Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διόσκουροι»

O Φαρμακόπουλος Αντώνης, Πρόεδρος της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης «Διόσκουροι», Ερασιτέχνης Αστρονόμος και διεθνώς καταξιωμένος αστροφωτογράφος, συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα παρουσιάσει στα πλαίσια της καθιερωμένης πλέον αστροπαρατήρησης του Καστελλόριζου, την παρακάτω ενδιαφέρουσα δράση:

Αστροφωτογραφία Βαθέως Ουρανού

Στην δράση αυτή ο Φαρμακόπουλος Αντώνης θα φωτογραφίσει ζωντανά ουράνια αντικείμενα βαθέως ουρανού όπως Γαλαξίες & Νεφελώματα, αντικείμενα που βρίσκονται από εκατοντάδες έως εκατομμύρια έτη φωτός  μακριά, εξηγώντας την όλη διαδικασία από το στήσιμο του αστροφωτογραφικού εξοπλισμού, την επιλογή και καδράρισμα των στόχων και την όλη διαδικασία λήψεων. Οι συμμετέχοντες θα παρατηρούν την όλη διαδικασία ζωντανά σε μεγάλη οθόνη και θα μπορούν καθ’ όλη την διάρκεια να κάνουν σχετικές ερωτήσεις στον εισηγητή.

Ο Αντώνης Φαρμακόπουλος λάτρης της αστρονομίας από μικρός, με μια φυσική έλξη για τα μυστήρια του ουρανού αγαπούσε τη γνώση γύρω από τους πλανήτες, τα νεφελώματα και τα αστρικά σμήνη. Πριν 20 χρόνια απέκτησε το πρώτο του τηλεσκόπιο, με το οποίο μόνος ξεκίνησε να παρατηρεί και να φωτογραφίζει τον νυχτερινό ουρανό. Σε σύντομο χρονικό διάστημα ένιωσε την ανάγκη να έρθει σε επαφή και με άλλους ερασιτέχνες αστρονόμους για να ανταλλάξει γνώσεις και εμπειρίες ενώ σήμερα είναι μεταξύ άλλων είναι Πρόεδρος της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης, σύλλογος ερασιτεχνικής αστρονομίας με έδρα την Σπάρτη, και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομάδας Αστροφωτογραφίας Α.V.A.T. (Astro-Vox Astrophotography Team).

Έχει ταξίδεψε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης ως κυνηγός εκλείψεων, από τη Ρωσία την Κίνα, Αυστραλία, την Ινδονησία, ΗΠΑ και Χιλή. Έχει διακριθεί σε διαγωνισμούς Αστροφωτογραφίας σε όλο τον κόσμο, φωτογραφίες του έχουν εκδοθεί σε περιοδικά και βιβλία Αστρονομίας και έχει κάνει εκθέσεις Αστροφωτογραφίας σε συνέδρια και Αστεροσκοπεία ενώ αυτή την περίοδο βρίσκεται στην προετοιμασία για την παρατήρηση της επόμενης ολικής έκλειψης στην χώρα του Μεξικού.

Η Αστρονομική Ένωση Σπάρτης ιδρύθηκε από μια ομάδα έμπειρων ερασιτεχνών αστρονόμων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παρατηρησιακής αστρονομίας, της αστροφωτογραφίας, των αποκρύψεων αστέρων και της φωτομετρίας μεταβλητών άστρων. Σκοπός της Ένωσής μας είναι η διάδοση της ερασιτεχνικής αστρονομίας στην  ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης, μέσω της διοργάνωσης εκδηλώσεων, εξορμήσεων και συναντήσεων αλλά και η ενημέρωση κι επιμόρφωση των μελών μας σε ένα ευρύ φάσμα αστρονομικών δραστηριοτήτων. 
Οι δραστηριότητες της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης καλύπτουν ευρύ πεδίο θεμάτων όπως: παρατήρηση του ουρανού, αστροφωτογράφηση, οπτική παρατήρηση και ψηφιακή καταγραφή μεταβλητών άστρων, καταγραφή αποκρύψεων αστέρων από αστεροειδείς, καταγραφή βροχών μετεώρων, συστηματική καταγραφή των αμοιβαίων φαινομένων μεταξύ δορυφόρων των πλανητών Δία και Κρόνου κ.ά.
Η Ένωσή μας έλαβε το όνομα «ΔΙΟΣ ΚΟΥΡΟΙ» από τους Σπαρτιάτες ήρωες της μυθολογίας Κάστωρ και Πολυδεύκη. Κατά την μυθολογία ο Κάστωρ κι ο Πολυδεύκης ήταν γιοί του Δία και της Λήδας και γεννήθηκαν από ένα αυγό. Σύμφωνα με την παράδοση, κατά την επιστροφή τους από την Αργοναυτική Εκστρατεία, μετά από μια τρικυμία, εμφανίστηκαν πάνω από τα κεφάλια των Διόσκουρων δύο αστέρια. Για το λόγο αυτό οι Αρχαίοι Έλληνες έδωσαν τα ονόματα των Διόσκουρων στα δύο φωτεινότερα άστρα του αστερισμού των Διδύμων.