Μιχάλης Λάμπρου

Ο Μιχάλης Λάμπρου, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης,  θα δώσει δύο ενδιαφέρουσες ομιλίες για πρωτότυπα μαθηματικά θέματα.

Δραστηριότητες – Ομιλίες 

Μαθηματικά μαγικά τρικ

Στην ομιλία θα παρουσιαστεί εν συντομία η ιστορία των Μαθηματικών μαγικών τρικ, από την αρχαιότητα στην σύγχρονη εποχή. Κατόπιν θα παρουσιαστούν μερικά ενδιαφέροντα τέτοια μαγικά. Η ιδέα είναι να προκληθεί το ενδιαφέρον του μαθητή με σκοπό να αναζητήσει την εξήγηση του τρικ. Στο κύριο μέρος της ομιλίας θα δοθούν οι Μαθηματικές ερμηνείες των τρικ και οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να κατασκευάσουν παρόμοια αλλά με δικά τους νούμερα.  

Για μαθητές Δημοτικού

Μαθηματικοί γρίφοι και αποδείξεις του αδυνάτου κάποιων καταστάσεων

Υπάρχουν μερικοί ελκυστικοί Μαθηματικοί γρίφοι οι οποίοι ζητούν να αποδειχθεί ότι είναι αδύνατον να καταλήξει κανείς σε μία κατάσταση ακολουθώντας κάποιους κανόνες. Οι αποδείξεις του αδυνάτου είναι πολύ κομψές ενώ ο συλλογισμός είναι απλός αλλά εξαιρετικά ευφυής. Στην ομιλία θα συζητηθούν και θα αναλυθούν μερικοί τέτοιοι γρίφοι.

Για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Ο Μιχάλης Λάμπρου γεννήθηκε στη Κένυα, όπου είχαν μεταναστεύσει οι γονείς του.

Τέλειωσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο στην Αθήνα και τις Πανεπιστημιακές του σπουδές στο Λονδίνο, από όπου πήρε Πτυχίο, Μάστερ και Διδακτορικό στα Μαθηματικά. Σήμερα εργάζεται ως Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Kρήτης.

Έχει δημοσιεύσει 25 ερευνητικές εργασίες στα Καθαρά Μαθηματικά, έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την Ιστορία των Μαθηματικών, έχει συγγράψει πλήθος σημειώσεων για φοιτητές, 12 βιβλία για μαθητές σχολείου, ένα Λεξικό Αγγλοελληνικών Μαθηματικών όρων, έχει μεταφράσει 5 βιβλία, έχει επιμεληθεί 17, έχει συγγράψει εκλαϊκευτικά άρθρα καθώς και λήμματα σε ξένες εγκυκλοπαίδειες.

Επίσης ασχολήθηκε με Μαθηματικές Ολυμπιάδες, εκπροσωπώντας τέσσερις φορές την Ελλάδα ως αρχηγός της αποστολής. Τελευταία είναι ο επιστημονικός υπεύθυνος στη χώρα μας του Διεθνούς Μαθηματικού Διαγωνισμού «Καγκουρό». Είναι έγγαμος με τρία παιδιά, τα οποία σήμερα έχουν τελειώσει τις Πανεπιστημιακές τους σπουδές και εργάζονται.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης στα 40 χρόνια λειτουργίας του έχει αναδειχθεί σε ένα έντονα εξωστρεφές και καινοτόμο εκπαιδευτικό και ερευνητικό Ίδρυμα με σημαντικές επιστημονικές διακρίσεις και ξεχωριστή παρουσία στις διεθνείς κατατάξεις. Σήμερα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης διαθέτει πέντε σχολές (Φιλοσοφική, Κοινωνικών Επιστημών, Επιστημών Αγωγής, Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, και Επιστημών Υγείας), με δεκαέξι τμήματα που καλύπτουν έναν ευρύτατο επιστημονικό χώρο.