NEUROHOLICS / Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τα παιδιά γίνονται… νευροεπιστήμονες με τη συνδρομή της ομάδας των νέων επιστημόνων NEUROHOLICS. Μπορούν οι νευροεπιστήμες να γίνουν ελκυστικές και κατανοητές; 

A’ Δράση (Διαδραστικό / βιωματικό παιχνίδι γρίφων. Θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την ερευνητική ομάδα του Παστέρ): “Ο Sherlock Holmes στο Καστελλόριζο”

Ένα γηροκομείο, μια κλεμμένη τούρτα, τέσσερις ύποπτοι. Μπορείς να λύσεις το μυστήριο?

Οι μαθητές θα κληθούν να λύσουν ένα μυστήριο συλλέγοντας στοιχεία που θα βρίσκονται στο χώρο της δράσης με σκοπό να κατανοήσουν έννοιες , όπως

  • DNA: τι είναι, σε τι χρησιμεύει, πώς ανιχνεύεται
  • Ομάδες αίματος: τι είναι, ποιές είναι, πως ανιχνεύονται
  • Νευρολογικές παθήσεις (Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, Αμυοτροφική Πλευρική Σκλήρυνση): Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα των νόσων.

Β΄Δράση: “Ιππόκαμπος: O Θαλάσσιος φύλακας της μνήμης”

Μα τι δουλειά έχει ένας ιππόκαμπος στον εγκέφαλο μας? Πώς σχετίζεται με τη μνήμη?
Σε αυτή τη δράση θα παρατηρήσουμε μαζί στο μικροσκόπιο αυτή την ιδιαίτερη περιοχή του εγκεφάλου σε δείγμα από εγκέφαλο αρουραίου και θα μάθουμε για την λειτουργία της αλλά και τι συμβαίνει όταν δεν λειτουργεί σωστά.
Για ηλικίες 14<   Διάρκεια 20΄

Η μη κερδοσκοπική ομάδα “Neuroholics” συν ιδρύθηκε το 2021 από φοιτήτριες του International Master’s Programme in Neuroscience του τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ. Η ομάδα αποσκοπεί στην διάδοση των Νευροεπιστημών, την ευαισθητοποίηση για πάσης φύσεως νευρολογικές ασθένειες και ζητήματα ψυχικής υγείας, και πραγματοποιεί εκπαιδευτικές δράσεις σε άτομα όλων των ηλικιών. Ο σκοπός μας είναι να μοιραστούμε με τον κόσμο την αγάπη μας για την επιστήμη, και γίνεται ήδη πράξη μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και συνεργασίες με φορείς όπως το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και το ΕΚΠΑ.

Απόφοιτος του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, συνιδρύτρια της ομάδας “Neuroholics”. Ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό Athens International Master’s Programme in Neuroscience, η διπλωματική της έρευνα επικεντρώνεται στη μελέτη νευροαναπτυξιακών διαταραχών του εγκεφαλικού φλοιού με τη χρήση brain organoids.


Είναι χημικός, απόφοιτος του τμήματος Χημείας, ΕΚΠΑ, με εξειδίκευση στη βιοχημεία. Συν ιδρύτρια της ομάδας “Neuroholics”, ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές σπουδές της στις Νευροεπιστήμες διερευνώντας το μιτοχονδριακό στρες στη νόσο του Πάρκινσον.