“Ο Καραγκιόζης και το αίνιγμα της Γοργόνας στο Καστελλόριζο
Στη γαλάζια σπηλιά του Καστελλόριζου έχει εμφανιστεί μια γοργόνα και σε όποιον περνάει από εκεί του βάζει ένα αίνιγμα…
Αν δεν μπορέσει να τα το εξηγήσει τότε τον παίρνει μέσα στην γαλάζια σπηλιά.
Πολλοί περνάνε από εκεί και κανένας δεν μπορεί να καταφέρει να λύει το αίνιγμα της γοργόνας.
Αποφασίζει να πάει και ο Καραγκιόζης να δώσει λύση στο αίνιγμα μα σκοπό να ελευθερώσει όλους όσους είναι δέσμιοι της γοργόνας.
Θα τα καταφέρει;
Η απάντηση επί σκηνής…
Κείμενο – φιγούρες – μουσική επιμέλεια – σκηνοθεσία: Χρήστος Στανίσης
Τα μουσικά μέρη αποδίδει μικρή ορχήστρα παραδοσιακών οργάνων
• Μιχάλης Αναστασίου: λαούτο – τραγούδι • Ελένη Ευθυμίου – σαντούρι – τραγούδι • Βασιλική Ιατροπούλου – βιολί – τραγούδι
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έμαθε την τέχνη του θεάτρου σκιών από τον Ευγένιο Σπαθάρη. Από το 1993 δίνει παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε σχολεία (παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια), σε εκδηλώσεις Δήμων και πολιτιστικών συλλόγων, σε θέατρα, σε μουσικές σκηνές(Μύλος Θεσσαλονίκης, Γυάλινο μουσικό θέατρο κ.α.) στο Μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης, σε εγκαίνια εικαστικών εκθέσεων σε φεστιβάλ Ελλάδα και εξωτερικό, σε διάφορα μουσεία κ.α.
Από τον Οκτώβριο του 2001 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2011 παρουσιάσει στην δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100 σειρά από κλασσικές κωμωδίες του Καραγκιόζη και ανεβάζει και σε συνέχειες τους άθλους του Ηρακλή, τον Διγενή Ακρίτα, τον Θησέα και τον Μινώταυρο, τον ήρωα Περσέα, τον Ερωτόκριτο, παραλογές (της Άρτας το γεφύρι, του νεκρού αδερφού κ.α.) τα Ελληνικά παραμύθια κ.α.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες, τραγουδιστές, ηθοποιούς, ζωγράφους και χορευτές όπως οι : Ψαραντώνης, Νίκος Δημητράτος, Αγάθωνας, Μίμης Πλέσσας, Χριστόδουλος Χάλαρης, Ross Daly, Αντώνης Καφετζόπουλος, Κωνσταντίνος Παλιάν, Κώστας Αλεξανδρίδης κ.α.
Τα Χριστούγεννα του 1997 ανεβάζει για την Θεσσαλονίκη Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης την παράσταση «Χριστουγεννιάτικες Νύκτες» βασισμένη σε διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.
Τον Οκτώβριο του 2003 ανεβάζει σε συνεργασία με τον ROSS DALY τον ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ με τη μορφή της λαϊκής όπερας με τον Καραγκιόζη να συναντάει τον Ερωτόκριτο. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο
5ο διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας Δήμου Κιλκίς. Η παράσταση βραβεύτηκε για τη μουσική της στον φεστιβάλ Καραγκιόζη στην Πάτρα.
Τον Οκτώβριο του 2004 ανεβάζει μαζί τον Νίκο Αβαγιανό την μουσική παράσταση «Ζει;» σε μουσική Μίμη Πλέσσα και στίχους Κώστα Βίρβου. Η παράσταση δόθηκε στο θέατρο της Ε.Μ.Σ. στις 2/10/04 στο πλαίσιο των Δημητρίων Θεσσαλονίκης συμμετείχαν ο Γιώργος Καλαϊτζής, ο Γιάννης Τσάμης, η χορωδία ‘Θάμυρις’ το τμήμα Ελληνικών χορών του Δήμου Θεσσαλονίκης και δεκαμελής ορχήστρα. Μαέστρος ο Βίκτωρας Γλυκίδης.
Το 2005 διασκευάζει και ανεβάζει την «Ιφιγένεια στην Αυλίδα του Ευριπίδη» γράφοντας ο ίδιος τη μουσική. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας Δήμου Κιλκίς.
Το 2006 σκηνοθετεί την σκηνή θεάτρου σκιών στην θεατρική παράσταση «Γκόλφω» του Σίμου Κακάλα.
Τον Οκτώβριο του 2006 ανεβάζει ξανά τον ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟ με ορχήστρα ανακατασκευασμένων βυζαντινών και μεταβυζαντινών οργάνων, με τραγουδιστές τον Βασίλη Σταυρακάκη, Ηλία Ανδρεουλάκη και την Έλσα Μουρατίδου. Σολίστας Ross Daly
Το Πάσχα του 2007 ανεβάζει στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης «ΤΑ ΠΑΘΗ ΤΑ ΣΕΠΤΑ» βυζαντινοί ύμνοι της μεγάλης εβδομάδος ενορχηστρωμένοι και αποδιδόμενοι από ορχήστρα βυζαντινών και μεταβυζαντινών οργάνων με τραγουδιστή τον Νίκο Δημητράτο.
Τον Οκτώβριο του 2007 συμμετέχει στην μουσική παράσταση του Δημήτρη Μπασλάμ « Ο Γαργαληστής» σε σκηνοθεσία Αντώνη Καφετζόπουλου.
Τα Χριστούγεννα του 2008 ξανανεβάζει το έργο «ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΝΥΚΤΕΣ» Με τη συνοδεία ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων και ηθοποιό όπου υποδύονταν εκτός σκηνής θεάτρου σκιών τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.
και περιοδεύει σε πόλεις της Βορείου Ελλάδος.
Το Πάσχα του 2008 ανεβάζει το βυζαντινό δράμα «Ο ΡΩΜΑΝΟΣ Ο ΜΕΛΩΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΙΟ ΠΑΘΟΣ». Ενορχηστρωμένοι ύμνοι της Μεγάλης εβδομάδος όπου τους αποδίδει ορχήστρα με βυζαντινά και μεταβυζαντινά ανακατασκευασμένα όργανα, όπου τους ύμνους αποδίδουν λαϊκοί τραγουδιστές.
Τον Οκτώβριο του 2009 ανεβάζει την μουσική παράσταση «Ο Μεγαλέξανδρος και το καταραμένο φίδι» Αφιερωμένη στην μνήμη του Ευγένιου Σπαθάρη.
Με τη συμμετοχή πολλών τραγουδιστών:
Ανδρέας Καρακότας – κορυφαίος, Χρήστος Μαστέλος – Βεληγκέκας, Αργύρης Μπακιρτζής – Μορφονιός, Φώτης Θεοδωρίδης – Χατζηαβάτης, Βασίλης Πρατσινάκης – Εβραίος, Γιώργος Αετόπουλος – Μεγαλέξανδρος, Δημήτρης Νικολούδης – Σιορ Διονύσιος, Κώστας Πρατσινάκης – Σταύρακας, Κώστας Βουτυράς – Μπαρμπαγιώργος, Χρήστος Ροΐδης – Μπέης
Τον Μάρτιο του 2011 ανεβάζει με τον Κώστα Αλεξανδρίδη και το Ελληνικό Σωματείο Διάσωσης και Διάδοσης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς «ΟΙ ΜΩΜΟΓΕΡΟΙ» την παράσταση «Ελλήνων… Οδύσσεια».
Τον Οκτώβριο του 2011 ανεβάζει την μουσική κωμωδία με επταμελής ορχήστρα «Καραγκιόζης VS Λυσιστράτη» σε μουσική Στάθη Παχίδη.
Στο ρόλο της Λυσιστράτης η Μελίνα Κανά. Τραγούδι Μιχάλης Παπαζήσης και Στάθης Παχίδης. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στο διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας Δήμου Κιλκίς και μετά στο 5ο διεθνές φεστιβάλ κουκλοθεάτρου και παντομίμας Κύπρου.
Το καλοκαίρι του 2012 ανεβάζει στην Κύπρο την «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη με τη μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου. Μια μουσική κωμωδία με φιγούρες, ηθοποιούς, τραγουδιστές και επταμελή ορχήστρα.
Τον Δεκέμβριο του 2012 σκηνογραφεί και επιμελείται τα κοστούμια στην παράσταση του Φάρου Ποντίων «Τ’ ευλο(γ)ημένον… το πουλίν» σε σκηνοθεσία Κώστα Αλεξανδρίδη.
Το Σεπτέμβριο του 2013 ανεβάζει μαζί με τον Αγάθωνα και τους ΚΟΖΑ ΜΟΣΤΡΑ την παράσταση «και ο Πατσάς …is free».
Τον Μάρτιο του 2014 συμμετέχει και σκηνοθετεί την σκηνή της κομέντια στην όπερα «ΟΙ ΠΑΛΙΑΤΣΟΙ» με τους Φίλιππο Μοδινό, Κασσάνδρα Δημοπούλου κ.α. Στην παράσταση προστέθηκαν και δύο ιντερμέδια γραμμένα και σκηνοθετημένα από τον ίδιο.
Τον Μάιο του 2014 ανεβάζει στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης την παράσταση «Ελλήνων Βαβυλωνία» με τη συμμετοχή οκταμελούς ορχήστρας παραδοσιακών οργάνων. Η παράσταση δόθηκε για την Διεθνή ημέρα μουσείων.
Το Ιανουάριο του 2015 ανεβάζει την παράσταση «Ο Καραγκιόζης Κουδουνοφόρος» στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την 2η Ευρωπαϊκή πομπή κουδουνοφόρων. Η παράσταση δόθηκε στο Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας – Θράκης με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων.
Η παράσταση επαναλαμβάνεται και τον Φεβρουάριο του 2016. Τον Σεπτέμβριο του 2015 ξεκινάει τη συνεργασία του με τον Καλλιτεχνικό Σύλλογο Δημοτικής Μουσικής Δόμνα Σαμίου και παρουσιάζει στα «ΣΠΑΘΑΡΕΙΑ 2015» την παράσταση «Ο Καραγκιόζης και το μαγεμένο πουλί» διασκευή Ποντιακού παραμυθιού. Οι μουσικές και τα τραγούδια είναι από το αρχείο του συλλόγου και η φωνή της Δόμνας Σαμίου ακούγεται στα τραγούδια της παράστασης.
Τον Σεπτέμβριο του 2016 στα «ΣΠΑΘΑΡΕΙΑ 2016» μεταφέρει στο πανί του Καραγκιόζη το παραμύθι του Ανδρέα Μιχαηλίδη-Νουάρου, ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης «το ευγενικό βασιλόπουλο» με τη μουσική του Δημήτρη Λέκκα, στο τραγούδι ο Θανάσης Μωραΐτης.
Τον Οκτώβριο του 2017 ανεβάζει την Μουσική παράσταση «ο Καραγκιόζης και η Ειρήνη» βασισμένη στην Ειρήνη του Αριστοφάνη και την παρουσιάζει σε διεθνή φεστιβάλ.
Τον Σεπτέμβριο του 2018 ανεβάζει την παράσταση «Ο Καραγκιόζης ερευνητής» και την παρουσιάζει στο μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης στα πλαίσια εκδηλώσεων για την παγκόσμια μέρα ερευνητή.
Από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι τον Απρίλιο του 2019 παρουσιάζει στο θέατρο Αθήναιον μια σειρά πρωτότυπων παραστάσεων με γενικό τίτλο «μια φορά κι έναν καιρό… τα παραμύθια του Καραγκιόζη», όπου συνεργάζεται με μουσικούς, ηθοποιούς και χορευτές.
Από τον Νοέμβριο του 2019 συνεργάζεται με τα Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και δίνει σειρά παραστάσεων με γενικό τίτλο «Ο Καραγκιόζης στο Κ.Θ.Β.Ε.» στο θέατρο της εταιρείας Μακεδονικών σπουδών.
Τον Ιούνιο 2020 συμμετέχει στην τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες».
Τον Σεπτέμβριο 2020 συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «απ’ τη μεριά των σοφών και των τρελών» αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ όπου γράφει και παρουσιάζει την παράσταση «Ο Καραγκιόζης και ο Θεόφιλος Μεγαλέξανδρος» η παράσταση ταξιδεύει μαζί με την έκθεση και παρουσιάζεται και στην Κρήτη στην Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
Τον Οκτώβριο 2020 συμμετέχει στην ιστορική & εικαστική έκθεση «ΟΙ ΕΥΖΩΝΕΣ» στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ για τους σκοπούς της ΦΕΡΜΕΛΗΣ Σε επιμέλεια: Νίκου Βατόπουλου & Ίρις Κρητικού.
Τον Δεκέμβριο του 2020 ξεκινά την συνεργασία του με το Κ.Ε.Π.Ε.Μ όπου παρουσιάζει την παράσταση «Τα Κάλαντα» με μουσική επένδυση τις ιστορικές ηχογραφήσεις του Σίμωνα Καρά.
Τον Σεπτέμβριο του 2021 συμμετέχει στο πρώτο Φεστιβάλ γρίφων στο Καστελλόριζο όπουγράφει και ανεβάζει την παράσταση ¨Ο Καραγκιόζης και ο Γρίφος του ΄21 στο Καστελλόριζο» όπου για πρώτη φορά «ζωντανεύει» στη σκηνή του θεάτρου σκιών η Κυρά της Ρω.
Τον Φεβρουάριο 2021 ζωγραφίζει για την παγκόσμια ημέρα Ελληνικής γλώσσας για το Ελληνικό προξενείο της Τύνιδας.
Την ίδια χρονιά συμμετέχει: Στην ομαδική έκθεση του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος Κορίνθου με θέμα τον αγωνιστή της Κορίνθου του 1821 Χατζηγιάννη Μερτζέλο.
Στην ομαδική έκθεση του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου με τίτλο «ΣΕ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΨΙ / ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ '21"» στην Ύδρα.
Τον Οκτώβριο του 2021 πραγματοποιεί την προσωπική του έκθεση στο Αρτ καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου με τίτλο «Θέωση – Αποθέωση» ηέκθεση παρουσιάζεται και στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας.
Τον Φεβρουάριο του 2022 συμμετέχει στο 1ο φεστιβάλ σύγχρονου θεάτρου σκιών «Που πας βρε Καραγκιόζη» όπου συμμετέχει στη συζήτηση για το θέατρο σκιών στο χθες και στο σήμερα, στην εικαστική έκθεση του φεστιβάλ, διδάσκει την τέχνη του θεάτρου σκιών και παρουσιάζει την παράσταση «Το μαγεμένο πουλί» με μουσική επένδυση από τις ιστορικές ηχογραφήσεις του Σίμωνα Καρά.
Τον Ιούλιο του 2022 ανεβάζει σε παραγωγή του Κ.Θ.Β.Ε. την μουσική παράσταση ΕΙΡΗΝΗ κατά Χρήστο Στανίση, Αρχαιολαϊκή κωμωδία. Βασισμένη στην κωμωδία του Αριστοφάνη. Μια παράσταση με φιγούρες, κούκλες, μουσικούς και ηθοποιούς.
Ο ίδιος, εκτός από το κείμενο την σκηνοθεσία και τις φιγούρες, σχεδιάζει τα σκηνικά, τα κοστούμια, τις μάσκες και κάνει την μουσική επιμέλεια της παράστασης με παραδοσιακές μουσικές και τραγούδια. Παράσταση με πολλά λαϊκά στοιχεία και χρώματα. Παρουσιάζεται στο βασιλικό θέατρο και την χειμερινή περίοδο 2022- 23 ανεβαίνει ξανά ανανεωμένη στην σκηνή του θεάτρου της Μονής Λαζαριστών «Σωκράτης Καραντινός»
Στις 20/11/2022 στα πλαίσια του διεθνές συνεδρίου της Διεθνής Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, στην Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, ανεβάζει την παράσταση «Στα Παλάτια της Κνωσού» βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Ν. Καζαντζάκη. Και με την παρουσίαση της παράστασης κλείνει το συνέδριο.
Στις 5 Απριλίου 2023 ανεβάζει το Βυζαντινό Δράμα « Παθών Οίκοι» βασισμένο σε ύμνους του Ρωμανού του Μελωδού, με ηθοποιούς και ορχήστρα βυζαντινών οργάνων. Κορυφαία η Νίκη Ξυλούρη.
Τον Απρίλιο του 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στήνει την έκθεση με φιγούρες κα σκηνικά από το παγκόσμιο θέατρο σκιών και δικά του και παρουσιάζει τις παραστάσεις: Το πανηγύρι των σκιών (μιούζικαλ με παραδοσιακές μουσικές), την θυσία της Ιφιγένειας (ελεύθερη διασκευή στην τραγωδία του Ευριπίδη), το μαγεμένο πουλί (λαϊκό παραμύθι) και τον Πλούτο (ελεύθερη διασκευή στην κωμωδία του Αριστοφάνη)
Έχει διδάξει λαϊκό θέατρο και θέατρο σκιών στη δραματική σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. και σε ιδιωτικές σχολές θεάτρου.
Έχει γράψει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.
Έχει σχεδιάσει σκηνικά και κοστούμια για το θέατρο.
Φιγούρες του φιλοξενούνται στο μουσείο του φεστιβάλ του Τσεν – Τσουν στη Ν. Κορέα, στο El Topic της Tolosa (international puppet center) στην Ισπανία, στο Théâtre Royal du Péruchet στις Βρυξέλες, στο Λαογραφικό Μουσείο Καλόξυλου – Νάξου, και σε διάφορες συλλογές ιδρυμάτων και ιδιωτικές.