Μικροί Επιστήμονες στο «Πειραματιστήριο»
«Στο πεδίο της παρατηρήσεως, η τύχη ευνοεί μόνο τον προετοιμασμένο νου» έλεγε ο Λουί Παστέρ, σπουδαίος χημικός και «πατέρας» της μικροβιολογίας…
Από μωρά παρατηρούμε τα πάντα γύρω μας και θέλουμε συνεχώς να μαθαίνουμε πώς εξηγούνται όλα αυτά που μας εντυπωσιάζουν.
Πραγματοποιώντας πειράματα μαζί με τους μικρούς μας φίλους θα παρατηρήσουμε χρώματα να αλλάζουν και να ανακατεύονται, φυσαλίδες να σχηματίζονται και να σπρώχνουν νερό μέσα από το λάδι, φρούτα να κολυμπάνε ή να βυθίζονται (!), αντικείμενα να εξαφανίζονται και πολλά άλλα που θα προετοιμάσουν το νου μας να κατανοεί αρχές της χημείας, της φυσικής και της βιολογίας. Παίζοντας λοιπόν θα βρούμε τον μικρό επιστήμονα που κρύβεται μέσα μας…
Για παιδιά 4 – 8 ετών
Παρουσιάζουν οι: Δήμητρα Κ. Τουμπανάκη, Αντωνία Ευσταθίου και Ευδοκία Καραγκούνη
«ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ»!!!!!
Η επιστήμη δεν είναι μόνο διάβασμα.
Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και θεατρικές ασκήσεις αποκτούμε νέες γνώσεις και ερχόμαστε πιο κοντά με τους γύρω μας περνώντας ευχάριστα και δημιουργικά. Ο μικρόκοσμος και η βιολογία έρχονται για να μπουν στη ζωή μικρών και μεγάλων μέσα από το θέατρο, με πολύ κέφι και ενέργεια!
Ένας επιστήμονας στην καθημερινότητά του έρχεται αντιμέτωπος με ερωτήματα, όπως, «τι προκαλεί τη γρίπη;, πόσα χρόνια ζει ένας ελέφαντας; Και κάποιες φορές με αναπάντητα ερωτήματα, όπως, «πώς θα εξαλειφθούν θανατηφόρες ασθένειες όπως το AIDS;»,«πόσοι πλανήτες υπάρχουν πέρα από το ηλιακό μας σύστημα;». Στη συνέχεια καλείται να κάνει έρευνα για να απαντήσει στα ερωτήματά του.
Παρουσιάζουν οι: Γεωργία Παπαδοπούλου, Ευθυμία – Ιωάννα Κουφογεώργου
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ), www.pasteur.gr, ένα Διεθνές Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας με κοινωνική αποστολή, ιδρύθηκε το 1919.
Το ΕΙΠ συνιστά ένα δημόσιο ερευνητικό φορέα που είναι αρωγός της Πολιτείας σε θέματα Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα, έχει υιοθετήσει τη σύγχρονη αντίληψη, σύμφωνα με την οποία σημαντική αποστολή της έρευνας είναι η διασύνδεση με την κοινωνία. Ένας σημαντικός άξονας της διασύνδεσης αυτής είναι η εκπαίδευση σε θέματα επιστήμης.
Σε αυτό το πλαίσιο προσφέρει στη μαθητική κοινότητα αλλά και στο ευρύ κοινό κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση των Βιοεπιστημών και της Βιοϊατρικής έρευνας, με τη διεξαγωγή εκδηλώσεων ενημέρωσης για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στους τομείς της Μικροβιολογίας (παθογόνοι μικροοργανισμοί, λοιμώδη νοσήματα, εμβόλια, μικροβιακή αντοχή, κ.α.), Ανοσολογίας (φυσική και επίκτητη ανοσία, αντισώματα, αυτοάνοσα νοσήματα) και Νευροβιολογίας (νευροεκφυλιστικά νοσήματα, θεραπείες με βλαστικά κύτταρα), καθώς και Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής (σημασία εμβολιασμών, σωστή διατροφή, φυσική άσκηση, αποφυγή καπνίσματος, αλκοόλ και χρήσης ουσιών, προσωπική υγιεινή).
Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων αυτών απευθύνεται στα σχολεία για την ενημέρωση των μαθητών σε θέματα επιστημονικά/ερευνητικά που θα συμβάλλουν στη μετέπειτα επιλογή τους στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την επαγγελματική τους απασχόληση. Το ΕΙΠ διαθέτει πολυετή πείρα στην υποδοχή σχολείων για εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ενδεικτικά τα τελευταία έτη υλοποιούνται:
• Εκπαιδευτικά Προγράμματα (με επισκέψεις σχολείων στο ΕΙΠ).
• Επιστημονικές Εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό και μαθητές.
• Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις (Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Υποδοχής Προσφυγοπαίδων, Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ωφελούμενους που διαβιούν σε δομές κλειστής παιδικής προστασίας, σε θέματα προσωπικής υγιεινής και σεξουαλικής υγείας, κ.λπ.)
• Σειρά Ειδικών Σεμιναρίων. Για Νηπιαγωγούς και Καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Αναγκαιότητα του Εμβολιασμού κ.λπ.), σεμινάρια σε συνεργασία με Σχολικούς Σύμβουλους απευθυνόμενα σε εκπαιδευτικούς Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου της Αθήνας, με θέμα: «Εξελίξεις και τάσεις στις Φυσικές Επιστήμες του σήμερα».
Υπεύθυνες Επικοινωνίας για τη συμμετοχή του ΕΙΠ στο Φεστιβάλ Γρίφων / Καστελλόριζο 2021:
Αγγελική Λυμπεροπούλου, Γραφείο Προβολής και Δικτύωσης, Τμήμα Διοίκησης, Τηλ.210-6478894
Δήμητρα Τουμπανάκη, PhD, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Εργαστήριο Ανοσολογίας Λοιμώξεων/Επικοινωνία της Επιστήμης, Τμήμα Μικροβιολογίας