Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Escape4Health

Εκπαιδευτικό Δωμάτιο Απόδρασης για ιατρικές δεξιότητες
Το εργαστήριο για το Φεστιβάλ Γρίφων

Το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής & Ψηφιακής Καινοτομίας Τμήματος Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, θα παρουσιάσει δύο ξεχωριστές δράσεις που αναδεικνύουν  την εφαρμογή των Escape Rooms στα προγράμματα σπουδών της υγειονομικής περίθαλψης, φέρνοντας καινοτομία στην πολυεπαγγελματική εκπαίδευση.

Δύο διαφορετικές εκδοχές του Δωματίου Απόδρασης:

  • Ανοιχτό εργαστήριο επίδειξης με κοινό έως 20 άτομα όπου στήνουμε το σκηνικό, παρουσιάζουμε το σενάριο, λύνουμε μαζί επτά από τους δέκα γρίφους, σε μια ομαδική διαδραστική παρουσίαση.
  • Κλειστό εργαστήριο για 6 συμμετέχοντες για πλήρη εφαρμογή του σεναρίου.

Το σενάριο του δωματίου απόδρασης
Στη διάρκεια μιας κρουαζιέρας διεξάγεται ένα ιατρικό συνέδριο.
Οι 6 συμμετέχοντες στο δωμάτιο απόδρασης χαλαρώνουν σε κάποιο σαλόνι του πλοίου. Από τα μεγάφωνα ακούγεται η ανακοίνωση: «Ο επιβάτης στην καμπίνα 2310 χρειάζεται επείγουσα ιατρική βοήθεια!»
Οι συμμετέχοντες πρέπει να μπουν στο δωμάτιο, να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους και τον διαθέσιμο ιατρικό εξοπλισμό, για να κρατήσουν στη ζωή τον Καθηγητή ΑΒ που βρίσκεται αναίσθητος στην καμπίνα 2310.
Για να έχουν πρόσβαση σε βοήθειες και εξοπλισμό, πρέπει να λύσουν μια σειρά από 10 γρίφους και να συνεργαστούν για να εφαρμόσουν τις ιατρικές δεξιότητές τους.

Επειδή το σενάριο απαιτεί ιατρικές δεξιότητες ή γνώσεις Α’ Βοηθειών, θα πρέπει οι συμμετέχοντες να παρακολουθήσουν μια σύντομη ενημέρωση Α΄Βοηθειών και στη συνέχεια να πάρουν μέρος στο Δωμάτιο Απόδρασης.

Επαγγελματική ιδιότητα

Επιστημονικός Συνεργάτης – Βοηθός Ερευνητής στο Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής & Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ με αντικείμενο τη διαχείριση ομάδων σε co-creation διαδικασίες του living lab ThessAHALL Βιολόγος, εκπαιδευτικός και συντονιστής ομάδων παιδιών και ενηλίκων πάνω στη εκλαΐκευση της επιστήμης και την βιωματική εκπαίδευση. Ερευνητής πεδίου στο living lab, σε θέματα διαχείρισης ομάδων κοινωνικής έρευνας, υγείας, διατροφής και περιβάλλοντος. Στέλεχος στο Γραφείο Διαχείρισης Στρατηγικών Έργων (SPMO) της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής με αντικείμενο την υλοποίηση δράσεων κοινωνικού και περιβαλλοντικού αντίκτυπου.

Υπεύθυνος σχεδιασμού και υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά και ενήλικες στην εκπαιδευτική εταιρεία ΓΝΩΣΗ&ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΙΚΕ, με αντικείμενο συνεργασίες με μουσεία και προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Συνεργασίες με Δήμο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Τεχνολογίας Noesis, Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, American Farm School.

Γεννημένος το 1964, είναι πτυχιούχος Βιολογίας του ΑΠΘ το 1987, με κατεύθυνση τη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών. Εκπαιδευτής Πρώτων Βοηθειών BLS του ERC.

Δημοσιεύσεις & Εισηγήσεις σε επιστημονικά συνέδρια

Δημοσίευση «Empathize with the CAPTAIN stakeholders’ community towards understanding older adults’ daily needs and how they cope with them» D. Petsani1, E. I. Konstantinidis1, A. Billis1, M. Nikolaidou1, N. Kiriakidis1,V. Zilidou1, D. Mantziari1, M. Timoleon1, and P. D. Bamidis1 με το Medical Physics Laboratory, School of Medicine, Faculty of Health Sciences, Aristotle University of Thessaloniki, Greece, Μάρτιος 2019. Εισηγητής στο βιωματικό εργαστήριο «Εκπαιδευτικά προγράμματα: παραδείγματα και εφαρμογές» στα πλαίσια της 7ης διεθνούς συνδιάσκεψης «Αναζητώντας νέους ρόλους στην εκπαίδευση» που οργάνωσε το Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στη Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο του 2006.

Εισηγητής στο βιωματικό εργαστήριο «Οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων» στο «1ο Συνέδριο Προσχολικής Εκπαίδευσης» που οργάνωσε το Εργαστήριο Θεωρητικής και Εφαρμοσμένης Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο 2007.

Εισηγητής στο «Συνέδριο για τη Βιωματική Μάθηση» που οργάνωσε η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή στα πλαίσια της δράσης Forelise του τμήματος LLL, στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 2012.

Συμμετοχή με αναρτημένη ανακοίνωση «Σώμα και μυαλό» & «Τα παιδία παίζει», δύο εφαρμογές αγωγής υγείας και φυσικής αγωγής, στο 13ο Θεματικό Συνέδριο Φυσικής Αγωγής της Ε.Γ.Β.Ε., στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο του 2012.

Συμμετοχή με αναρτημένη ανακοίνωση «Εκπαιδευτική Ψηφιακή Πινακοθήκη» μια καινοτόμος εφαρμογή, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο «Ξαναφανταζόμαστε το Σχολείο» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2013.

Διακρίσεις

1ο Βραβείο ελληνικού τμήματος ευρωπαϊκού διαγωνισμού πρόσκλησης για προτάσεις ενεργητικής μάθησης στο πεδίο του έργου «City is my Learning Space» που διοργάνωσε το ΝΟΗΣΙΣ ΚΕΝΤΟΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ, Θεσσαλονίκη 2014 1ο Βραβείο ελληνικού τμήματος ευρωπαϊκού διαγωνισμού πρόσκλησης για προτάσεις βελτίωσης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς του έργου CIPTEC H2020, Θεσσαλονίκη 2018.

Εθελοντική δράση

2015 – 2020: Μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης στη θαλάσσια διάσωση 2021- σήμερα: Mέλος της εθελοντικής ομάδας κοινωνικής αλληλεγγύης και αναδιανομής τροφίμων ΠΕΡΙΒΟΛΑΡΗΔΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Συγγραφική δράση

2010: Πανελλήνιος Διαγωνισμός Λογοτεχνίας της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών Α΄Βραβείο Μυθιστορήματος και Α΄Βραβείο παιδικού Διηγήματος 2020: Πανελλήνιος Διαγωνισμός Λογοτεχνίας της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών Α΄Βραβείο Νουβέλας

Επικοινωνία

mail: nikos18464@gmail.com, nkyria@afs.edu.gr

6940860261, 2310492851

Το έργο Escape4Health
Το ESCAPE4HEALTH είναι ένα έργο που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ που διερευνά τον πιθανό ρόλο των Escape Rooms στα προγράμματα σπουδών της υγειονομικής περίθαλψης, φέρνοντας καινοτομία στην πολυεπαγγελματική εκπαίδευση.
Στο έργο συμμετέχουν πέντε ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια της Ευρώπης, ανάμεσά τους και το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ.