Για να σεβαστούμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και για να το προστατεύσουμε θα πρέπει πρώτα να το γνωρίσουμε. Σ’ αυτό θα βοηθήσουν μέσα από βιωματικά εργαστήρια οι Δρ. Ανδρομάχη Μπούνα Βάιλα και η ωκεανογράφος Αρχοντούλα Κοσκερίδη.
Τίτλος δράσης: Ανακάλυψε τα οικοσυστήματα
Βιωματικό εργαστήριο όπου τα παιδιά αρχικά έρχονται σε επαφή με την φύση με τη βοήθεια των αισθήσεων. Για το λόγο αυτό χωρίζονται σε ομάδες και μοιράζονται υλικά προερχόμενα από διαφορετικά είδη οικοσυστημάτων. Στη συνέχεια, με χρήση καρτών, μαθαίνουν πως είναι οργανωμένο ένα οικοσύστημα και πως οι ανθρώπινες δραστηριότητες το επηρεάζουν. Συζητείται ο ρόλος των ειδών μέσα στο οικοσύστημα και οι επιπτώσεις των πυρκαγιών και της ρύπανσης στην ισορροπία τους. Η δραστηριότητα ολοκληρώνεται με τη συμπλήρωση ενός κουίζ όπου τα παιδιά ελέγχουν τις γνώσεις που απόχτησαν.
Η Ανδρομάχη Μπούνα-Βάιλα, σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και είναι κάτοχος δυο μεταπτυχιακών και διδακτορικού διπλώματος στο πεδίο της «Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης και του Φύλου» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Σήμερα είναι διδάσκουσα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα και το συγγραφικό της έργο επικεντρώνονται σε θέματα κοινωνικών και εκπαιδευτικών ετεροτήτων.
Η Αρχοντούλα Κοσκερίδη σπούδασε Ωκεανογραφία και Θαλάσσιες Βιοεπιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σήμερα είναι τελειόφοιτη του μεταπτυχιακού Βιοοικονομία, Κυκλική Οικονομία και Βιώσιμη Ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται και το συγγραφικό της έργο επικεντρώνονται σε θέματα βιωσιμότητας, τουριστικών δομών και θαλάσσιας προστασίας.
Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Περιβάλλοντος
Το Τμήμα μας ιδρύθηκε το 1984, με έδρα τη Μυτιλήνη Λέσβου, υπό τον τίτλο Τμήμα Επιστημών Φυσικού Περιβάλλοντος και ήταν ένα από τα πρώτα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Δέχθηκε για πρώτη φορά μεταπτυχιακούς φοιτητές το 1986 και προπτυχιακούς το 1987. Το 1989 μετονομάστηκε σε Τμήμα Περιβάλλοντος και τον Ιανουάριο του 2004 εντάχθηκε, μαζί με το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας, στην πρώτη ιδρυθείσα Σχολή Περιβάλλοντος της χώρας. Οι βασικοί στόχοι του Τμήματος Περιβάλλοντος είναι η εκπαίδευση και η έρευνα σε ένα μεγάλο εύρος γνωστικών αντικειμένων που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την οικολογία, την οικονομία, την εκπαίδευση, την πολιτική, την περιβαλλοντική μηχανική και την ενέργεια.