«Οδύσσεια ’22, Στους δρόμους της Ανατολής και στων Πατρών τα μέρη…..»
Στο πλαίσιο της διοργάνωσης και στην Πάτρα του Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου, το Θέατρο Σκιών του Χρήστου Καλπουζάνη, με τη φιλική συμμετοχή των μικρών μαθητών του Λυκείου των Ελληνίδων Πατρών με αφορμή τη συμπλήρωση 100 Χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή θα παρουσιάσει στις 22/10/2022 και ώρα 20:00 στο χώρο την Παλαιών Σφαγείων την επετειακή παράσταση «Οδύσσεια’22…..Στους δρόμους της Ανατολής και στων Πατρών τα μέρη…»
Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον Ελληνισμό της Μικρασίας και στη δοκιμασία του ξεριζωμού και της προσφυγιάς. Ο Οδυσσέας και ο Καραγκιόζης, ως σύμβολα του Έλληνα που κατέχει την τέχνη της επιβίωσης, ξεκινούν μια διαδρομή πόνου και χαράς από τα βάθη της Ανατολής και τον Εύξεινο Πόντο έως τα παράλια της Μεσογείου, με συνταξιδιώτες τους Έλληνες της Ανατολής, για να βρουν ο καθένας τη δική του Ιθάκη. Πίσω από τα φώτα του μπερντέ, Σμυρνιοί, Κωνσταντινοπολίτες, Πόντιοι και Καππαδόκες, εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να ζήσουν τη δική τους Οδύσσεια για να βρουν καταφύγιο σε μια νέα πατρίδα. Συντροφιά τους θα έχουν και τους μικρούς χορευτές, που θα τους βοηθήσουν να διασώσουν τους χορούς και τα τραγούδια τους, για όταν η ζωή θα νικήσει και η χαρά θα ξανάρθει.
Επιδίωξή μας είναι ο παραδοσιακός χορός και το θέατρο σκιών, δύο διαχρονικές και ανθεκτικές εκδηλώσεις της ελληνικής λαϊκής παράδοσης, να συναντηθούν επί σκηνής, για να επικοινωνήσουν στους μικρούς μας φίλους, με συμβολισμούς και φαντασία, ένα οδυνηρό κεφάλαιο της ιστορίας του Ελληνισμού και της ανθρωπότητας, χωρίς να χάσουν την πίστη τους για τη συνάντηση με την Ιθάκη που πάντα ξεπροβάλλει στον ορίζοντα.
Σύντομο βιογραφικό ΛτΕ Πατρών
Το Λύκειο των Ελληνίδων Πάτρας ιδρύθηκε το 1913 ως ένα από τα πρώτα παραρτήματα του κεντρικού Λυκείου της Αθήνας. Απενεργοποιήθηκε το 1919 λόγω μεγάλης πυρκαγιάς και επανιδρύθηκε το 1976. Το 2016 γιόρτασε τα 40 χρόνια από την επανίδρυσή του.
Η πρώτη εμφάνιση του χορευτικού τμήματος στην Πάτρα χρονολογείται το 1977 στο Δημοτικό Θέατρο «ΑΠΟΛΛΩΝ» με συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών, ενώ στο εξωτερικό χρονολογείται το 1981, ταξιδεύοντας στο ελληνόφωνο χωριό «ΚΑΛΗΜΕΡΑ» της ΑΠΟΥΛΙΑΣ (ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ). Έκτοτε εμφανίστηκε επανειλημμένα στα ελληνόφωνα χωριά, καθώς και σε σημαντικές ιταλικές πόλεις (ΝΑΠΟΛΗ, ΛΕΤΣΕ, ΜΕΤΑΠΟΝΤΕ, ΜΠΑΡΙ, ΟΥΝΤΙΝΕ, ΡΙΜΙΝΙ)
Το 1988, στο διεθνές φεστιβάλ στο BRUNSUM (Ολλανδία) βραβεύεται για την εμφάνισή του με το πρώτο βραβείο καλλιτεχνικής παράστασης και το 1989 στο CHAMBERRY International Festival (Γαλλία), κερδίζει το δεύτερο βραβείο χορού.
Είναι μέλος του CIOFF από 30/11/2019 ενώ από τον 9/2019 είναι συντονιστής του προγράμματος Erasmus + «Μαθαίνω μέσα από τον παραδοσιακό χορό και το αρχαίο θέατρο».