«CONVEY: Not a Game»
Ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι γρίφων με θέμα την παρενόχληση, στο 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Το «CONVEY» είναι ένα παιχνίδι για τη σεξουαλική κακοποίηση. Μα τι παιχνίδι; Παίζουμε με τέτοια πράγματα; Κι όμως. Μέσα από αυτό το ηλεκτρονικό παιχνίδι προσομοίωσης, μικροί και μεγάλοι μπορούμε να ενημερωθούμε σχετικά με τις μορφές της κακοποίησης με έναν παιγνιώδη και διαδραστικό τρόπο.
Στο παιχνίδι «CONVEY: Not a Game», οι χρήστες καλούνται να αναλάβουν τον ρόλο ενός ντετέκτιβ που πρέπει να ερευνήσει, να λύσει γρίφους και τελικά να αποκαλύψει ένα έγκλημα, το οποίο σχετίζεται με τη βία με βάση το φύλο. Καλούνται να πάρουν εκτελεστικές αποφάσεις, επιλέγοντας διαφορετικά πλαίσια διαλόγου, ενώ παράλληλα όντας σε εγρήγορση χάρις στη φύση του παιχνιδιού, ευαισθητοποιούνται και ενημερώνονται γύρω από το ευαίσθητο θέμα της παρενόχλησης.
Το παιχνίδι, καθώς επίσης τον διάλογο που ακολουθεί, συντονίζει εξειδικευμένη ψυχολόγος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Η δραστηριότητα θα λάβει χώρα στον τεχνολογικά προηγμένο χώρο του 1ου Κινητού Εργαστηρίου Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» από «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Στόχος του «ΟΔΥΣΣΕΑ» είναι να βρεθεί με φυσική παρουσία δίπλα σε κάθε παιδί, γονιό και εκπαιδευτικό σε όλη την Ελλάδα και να παρέχει τις υπηρεσίες του, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη. Βασική ιδέα πίσω από τον «ΟΔΥΣΣΕΑ» είναι η επικοινωνία με τα παιδιά στη δική τους «γλώσσα», την γλώσσα της τεχνολογίας, σχετικά με θέματα που αφορούν στην καθημερινότητα των παιδιών αλλά και στο μέλλον τους.
Η Ιωάννα Χαρδαλούπα είναι ψυχολόγος, συντονίστρια σε πανελλαδικό επίπεδο του Τμήματος Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών στον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Εργάζεται στον φορέα από το 2018.
Είναι εκπαιδευόμενη στη Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Ιατρικής σχολής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με θέμα «Ιατροδικαστική-Ψυχιατριοδικαστική». Συμμετέχει σε προγράμματα πρόληψης κι ευαισθητοποίησης σχετικά με την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και την καταπολέμηση της βίας.
Δραστηριοποιείται στην συμβουλευτική υποστήριξη παιδιών, εφήβων και οικογενειών, έχει κλινική εμπειρία ενώ ταυτόχρονα υλοποιεί παρεμβάσεις σε καταστάσεις κρίσεις στις σχολικές μονάδες. Εν κατακλείδι, συμμετέχει σε ποικίλα προγράμματα με θεματολογία που αφορά στον εκφοβισμό, την ενδοσχολική βία και τη διαφορετικότητα αλλά και γενικότερα σε εργαστήρια με θεματολογία που αφορά στην παιδική προστασία και ευημερία στο τρίπτυχο πρόληψη-παρέμβαση-θεραπεία.
Λίγα λόγια για τον «ΟΔΥΣΣΕΑ»:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο των δράσεών του για την ενημέρωση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών σχετικά με θέματα καινοτομίας, με τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και με όλους τους προβληματισμούς που τους απασχολούν όπως η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο, το cyber bullying, ο σχολικός εκφοβισμός, η κακοποίηση, και πολλά άλλα διαθέτει τον «ΟΔΥΣΣΕΑ» το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας.
Υπό τη σκέπη του θεματικού τρίπτυχου «Τεχνολογία – Ασφάλεια – Δημιουργικότητα», οι δράσεις που φιλοξενούνται στον «ΟΔΥΣΣΕΑ», προσεγγίζουν ολιστικά την εκπαιδευτική κοινότητα και επιμερίζονται σε δύο κεντρικούς πυλώνες: Αφενός στην ενημέρωση, στην πρόληψη και στην ευαισθητοποίηση παιδιών, εκπαιδευτικών και γονέων/κηδεμόνων σχετικά με σημαντικά θέματα που αφορούν τα παιδιά, κι αφετέρου στην ανάπτυξη από τα παιδιά δεξιοτήτων ζωής και ψηφιακών δεξιοτήτων, που θα τους επιτρέψουν να προστατεύονται αλλά και να δρουν ως ενεργοί πολίτες, ικανοί να συμβιώνουν ειρηνικά και δημιουργικά στον φυσικό και στον ψηφιακό κόσμο.
Σε αυτό το πλαίσιο, η νέα κινητή μονάδα του Χαμόγελου έχει ως λειτουργικό σκοπό:
• Την ενημέρωση παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών για τη σωστή χρήση της τεχνολογίας (καλή και κακή χρήση internet), καθώς και για την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προς το όφελος των ίδιων αλλά και του συνόλου
• Την παράδοση σεμιναρίων από εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού μας σε επαγγελματίες (εκπαιδευτικούς, κοινωνικούς λειτουργούς & ψυχολόγους) σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά.
• Επιπλέον, η νέα κινητή μονάδα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ως Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων σε όποια περιοχή υπάρχει ανάγκη, καθώς θα διαθέτει τον απαραίτητο εξοπλισμό (δορυφορικό internet, θέσεις εργασίας)
• Την εκπαίδευση και ενημέρωση επαγγελματιών στην παροχή πρώτων βοηθειών από το εξειδικευμένο προσωπικό του Οργανισμού
• Την πραγματοποίηση αιμοδοσίας
Η δράση του «ΟΔΥΣΣΕΑ» πραγματοποιείται πανελλαδικά υπό την Αιγίδα και με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.