Στόχος
Μετά την επιτυχία των δύο προηγούμενων ΦΓ και με την ευχή το φεστιβάλ να γίνει εφεξής θεσμός, οι διοργανωτές του (Πανταζής Χούλης – ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ και Ελένη Γραμματικοπούλου) ανανεώνουν τη διοργάνωσή του για το διάστημα 20-22/10/23.
Με τις παρακάτω δράσεις στόχος του φεστιβάλ είναι τα παιδιά να πειραματιστούν και να ανακαλύψουν μικρά και μεγάλα μυστικά της επιστήμης. Η συμμετοχή των κατοίκων, επισκεπτών αλλά και μαθητών από το γειτονικό νησί της Ρόδου και από άλλα νησιά είναι ανάμεσα στις επιδιώξεις του φεστιβάλ. Το ΦΓ θέλει να γίνει θεσμός και να αποδείξει ότι το μικρό ακριτικό ελληνικό νησί, από την εσχατιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπορεί να δώσει μαθήματα και να εξάγει πολιτισμό.
Παράλληλα με τις επιστημονικές δράσεις θα συμπεριληφθούν και πολιτιστικά δρώμενα (μουσική, θεατρικά παιγνίδια, ξεναγήσεις, κ.λπ). Εννοείται πως όλες οι δράσεις θα απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό, κάθε ηλικίας και μορφωτικού επιπέδου.
Περιεχόμενο / Δράσεις
Το πλέον σημαντικό γεγονός του φετινού φεστιβάλ θα αποτελέσει η συμμετοχή του ακαδημαϊκού καθ. κ. Σταμάτη Κριμιζή. Μια μεγάλη επιστημονική και διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα με το μεγάλο έργο που έχει προσφέρει στον χώρο της Διαστημικής (NASA).
Παράλληλα με τους γρίφους και τον διαγωνισμό Γράφων το Φεστιβάλ θα καλύψει και άλλους τομείς όπως: Θετικές Επιστήμες | ΑΙ | Ψηφιακός Μετασχηματισμός |Ρομποτική | Εκπαίδευση STEM |Υγεία | Περιβάλλον | Τέχνη | Πολιτισμός | Τοπικές Ξεναγήσεις/Περιηγήσεις.
Συγκεκριμένα: Γριφολόγοι από το νησί και την Αθήνα θα παρουσιάσουν γρίφους τους με στόχο την καλλιέργεια των δεξιοτήτων μικρών και μεγάλων.
Παράλληλες δράσεις – Παιγνίδια Επιστήμης
- Ο Μανόλης Αγγελάκης Διευθυντής Ερευνών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ και οι συνεργάτες του θα παρουσιάσουν το διαδραστικό παιγνίδι «Η δομή του DNA και πώς διαβάζεται το αλφάβητο της ζωής, πώς μοιάζουν τα κύτταρα και πώς αντιμετωπίζουν τους εχθρούς τους. Παίζοντας λοιπόν θα βρούμε τον μικρό επιστήμονα που κρύβεται μέσα μας…».
- Ο Πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, θα μιλήσει απλά και κατανοητά για το Περιβάλλον και Υγεία
- Το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. συμμετέχει με τα προγράμματα των παρακάτω φορέων που υποστηρίζει στο πλαίσιο της 3ης Προκήρυξης της Δράσης «Επιστήμη και Κοινωνία» με τίτλο «Κόμβοι Έρευνας, Καινοτομίας και Διάχυσης:
- α) Τμήμα Χημείας, Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών, Πανεπιστημίου Κρήτης – Πειράματα και παιγνίδια για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής
- β) Ινστιτούτο Αστροφυσικής (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) – αστρο- ηλιοπαρατήρηση
- Το Εργαστήριο Ιατρικής Φυσικής & Ψηφιακής Καινοτομίας Τμήματος Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει δύο ξεχωριστές δράσεις που αναδεικνύουν την εφαρμογή των Escape Rooms στα προγράμματα σπουδών της υγειονομικής περίθαλψης, φέρνοντας καινοτομία στην πολυεπαγγελματική εκπαίδευση.
- Η καθ. Χρυσανθη Σκουμπουρδή – Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Εργαστήριο Μαθησιακής Τεχνολογίας και Διδακτικής Μηχανικής, θα παρουσιάσει σε μικρούς μαθητές την πρωτοπόρα δράση: «Πώς να μετράς το μήκος» μέσω εικονογραφημένων σεναρίων, μαθησιακών δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικών παιχνιδιών.
- Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης Μιχάλη Λάμπρου: Θα δώσει από μια έως τρεις διαλέξεις διασκεδαστικών μαθηματικών
- Ο φυσικός ερευνητής του πανεπιστημίου Μονάχου Δρ. Μάρκος Σκουλάτος θα παρουσιάσει τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων: ο θαυμαστός κόσμος των γραναζιών και πως η αρχαία τεχνολογία μάς οδηγεί σε σύγχρονα δημιουργικά παιγνίδια.
- Το ταξίδι μου στην Ανταρκτική/αναζητώντας μετεωρίτες : Μια εμπειρία ζωής από τον καθ. του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Δρ. Ιωάννη Μπαζιώτη. Χαρακτηριστική παρουσίαση επιστημονικά παιγνίδια, δείγματα μετεωριτών
- Ελληνική ΜΕΝΣΑ/Δέσποινα Κορεντίνη, εκπαιδευτικός STEAM PROJECTS: Η επόμενη γενιά επιλυτών προβλημάτων: Ανθρώπινη Φύση και Περιβαλλοντική Τεχνολογία.»
- Η θρυλική αστροπαρατήρηση/ηλιοπαρατήρηση από τον αστρονόμο Δημήτρη Τσιμπιδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ερευνητές του Ιδρύματος Έρευνας και Τεχνολογίας και την Αστρονομική Ένωση Σπάρτης «Διόσκουροι» στον χώρο του αεροδρομίου και σε άλλους εξωτερικούς χώρους.
- Science is Fun, πειράματα φυσικής/χημείας από τον Δημήτρη Κονιδιτσιώτη που εντυπωσιάζει μικρούς και μεγάλους με τις ευφάνταστες παρουσιάσεις του. Με την υποστήριξη της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
- Δράσεις από τον Πανταζή Χούλη, ιδρυτή του Μουσείου Γρίφων:
- Ξενάγηση στο Μουσείο Γρίφων.
- Πεζοπορία στα μονοπάτια του νησιού. Ο ίδιος έχει χαράξει μοναδικό χάρτη.
- 7ος Μεγίστειος Διαγωνισμός Γρίφων
- δύο διαλέξεις με γρίφους και bonus μια σφαιρική διάλεξη με 300 slides για το Καστελλόριζο (ιστορία, μνημεία, πανίδα, χλωρίδα, κτλ).
- Ο Μιχάλης Τούλουζας (πολυβραβευμένος κατασκευαστής γρίφων, Μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γρίφων) θα παρουσιάσει μοναδικά δείγματα ξύλινων γρίφων του.
- Ο Παναγιώτης Καλατζής, κατασκευαστής γρίφων θα συμμετάσχει στην έκθεση γρίφων: με τους γρίφοι SIDIKA 64 και 10.
- Ο Γιώργος Πέττας, ξυλουργός/επιπλοποιός από την Κόρινθο θα παρουσιάσει μοναδικές ξύλινες κατασκευές εμπνευσμένες από πλατωνικά, αρχιμήδεια και καταλανικά στερεά..
- Stand up Science kids και λοιπά δρώμενα από την ανατρεπτική ομάδα Science Reactors –
- STEM και ρομποτικήαπό καθηγητές των Εκπαιδευτηρίων Ροδίων Παιδεία
- Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Γιώργου Τζεδάκη «ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ/ Επιχείρηση ANGLO» από τη σειρά «Μια σταγόνα Ροδιακής Ιστορίας» το οποίο αναφέρεται στους ήρωες Γιώργο Κυρμιχάλη από τη Σορωνή και Νικόλαο Σάββα από το Καστελλόριζομ εξίσου ηρωική μορφή με αυτή της Κυρά της Ρω.
- Δύο πρωτότυπες εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συνδέουν την μουσική με τα μαθηματικά από την εκπαιδευτικό Χριστίνα-Ανθή Χαρισίδου, που δίδαξε στο σχολείο του νησιού.
- Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από την χορευτική ομάδα «Απανταχού» που αποτελείται από μαθητές και ενήλικες του νησιού Συντονίζει η καθ. μουσικής εκπαίδευσης Χριστίνα-Ανθή Χαρισίδου.
- Τέλος η παρουσία του 1ου Κινητού Εργαστηρίου Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» με το εξειδικευμένο εκπαιδευτικό του δυναμικό θα είναι μία ακόμη ξεχωριστή προσφορά γνώσης σε όλους τους συμμετέχοντες κάθε ηλικίας. Θα παρουσιάσουν το “CONVEY: Not a Game”, ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι γρίφων με θέμα την παρενόχληση, στο Ένας χώρος σύγχρονης τεχνολογίας ο οποίος θα φιλοξενήσει και άλλες δράσεις τους Φεστιβάλ.
- Ο ραδιοφωνικός σταθμός Μελωδία fm της Ρόδου θα καλύψει το 3ήμερο φεστιβάλ με συνεχείς αναμεταδόσεις, συνεντεύξεις, παρουσιάσεις και σχόλια αποτελώντας έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας του νησιού με την υπόλοιπη νησιώτικη περιοχή του ΝΑ Αιγαίου
- Μουσικό σύνολο στην τελετή λήξης του φεστιβάλ.
Τόπος διεξαγωγής
- Το Μουσείο Γρίφων
- Ο πολιτιστικός χώρος εκδηλώσεων του νησιού
- Η Σαντραπεία Σχολή
- Η κινητή μονάδα ΟΔΥΣΣΕΑΣ/Χαμόγελο του Παιδιού
- Διάφοροι εξωτερικοί χώροι/περιηγήσεις, κ.ά.
- Θα υπάρχει ξενάγηση στο νησί και επίσκεψη στη γαλάζια σπηλιά
Διάστημα πραγματοποίησης φεστιβάλ
Το 3ήμερο 20-22/10/23. Οι λόγοι είναι πως:
- το διάστημα αυτό δεν θα υπάρχει κάποια άλλη δραστηριότητα στο νησί και
- το σχολείο θα έχει ξεκινήσει και τα παιδιά θα είναι στο νησί. Θα συμμετάσχουν και μαθητές από τα Εκπαιδευτήρια “ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ”, από το Γυμνάσιο της Σύμης, κ.α.
- στις 19 και 20/10 το πρωί, ερευνητές θα παρουσιάσουν στους μαθητές της Σαντραπείας Σχολής επιλεγμένα εκπαιδευτικά προγράμματα
Φορείς διοργάνωσης
Η όλη οργάνωση πραγματοποιείται από την ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών), όπου το πλέον σημαντικό στοιχείο δράσης της αποτελεί το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και την οικονομική στήριξη του Δήμου Μεγίστης. Τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής καθώς και. της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Καινοτομίας. Στηρίζεται οικονομικά και από ιδιώτες χορηγούς.