επιστήμη της Χημείας, την επιστήμη των χρωμάτων και των παρατηρήσεων, μέσα από πολύχρωμα διαλύματα και εκρήξεις!

Ίδρυμα Ευγενίδου: πυλώνας της τεχνικής και επιστημονικής παιδείας στην Ελλάδα

Το Ίδρυμα Ευγενίδου ιδρύθηκε το 1954 από τον μεγάλο εθνικό ευεργέτη Ευγένιο Ευγενίδη, ο οποίος ως μοναδικό σκοπό του έταξε την συμβολή στην εκπαίδευση των νέων ελληνικής υπηκοότητας στο επιστημονικό και τεχνικό πεδίο. Η σύστασή του πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1956 με Διοικήτρια-Διαχειρίστρια την αδελφή του Ευγένιου Ευγενίδη, Μαριάνθη Σίμου. Χάρη στον Ευγένιο Ευγενίδη και τους συνεχιστές του έργου του το Ίδρυμα Ευγενίδου από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα λειτουργεί, συντηρείται, επεκτείνεται και εκσυγχρονίζεται με ιδίους και μόνον πόρους.

Οι δραστηριότητές του περιλαμβάνουν: υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, δωρεές και εκδόσεις για την τεχνική, επαγγελματική και ναυτική εκπαίδευση, ενημερωμένη τεχνική και επιστημονική βιβλιοθήκη, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα εξοπλισμένα πλανητάρια στον κόσμο, το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας, έναν πρότυπο χώρο γνωριμίας, ενασχόλησης και πειραματισμού με την επιστήμη και την τεχνολογία για μικρούς και μεγάλους, το Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab, ένα εργαστήριο δημιουργικής απασχόλησης για νέους/νέες, στοχευμένο στην σύγχρονη τεχνολογία, ένα Συνεδριακό Κέντρο υψηλών προδιαγραφών, καθώς και διεθνείς συνεργασίες, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα κ.ά.

Πρόκειται για έναν μοναδικό πυλώνα της τεχνικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, που εξακολουθεί εδώ και χρόνια, αθόρυβα και με έμφαση στην αληθινή προσφορά, να εκπληρώνει τον σκοπό του.
Για την διαχρονική και ανιδιοτελή προσφορά του έχει αποσπάσει πληθώρα βραβείων (Χρυσούν Μετάλλιον Ακαδημίας Αθηνών,βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών για την πρότυπη λειτουργία του Ευγενιδείου Πλανηταρίου, Lloyd’s List “Achievement in education and training”- Greek Shipping Awards 2016 και πολλά άλλα)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Η Δρ Στέλλα Κρητικού είναι Χημικός.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987. Σπούδασε Χημεία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και κατόπιν εξειδικεύτηκε στον τομέα της Θεωρητικής Χημείας στο Texas A&M University. Εκπόνησε το διδακτορικό της στο Πανεπιστήμιο του Sheffield στον τομέα της κβαντομηχανικής.

Στα ενδιαφέροντά της συγκαταλέγεται ο τομέας της γνωσιακής επιστήμης, τον οποίο μελετά στο ΕΚΠΑ από το 2017.

Είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, όπου σχεδιάζει και επιμελείται επιστημονικά τις επιδείξεις πειραμάτων Χημείας.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989 και αποφοίτησε από το τμήμα Βιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συνεχίζει τις σπουδές της στο διεπιστημονικό πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών με τίτλο «Γνωσιακή Επιστήμη» στο ΕΚΠΑ, όπου εξερευνά τον ανθρώπινο νου μέσα από τους τομείς της Νευροεπιστήμης, της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Ψυχολογίας.

Είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Στον ελεύθερο χρόνο της διαβάζει βιβλία, ταξιδεύει και ασχολείται με κατασκευές.