Μισέλ Κιόσογλου – Χρίστος Καλουντζόγλου

Αφήγηση παραμυθιών από τους ίδιους τους συγγραφείς και συζήτηση μαζί τους. 

Η Μισέλ Κιόσογλου Θα παρουσιάσει το βιβλίο της “Kleio and Despina” με τα ήθη, έθιμα και την παράδοση του Καστελλορίζου.

Η συγγραφέας Μισέλ Κιοσόγλου και η οικογένεια της προέρχεται από το μαγικό και πανέμορφο Καστελλόριζο. Είναι δικηγόρος Αυστραλίας και συνεργάζεται με Έλληνες δικηγόρους για υποθέσεις της διασποράς. Επισης, έχει σπουδάσει Αγγλική Φιλολογία και Ιστορία, Παιδαγωγικά και αργότερα Νομική.

Λόγω της εργασίας της ως δικηγόρος συνηθίζει να ταξιδεύει συχνά. Προέρχεται από οικογένεια ομογενών. Έχει μάθει μέσω της οικογενείας της πολλά μυστικά για την ενδυμασία, τα ήθη, τα έθιμα, την κουζίνα, τη διάλεκτο και γενικότερα την ιστορία και κληρονομιά του νησιού. Ο σκοπός των βιβλίων της και των ιστοριών μέσα από αυτά, είναι να τοποθετήσει γεγονότα παράδοσης, ηθών και εθίμων στο σήμερα καθώς και να τα εκσυγχρονίσει.

Όλη αυτή η διαδικασία θεωρεί πως μπορεί να επιτευχθεί πολύ όμορφα και απλά μέσα από ένα παιδικό βιβλίο. Το Καστελλόριζο για τη Μισέλ, είναι μαγεία, παράδοση, οικογένεια και Ελλάδα."


Ο Χρίστος Καλουντζόγλου και ο πειρατής Μάνι Μάνι στο Καστελόριζο 

Παρουσίαση του παραμυθιού “Η βρεγμένη σανίδα”

Ο πειρατής  Μάνι Μάνι
Ο πειρατής Μάνι Μάνι είναι μια δική μας φιγούρα: βγαλμένη από το ελληνικό αρχιπέλαγος, ζυμωμένη με την αρμύρα και τους αγέρηδες. Κυκλοφορεί ανάμεσα στα ξάρτια του ιστιοφόρου, σκαρφαλώνει σε κάστρα, ταξιδεύει σε θάλασσες γεμάτες θρύλους, γνωρίζει τα σύγχρονα προβλήματα. Οργίζεται γιατί η θάλασσα απειλείται, γιατί κάποιοι δεν σέβονται το Τρανό Λιμάνι. Και αναλαμβάνει δράση.

Οι «Περιπέτειες του πειρατή Μάνι Μάνι» είναι ένα οικολογικό παραμύθι για παιδιά δημοτικού αλλά και για μεγαλύτερα.

Εικονογράφηση: Γιάννης Στύλος
Εκδόσεις: Άσπρη Λέξη, έτος κυκλοφορίας 2006 – εξαντλημένο.

Η βρεγμένη σανίδα, σε Δημοτικό Σχολείο της Αττικής

Η παρουσίαση του βιβλίου

Η Βρεγμένη Σανίδα έχει προσαρμοστεί ως θεατρικό παιχνίδι  από τον συγγραφέα, με στόχο να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των παιδιών στην παρουσίαση της ιστορίας. Η διάδραση επιτυγχάνεται με την ανάθεση ρόλων στα παιδιά, που υποδύονται ήρωες του παραμυθιού.

Ο Χρίστος Καλουντζόγλου γεννήθηκε πριν από 560 χρόνια στο τρανό λιμάνι του αρχιπελάγους. Από μικρός είχε στόχο να γνωρίσει το διάσημο εξερευνητή Σωφρόνιο Σκουρδουμπούτη.

Για καλή του τύχη, μεγαλώνοντας γνώρισε μια μούσα, μια νεράιδα και μια πριγκιπέσα, που τον έμαθαν να κάνει συλλογή στιγμών.

Αργότερα γνώρισε τον πειρατή Μάνι Μάνι, που τον πήρε μαζί του στην παραμυθοχώρα. Εκεί εκπαιδεύτηκε σε δύσκολες αποστολές, όπως η απελευθέρωση των ονείρων από τις ονειροπαγίδες.

Σε μία από αυτές τις αποστολές εντόπισε το πιο σπάνιο ζώο του αρχιπελάγους – το γαργαλόσαυρο. Από τότε τον συνοδεύει και τον βοηθά να βρίσκει το δρόμο, όταν χάνεται στο μεγάλο χωριό. Είναι μόλις 560 χρονών και έχει καιρό μπροστά του για πολλά ταξίδια με πειρατές και πριγκιπέσες.