Η Μαρία Καμηλάκη είναι προϊσταμένη της Διεύθυνσης Βιβλιοθήκης της Βουλής από τον Οκτώβριο του 2021, ενώ κατά το διάστημα Νοενβρίου 2018 – Οκτωβρίου 2021 διετέλεσε προϊσταμένη του Τμήματος Κοινοβουλευτικής Βιβλιοθήκης.
Παράλληλα, από το 2017 διδάσκει ως καθηγήτρια – σύμβουλος στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών του Ε.Α.Π. Σύγχρονες τάσεις στη Γλωσσολογία για εκπαιδευτικούς και συνεργάζεται ως εμπειρογνώμων με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης & Αυτοδιοίκησης. Μεταξύ 2018 – 2020 υπήρξε ακαδημαϊκή υπότροφος στο Τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και από το 2013 έως το 2019 λέκτορας Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (παμψηφεί «Άριστα») και κάτοχος Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων Ειδίκευσης (MSc) στην Πολιτιστική Διαχείριση (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, 2014) και την εφαρμοσμένη Γλωσσολογία (University of Edinburgh, 2002).
Κατά την εκπόνηση της Διδακτορικής της Διατριβής τιμήθηκε με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ κατά τις μεταπτυχιακές της σπουδές με υποτροφία του Ιδρύματος «Λίλιαν Βουδούρη» και του Βρετανικού Ερευνητικού Συμβουλίου «Economic & Social Research Council» (E.S.R.C.). Είναι συγγραφέας του Οδηγού για εκπαιδευτικούς «Λέξεις που πληγώνουν, λέξεις που χαμογελούν».
Βιωματικό εργαστήριο για τον λεκτικό εκφοβισμό στο σχολικό περιβάλλον (Βιβλιοθήκη της Βουλής, Σειρά «Μέθοδοι και εργαλεία», Αθήνα 2020) και συν-συγγραφέας του βιβλίου «Πιπέρι στο στόμα!». Όψεις των λέξεων – ταμπού στην Νέα Ελληνική (Αθήνα, Εκδόσεις Καλλιγράφος, 2015).
Συστηματικά δημοσιεύει μελέτες της σε επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων, ενώ στην παρούσα φάση ολοκληρώνει τη μεταδιδακτορική της έρευνα στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου με θέμα «Από τις γλωσσικές στάσεις στις γλωσσικές πολιτικές: Συζητώντας για το γλωσσικό ζήτημα στη Βουλή των Ελλήνων».
Έχει επιμεληθεί την πολυμεσική έκθεση Γλωσσόpolis: Περιηγήσεις στη Νέα Ελληνική (2016), σε συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση με τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και την επετειακή έκθεση του Κοινοβουλίου «Αντικρίζοντας την Ελευθερία!» Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά (2021). Είναι μητέρα τριών παιδιών.