Γιώργος Τζεδάκης – «Μία Σταγόνα Ροδιακής Ιστορίας»

Προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ του Γιώργου Τζεδάκη «ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΛΜΗΣΑΝ / Επιχείρηση ANGLO» από τη σειρά «Μια σταγόνα Ροδιακής Ιστορίας». Ο Γιώργος Τζεδάκης μετά την προβολή θα είναι στη διάθεση του κοινού για ανοιχτό διάλογο.

Αυτοί που τόλμησαν
Μια παραγωγή  του ιστορικού καναλιού  «Μία Σταγόνα Ροδιακής Ιστορίας».

Λίγα λόγια για την υπόθεση:
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ντοκιμαντέρ και αποτελούν κομμάτια της ιστορίας του νησιού η επιχείρηση “ANGLO” είχε ξεκινήσει τη βροχερή νύχτα της 12ης Σεπτεμβρίου 1942, αφού προηγουμένως οι δύο Δωδεκανήσιοι (οι οποίοι είχαν δραπετεύσει στη Μέση Ανατολή και κατετάγησαν στον ελληνικό στρατό) μαζί με δύο άλλους Έλληνες αξιωματικούς και δέκα Άγγλους, επιβιβάστηκαν στο λιμάνι της Βηρυτού στο θρυλικό υποβρύχιο «Παπανικολής» και κατόρθωσαν να αποβιβαστούν σε παραλία του Χαρακιού (Κόκκινη Άμμος).

Το ντοκιμαντέρ «ξεδιπλώνει» τις ενέργειες που έκαναν οι Ν. Σάββας και Γ. Κυρμιχάλης κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, καταφέρνοντας έτσι να καταστραφούν πολλά εχθρικά αεροσκάφη τόσο στο αεροδρόμιο της Καλάθου όσο και σε αυτό στα Μαριτσά, αλλά και τι ακολούθησε για τους δύο Δωδεκανήσιους ήρωες μετέπειτα.

Συντελεστές του ντοκιμαντέρ «Αυτοί που τόλμησαν» είναι οι εξής:
Σκηνοθεσία: Γιώργος Τζεδάκης, Μοντάζ – Εφέ: Νίκος Τζεδάκης, Βοηθός Σκηνοθέτη: Βούλα Γιορδαμνή – Κασσανή, Φωνή Αφηγητή: Δημήτρης Κόκκινος, Φωνή Καθολικού Ιερέα: Χάρης Παπαγεωργίου, Ιστορική έρευνα: Γιώργος Τζεδάκης, Νίκος Τζεδάκης και Βούλα Γιορδαμνή – Κασσανή, Μαρτυρίες – Συνεντεύξεις: Γιώργος Κυρμιχάλης, Γιώργος Ζαχαριάδης, Στάμος Παπασταματίου, Παραγωγή: «Μία Σταγόνα Ροδιακής Ιστορίας».

Ο Γιώργος Τζεδάκης είναι μια πολύπλευρη και «ανήσυχη» προσωπικότητα με πολλές δραστηριότητες στο ενεργητικό του: Είναι δικηγόρος, οικογενειακός διαμεσολαβητής, κινηματογραφιστής, εκπαιδευτής σε κινηματογραφικά σεμινάρια & masterclass 7ης τέχνης, δημιουργός της ιστορικής σειράς «Μια σταγόνα Ροδιακής Ιστορίας» που έχει φθάσει ήδη τα 60 επεισόδια και συνδημιουργός της σειράς «Ροδιακή Ταινιοθήκη».

Είναι υπεύθυνος εκπαιδευτικός στο κινηματογραφικό εργαστήρι «Cine Chevalier» του Ιδρύματος Υποτροφιών Ε.&Μ. Σταματίου και αντιπρόεδρος του πολιτιστικού σωματείου «Cine–Eκπαίδευση για τον οπτικοακουστικό εγγραμματισμό», πως δηλ. η χρήση της 7ης τέχνης μπορεί να γίνει ένα εκπαιδευτικό εργαλείο στα σχολεία.

Επί πλέον, υπήρξε: μέλος του Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρόδου, Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Κινηματογραφικής Λέσχης Ρόδου ΘΕΑΣΙΣ, ιδρυτικό μέλος του Ομίλου Ερασιτεχνών Κινηματογραφιστών Ρόδου «Σινέ-Απόπειρα», υπεύθυνος λειτουργίας/εκπαιδευτής του εργαστηρίου κινηματογράφου στα Εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία», ενώ συνεχίζει μέχρι και σήμερα να πραγματοποιεί σεμινάρια κινηματογράφου σε δημόσια σχολεία της Δωδεκανήσου καθώς και ημερίδες σε τοπικούς φορείς.

Η «ΡΟΔΙΑΚΗ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ» πρόκειται για μια πρώτη συλλογή ταινιών τοπικής ιστορίας με ταινίες που φωτίζουν άγνωστες πτυχές της ιστορίας μας όπως: «Ο Γιώργος Σεφέρης στα χνάρια της Δωρικής Κρήνης» (2019), «Σάμυ Μοδιάνο –Η Αποστολή-Από τη Ρόδο στο Άουσβιτς» (2020) «Το Κοντσεντραμέντο της Ρόδου- Κρυφομιλώντας με τη λευτεριά» (2021), και ένα αφιέρωμα στον μεγαλύτερο αγιογράφο της Ελλάδας, τον Φώτη Κόντογλου.

Οι ταινίες του έχουν συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ ντοκιμαντέρ, με πολλές διακρίσεις και έχουν προβληθεί από κανάλια πανελλήνιας εμβέλειας (Κανάλι της Βουλής και ERTFLIX) Επιπρόσθετα, τον Ιούνιο του 2022 εκπροσώπησε το νησί της Ρόδου με ειδικό αφιέρωμα στο inflight περιοδικό «Blue» της AEGEAN AIRLINES και αναδείχτηκε ως μια από τις 4 κορυφαίες επιλογές στην κατηγορία «Καλύτερος Καλλιτέχνης» ανάμεσα σε 37 προτάσεις στον διαγωνισμό BEST IN RHODES 2022.

Και κάτι ακόμη που ολοκληρώνει την προσωπικότητα του: Υπήρξε τριτοετής φοιτητής της σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ένωσης Ιεροψαλτών Ρόδου, και μέλος του Φωνητικού Συνόλου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου.

Μία Σταγόνα Ροδιακής Ιστορίας
Το ιστορικό κανάλι του Γιώργου Τζεδάκη, κινηματογραφιστή, συνδημιουργού της “Ροδιακής Ταινιοθήκης” («Ο Γιώργος Σεφέρης στα χνάρια της Δωρικής Κρήνης», «Σάμουελ Μοντιάνο -Η αποστολή -Από τη Ρόδο στο Άουσβιτς», και «Το Κοντσεντραμέντο της Ρόδου -Κρυφομιλώντας με τη λευτεριά»), υπεύθυνου λειτουργίας του κινηματογραφικού εργαστηριού Cine Chevalier του Κοινωφελούς Ιδρύματος Υποτροφιών Εμμ. και Μ. Σταματίου και Αντιπρόεδρου του Εκπαιδευτικού Ομίλου «Cine – Εκπαίδευση». Πρόκειται για ολιγόλεπτες οπτικές υπενθυμίσεις που θίγουν ακροθιγώς μεγάλα ιστορικά, πολιτιστικά και οικολογικά θέματα του τόπου μας, με πρωταρχικό στόχο να διατηρηθούν αυτά τα θέματα στην επικαιρότητα.