Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

«Στο πεδίο της παρατηρήσεως, η τύχη ευνοεί μόνο τον προετοιμασμένο νου» έλεγε ο Λουί Παστέρ, σπουδαίος χημικός και «πατέρας» της μικροβιολογίας… Από μωρά παρατηρούμε τα πάντα γύρω μας και θέλουμε συνεχώς να μαθαίνουμε πώς εξηγούνται όλα αυτά που μας εντυπωσιάζουν.
Πραγματοποιώντας πειράματα μαζί με τους μικρούς μας φίλους θα μάθουμε τη δομή του DNA και τον τρόπο που διαβάζεται το αλφάβητο της ζωής, πώς μοιάζουν τα κύτταρα και πώς αντιμετωπίζουν τους εχθρούς τους. Παίζοντας λοιπόν θα βρούμε τον μικρό επιστήμονα που κρύβεται μέσα μας…

Ο Δρ. Μανόλης Αγγελάκης και η ερευνητική του ομάδα θα παρουσιάσουν τα παρακάτω πειράματα:

Ταξίδι στον πυρήνα μιας μπανάνας!

Θα πραγματοποιηθεί απομόνωση γενετικού υλικού από μπανάνα χρησιμοποιώντας:
• Νερό • Αλάτι • Σαπούνι πιάτων • Ισοπροπυλική αλκοόλη

Στο παρακάτω link παρουσιάζεται η διαδικασία: https://www.youtube.com/watch?v=onEoq6HGg8k

Εξιχνίαση: Πόσα μικρόβια κρύβονται στα χέρια μας;

Θα πραγματοποιηθεί επίστρωση και καλλιέργεια τρυβλίων με:
• περιβαλλοντικά δείγματα
• δείγματα χεριών πριν/μετά το πλύσιμο
Παράλληλα, θα γίνει παρατήρηση της ανάπτυξης και μορφολογίας αποικιών σε ήδη καλλιεργημένα δείγματα

Χρωματίζοντας τα βακτήρια

Θα πραγματοποιηθεί:
• χρώση Gram βακτηρίων που περιέχονται σε διάφορα δείγματα
• παρατήρηση των αντικειμενοφόρων πλακών στο μικροσκόπιο
Παράλληλα, θα γίνει παρατήρηση της μορφολογίας ήδη βαμμένων βακτηρίων

Αστροναύτης στο… Εργαστήριο!!!

Θα πραγματοποιηθεί επίδειξη των μέτρων προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται σε ένα εργαστήριο υψηλής βιοασφάλειας, όπου καλλιεργούνται επικίνδυνα παθογόνα.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ο Δρ. Εμμανουήλ Αγγελάκης είναι Ιατρός Βιοπαθολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Μικροβιολογία.

Κατέχει θέση Επιμελητή A’ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο La Timone της Μασσαλίας και θέση Αναπληρωτή Καθηγητή Κλινικής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aix-Marseille.

Από το 2021 είναι ο Διευθυντής του Διαγνωστικού Τμήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και των Εθνικών Εργαστηρίων Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδας, Πολιοϊών & Εντεροϊών και Ερυθράς & Ιλαράς. Έχει περισσότερες από 130 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά που αναφέρονται στο PUBMED και h-index 38.

Η Μυρτώ Κουτάντου είναι πτυχιούχος Χημικός από το Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης (2014-2018) και απόφοιτη από το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο «Πρωτεϊνική Βιοτεχνολογία» του Τμήματος Βιολογίας και του Τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης (2018-2020).

Από το 2021 είναι υποψήφια διδάκτορας στο Διαγνωστικό Τμήμα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ με θέμα διατριβής «Μελέτη ενδοκυττάριων παθογόνων βακτηρίων σε ανθρώπινα κύτταρα και σε κυτταρικές σειρές». Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην μελέτη των μηχανισμών που χρησιμοποιούνται από τα ουδετερόφιλα σε μία πιθανή μόλυνση από ενδοκυττάρια παθογόνα βακτήρια. Έχει 5 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε 4 επιστημονικά συνέδρια.

Η Σοφία Μάκκα είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βιολογίας (Πανεπιστήμιο Κρήτης, 2019) και απόφοιτη του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο “Εφαρμογές της Βιολογίας στην Ιατρική” του Τμήματος Βιολογίας και της Ιατρικής Σχολής (Εθνικό και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, 2022).

Από το 2023 είναι υποψήφια διδάκτορας στο Διαγνωστικό Τμήμα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάπτυξη πρωτοκόλλων για την ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών με τη χρήση τής ηλεκτρονικής μικροσκοπίας σάρωσης.

Έχει δημοσιεύσει 3 πρωτότυπα άρθρα σε διεθνή περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει σε 4 επιστημονικά συνέδρια.


Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ), www.pasteur.gr, ένα Διεθνές  Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας με κοινωνική αποστολή, ιδρύθηκε το 1919. 
Το ΕΙΠ συνιστά ένα δημόσιο ερευνητικό φορέα που είναι αρωγός της Πολιτείας σε θέματα Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα, έχει υιοθετήσει τη σύγχρονη αντίληψη, σύμφωνα με την οποία σημαντική αποστολή της έρευνας είναι η διασύνδεση με την κοινωνία. Ένας σημαντικός άξονας της διασύνδεσης αυτής είναι η εκπαίδευση σε θέματα επιστήμης.
Σε αυτό το πλαίσιο προσφέρει στη μαθητική κοινότητα αλλά και στο ευρύ κοινό κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση των Βιοεπιστημών και της Βιοϊατρικής έρευνας, με τη διεξαγωγή εκδηλώσεων ενημέρωσης για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στους τομείς της Μικροβιολογίας (παθογόνοι μικροοργανισμοί, λοιμώδη νοσήματα, εμβόλια, μικροβιακή αντοχή, κ.α), Ανοσολογίας (φυσική κι επίκτητη ανοσία, αντισώματα, αυτοάνοσα νοσήματα) και Νευροβιολογίας (νευροεκφυλιστικά νοσήματα, θεραπείες με βλαστικά κύτταρα), καθώς και Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής (σημασία εμβολιασμών, σωστή διατροφή, φυσική άσκηση, αποφυγή καπνίσματος, αλκοόλ και χρήσης ουσιών, προσωπική υγιεινή).
Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων αυτών απευθύνεται στα σχολεία για την ενημέρωση των μαθητών σε θέματα επιστημονικά/ερευνητικά που θα συμβάλλουν στην μετέπειτα επιλογή τους στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την επαγγελματική τους απασχόληση. Το ΕΙΠ διαθέτει πολυετή πείρα στην υποδοχή σχολείων για εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ενδεικτικά τα τελευταία έτη υλοποιούνται:
Εκπαιδευτικά Προγράμματα (με επισκέψεις σχολείων στο ΕΙΠ).
• Επιστημονικές Εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό και μαθητές.
Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της επιστήμης το ΕΙΠ διοργανώνει και συμμετέχει σε Επιστημονικές Εκδηλώσεις, με στόχο τη διάχυση της ερευνητικής δραστηριότητας του Ινστιτούτου μέσω διαθεματικής προσέγγισης, με όχημα την τέχνη (κινηματογράφος, φωτογραφία, μουσική, παραστάσεις), εκλαϊκευμένες ομιλίες Ερευνητών και αλληλεπίδραση με το ευρύ κοινό, «Στρογγυλά Τραπέζια” που πραγματεύονται επίκαιρα θέματα στις θεματικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται το ΕΙΠ (Παγκόσμια Ημέρα UNISTEM, Researchers’ Night Athens Science Festival, Patras Science Festival, Pint of Science, κλπ)
Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις (Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Υποδοχής Προσφυγοπαίδων, Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ωφελούμενους που διαβιούν σε δομές κλειστής παιδικής προστασίας, σε θέματα προσωπικής υγιεινής και σεξουαλικής υγείας, κλπ)
Σειρά Ειδικών Σεμιναρίων. Σεμινάρια για Νηπιαγωγούς και Καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Αναγκαιότητα του Εμβολιασμού κλπ), σεμινάρια σε συνεργασία με Σχολικούς Σύμβουλους (Βιολόγοι, Γεωλόγοι, Φυσικοί, Χημικοί), απευθυνόμενα σε εκπαιδευτικούς Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου της Αθήνας, με θέμα: «Εξελίξεις και τάσεις στις Φυσικές Επιστήμες του σήμερα».