Φωτεινή Μπαξεβάνη

(ηθοποιός-συνθέτης-σκηνοθέτης)

 

Αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Μουσικές σπουδές στο Εθνικό Ωδείο και στο Ωδείο Φ. Νάκας (πιάνο, τραγούδι, ενορχήστρωση, σύνθεση για το θέατρο και τον κινηματογράφο). Επαγγελματικά από το 1992 έως σήμερα συμμετείχε στο θέατρο σε πάνω από εβδομήντα παραστάσεις ως ηθοποιός, συνθέτης και σκηνοθέτης. Έχει παίξει σε πολλές γνωστές τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες και έχει υπογράψει την πρωτότυπη μουσική ταινιών και σίριαλ.

Το 2013-14 διετέλεσε Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού́ Θεάτρου.

Έχει διδάξει υποκριτική στις δραματικές σχολές του ΚΘΒΕ, του Εθνικού Θεάτρου, κ.α., καθώς και σε θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ και θεατρικό παιχνίδι σε παιδιά. Το 2008 ίδρυσε τη δισκογραφική εταιρία “faos-music” με σκοπό την έκδοση πρωτότυπης μουσικής για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη jazz.
Το 2009 σκηνοθέτησε το Prime Numbers του Γ. Σκαραγκά στη Νέα Υόρκη (Υποψήφιο για τα N.Y. off-off  Broadway Awards).

Το 2011 βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στο ρόλο της Λωξάντρας της παράστασης του ΚΘΒΕ από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρων. Το 2017 στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας πήρε βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την ταινία “Ουρανία”.

Είναι η πρώτη Ελληνίδα ομιλήτρια του UCLA Regents’ Lecture μετά από πρόσκληση του UCLA Stavros Niarchos Foundation Center for the Study of Hellenic Culture τον Ιανουάριο του 2020 το θέμα της διάλεξης ήταν το Καστελλόριζο, My own private Kastellorizo”.

Από το 2017 μέχρι και σήμερα με τον μονόλογο του Γιάννη Σκαραγκά “Η Κυρά της Ρω” έχει δώσει παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, Κύπρο, Αυστραλία και Αμερική με μεγάλη επιτυχία.

“Η Κυρά της Ρω” είναι η πρώτη ελληνική θεατρική παραγωγή που έχει λάβει επίσημη πρόσκληση από το διάσημο Center for the Art of Performance του UCLA στο Λος Άντζελες, και παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 για δύο παραστάσεις.