Πειραματιστείτε μαζί μας!
Αυτή είναι η πρό(σ)κληση του χημικού Δημήτρη Κονιδιτσιώτη, για να γνωρίσουμε τον μαγευτικό κόσμο των Φυσικών Επιστημών, μέσα από πρωτότυπα, έξυπνα και εντυπωσιακά πειράματα.
Ο ΔΚ, επί σειρά ετών, υπηρετεί αλλά και προάγει «φανατικά» την πειραματική διδασκαλία σε μαθητές κάθε ηλικίας με σκοπό την καλύτερη προσέγγιση και κατανόηση των Φυσικών Επιστημών. Παράλληλα αναπτύσσει το ενδιαφέρον των παιδιών και καλλιεργεί τη δημιουργική τους περιέργεια.
Ο ίδιος πιστεύει πως «Το πείραμα μαγνητίζει τη σκέψη και εκτοξεύει τη γνώση».
Μέσα από μία σειρά εντυπωσιακών και πρωτότυπων πειραμάτων των φυσικών επιστημών στοχεύει (και το επιτυγχάνει) οι μαθητές:
- να κατανοήσουν και να περιγράψουν τον φυσικό κόσμο, τα φαινόμενα και τις διαδικασίες που τον χαρακτηρίζουν,
- να αποκτήσουν τη δυνατότητα εξήγησης και πρόβλεψης των φαινομένων και διαδικασιών, με τρόπο βιωματικό και συνεργατικό.
- να διαχειρίζονται και να επιλύουν προβλήματα και να επεξεργάζονται ερωτήματα που αφορούν πραγματικές και όχι εξιδανικευμένες συνθήκες.
Μέσα από εντυπωσιακά πειράματα επίδειξης θα απαντήσουμε σε συνηθισμένα ερωτήματα ή απορίες, όπως:
- Τί είναι καύση;
- Πότε λέμε μια καύση τέλεια και πότε ατελή;
- Καύσιμα και καυσαέρια, είναι τα ίδια ή όχι: Και ποια ή διαφορά τους;
- Σε τι διαφέρει η καύση από την έκρηξη;
- Πόσο σημαντικές είναι για τις ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας αλλά και ποιες οι περιβαλλοντικές συνέπειες από την αλόγιστη χρήση των ορυκτών καυσίμων;
Τα πειράματα που θα παρουσιασθούν στο φεστιβάλ καλύπτουν ποικίλα θέματα φυσικών επιστημών:
- «Πύραυλος συμπιεσμένου αέρα» … κάνει μια εντυπωσιακή απογείωση.
- «Το μπουκάλι που καταβροχθίζει αυγά και ….ξεφλουδίζει μπανάνες».
- «Ο πίδακας της αμμωνίας»
- «Ένα ΤΖΙΝΙ στο μπουκάλι» μια εντυπωσιακή παρασκευή οξυγόνου…
- «Ένα σύρμα πιάτων τυλίγεται στις φλόγες»
- «Εξαφανίστε ένα κομμάτι κάρβουνου».
- Το αέριο που βρυχάται … καύση φυσσαλίδων υδρογόνου, αφρός Υδρογόνου, «κροτούν αέριο»
- «Φλεγόμενες μπάλες» … αυτανάφλεξη πτητικών οργανικών ουσιών.
- «Ζελεδάκια Gummy bear …που χορεύουν»
- «To μπουκάλι που …λιώνει».
- «Ανάψτε ένα σπίρτο με … νερό»
- «Πιστόνι φωτιάς» Πόσο εύφλεκτος μπορεί να γίνει ο συμπιεσμένος αέρας;
- «Σύννεφο σ’ένα μπουκάλι».
- «Υποβρύχια πυροτεχνήματα» … καύση χωρίς οξυγόνο.
- Φως από χημειοφωταύγεια … Αντίδραση Λουμινόλης.
- Εκρηκτική φωτοχημική αλυσιδωτή αντίδραση μείγματος χλωρίου – υδρογόνου
- «Βλέπω το είδωλό μου» … Φτιάχνοντας καθρέφτη από … άρωμα κανέλας.
Είναι μέλος και επιστημονικός συνεργάτης της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών. Συμμετέχει στην ομάδα επικοινωνίας της επιστήμης των Science Reactors και παράλληλα συνεργάζεται με εκπαιδευτικούς φορείς που προβάλουν την Επιστήμη με τρόπο βιωματικό και ψυχαγωγικό.
Από τον Μάιο του 2015 συνεργάζεται με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών αναπτύσσοντας το δικό του πρόγραμμα SCIENCE IS FUΝ, μια πρωτότυπη εκπαιδευτική δράση που παρουσιάζει τις φυσικές επιστήμες μέσα από μία σειρά ελκυστικών επιστημονικών πειραμάτων σε μαθητές όλων των βαθμίδων.
Από το 2018 έως σήμερα, στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος παρουσίασε τις εκπαιδευτικές δράσεις «ΑΕΡΑΣ ... Ένας απέραντος αέριος ωκεανός ... αν και αόρατος ... στέλνει τα δικά του μηνύματα» και «Βλέπουμε το φως με ... άλλα μάτια» σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου σε 235 σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με πολύ μεγάλη επιτυχία.
Εργάστηκε ερευνητικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Εργαστήριο Οργανικής Χημείας, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Βιοχημείας του Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών του Saclay (Γαλλία) και στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων, του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας. Στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1991 εργάστηκε στο Εργαστήριο Αntidoping Control του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών "Σπύρος Λούης", με αντικείμενο τον προσδιορισμό και ταυτοποίηση διεγερτικών ουσιών σε ούρα αθλητών, που χρησιμοποιούνται για Doping σε αθλητές.
Για περισσότερο από δύο δεκαετίες ασχολήθηκε με τη διδασκαλία του μαθήματος της Χημείας σε φροντιστήρια Μέσης εκπαίδευσης.
Λίγα λόγια για το Science is Fun…
Το “Science is Fun” παρουσιάζει τις φυσικές επιστήμες μέσα από μία σειρά ελκυστικών και εντυπωσιακών πειραμάτων. Με εργαλείο την αναπαράσταση, την ερμηνεία και την ανάλυση απλών φυσικών φαινομένων στοχεύει να προσελκύσει την αγάπη, το ενδιαφέρον, την περιέργεια και την κριτική ικανότητα των παιδιών για τον κόσμο των φυσικών επιστημών. Και αυτό το επιτυγχάνει καθώς στηρίζεται: στην έρευνα, στην παρατήρηση και στο πείραμα.
Τα παιδιά πάντα ρωτούν πώς και γιατί. Και δεν υπάρχει καλύτερος και πιο διασκεδαστικός τρόπος προσέγγισης και κατανόησης της επιστήμης από τα πειράματα επίδειξης!
O Δημήτρης Κονιδιτσιώτης είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του Scienceis Fun (2010), ενός τρόπου επικοινωνίας της Επιστήμης, με σκοπό:
• Να αναδείξει τη σχέση των Φυσικών Επιστημών με την καθημερινή μας ζωή,
• Να μυήσει τους μαθητές και το ευρύ κοινό στην ομορφιά και τη φαντασία της επιστημονικής σκέψης,
• Να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη, την τεχνολογία και την καινοτομία.
• Να προσελκύσει τους νέους στις Φυσικές Επιστήμες μέσω διαφορετικών μεθόδων διδασκαλίας,
• Να αποδείξει ότι ορισμένα εκπληκτικά επιστημονικά πειράματα μπορούν – μέσω της βιωματικής μάθησης – να γίνουν με απλά καθημερινά υλικά, που βρίσκονται γύρω μας.
Με ποιό τρόπο:
• Χρησιμοποιώντας τον κόσμο της καθημερινής ζωής ως αντικείμενο και εργαλείο διδασκαλίας,
• Με συμμετοχή σε εκδηλώσεις και φεστιβάλ επιστήμης,
• Με τον σχεδιασμό και την παρουσίαση εκπαιδευτικών προγραμμάτων –με τρόπο απλό και κατανοητό- τα οποία απευθύνονται κυρίως σε μαθητές και καθηγητές της Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης, αλλά και στο ευρύτερο κοινό.