Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών – Κέντρο Επισκεπτών στο Θησείο

Ο Δημήτριος Τσιμπίδας, Αστρονόμος – Φυσικός Διαστήματος του  Εθνικού Αστεροσκείου Αθηνών θα παρουσιάσει δύο ενδιαφέρουσες δράσεις:

  • «Ουρανογραφία. Ανακάλυψη των Αστερισμών του νυχτερινού ουρανού και της Μυθολογίας τους»  
  • «Νυχτερινή και Ηλιακή παρατήρηση. Ζωντανή Αστροφωτογράφιση στόχων βαθέως ουρανού»

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τον Αντώνη Φαρμακόπουλο (Πρόεδρο της Αστρονομικής ΄Ενωσης Σπάρτης/ Διόσκουροι)  και  τον Παναγιώτη Ευαγγελόπουλο  (ερευνητή του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογία & Έρευνας Κρήτης) βλ. αναλυτικά στις αντίστοιχες αναφορές των  δύο συμμετεχόντων

Α. Οι Αστερισμοί και η Μυθολογία τους

Εξωτερική ομιλία για τους Αστερισμούς και τη Μυθολογία τους. Ποια είναι η νύμφη Καλλιστώ και πως βρίσκω τον Πολικό Αστέρα;  Που συνάντησε ο Περσέας την Ανδρομέδα; Γιατί ο Σκορπιός και ο Ωρίωνας δε βρίσκονται ποτέ μαζί στον Ουρανό; Θα περιηγηθούμε στον Ουρανό (Ουρανογραφία) με τη χρήση αστρονομικού λέιζερ και θα παρατηρήσουμε πλανήτες και αστέρια με φορητό τηλεσκόπιο.

Για κάθε ηλικία

Β. Ηλιακή Παρατήρηση

Ηλιακή παρατήρηση με χρήση ειδικού εξοπλισμού. Θα παρατηρήσουμε με ασφάλεια τον Ήλιο και θα μιλήσουμε για τους σχηματισμούς και τη δρασηριότητά του.

Για κάθε ηλικία

O Τσιμπίδας Δημήτριος είναι απόφοιτος του τμήματος Φυσικής, του τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Απέκτησε Μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Αστρονομία και Φυσική Διαστήματος από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία. Η μεταπτυχιακή του εργασία σχετίζεται με τη συμπεριφορά της Μαγνητόσφαιρας του Κρόνου υπό την επίδραση διαφορετικών συνθηκών του Ηλιακού Ανέμου. Επιπλέον έχει σπουδάσει θέατρο στην ανωτέρα σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Ερευνητικά ενδιαφέρεται για τις μαγνητόσφαιρες των πλανητών και την προέλευση των πλανητικών συστημάτων. Ασχολείται με την επικοινωνία της επιστήμης με σκοπό τη μεταφορά πολύπλοκων επιστημονικών εννοιών στο ευρύ κοινό συνδυάζοντας τεχνικές θεάτρου και υποκριτικής, το οποίο και θεωρεί ως τη σπουδαιότερη παιδαγωγική μέθοδο. Νικητής του διαγωνισμού επικοινωνίας της επιστήμης FameLab 2012 και εκπρόσωπος της Ελλάδας στον διεθνή τελικό στο φεστιβάλ επιστήμης του Τσέλτεναμ στην Αγγλία. Προσπαθεί να δείξει το αστείο πρόσωπο της επιστήμης μέσω του επιστημονικού θεάτρου. Από το 2014 εργάζεται στον τομέα διάχυσης και επικοινωνίας της επιστήμης υποστηρίζοντας τις δράσεις των Κέντρων Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και παράλληλα χειρίζεται τα ιστορικά τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου όπως το διοπτρικό τηλεσκόπιο Δωρίδη, 40εκ, στο λόφο της Πνύκας.

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
Το πρώτο Ερευνητικό Κέντρο στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το πρώτο ερευνητικό κέντρο της νεότερης Ελλάδας, λειτουργεί αδιάλειπτα από το 1842 προσφέροντας τις υπηρεσίες του στην επιστήμη και την κοινωνία. Ο δημόσιος χαρακτήρας του υφίσταται ήδη από το 1846, έτος πρώτης λειτουργίας του στο Λόφο των Νυμφών στο Θησείο, ενώ η πορεία του είναι συνυφασμένη με την ίδια την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Η πορεία του Κέντρου σηματοδοτείται από φωτισμένους και καταξιωμένους επιστήμονες που μεταλαμπάδευσαν στην Ελλάδα την επιστημονική μεθοδολογία και άνοιξαν τον δρόμο προς τη γνώση.
Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών διαδραματίζει σήμερα σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις και ερευνητικές τάσεις στην Αστρονομία, Αστροφυσική, τις εφαρμογές του Διαστήματος, το Περιβάλλον, την Ενέργεια και τη Μετεωρολογία, τη Σεισμολογία και τη Γεωδυναμική, σε Ευρωπαϊκό́ και διεθνές επίπεδο. Υλοποιεί μεγάλα ερευνητικά́ προγράμματα, τα οποία χρηματοδοτούνται από́ την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, την Ευρωπαϊκή́ Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) και άλλους διεθνείς οργανισμούς, συνεισφέροντας στην προαγωγή της έρευνας, την επιστημονική εξέλιξη και την και στην προσέλκυση και απασχόληση νέων ταλαντούχων ερευνητών και επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου βρίσκεται στον ιστορικό χώρο του ΕΑΑ στο Θησείο στην κορυφή του λόφου Νυμφών, απέναντι από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Στεγάζεται στο κτήριο Σίνα το οποίο θεμελιώθηκε το 1842 ύστερα από δωρεά του Γεώργιου Σίνα, επιχειρηματία και γενικού πρόξενου της Ελλάδας στη Βιέννη, και βασίστηκε σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν.Σκοπός του Κέντρου είναι η καθημερινή ενημέρωση του κοινού σε θέματα Αστρονομίας καθώς και της σχεδόν δύο αιώνων επιστημονικής και πολιτιστικής ιστορίας του ΕΑΑ, η οποία είναι συνυφασμένη με καθοριστικές στιγμές στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διπλανό λόφο της Πνύκας ο Μέτωνας πραγματοποίησε τις πρώτες αστρονομικές παρατηρήσεις στην αρχαία Αθήνα με το Ηλιοτρόπιό του. Μέχρι σήμερα, το έχουν επισκεφθεί δεκάδες χιλιάδες μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεμονωμένοι επισκέπτες και επιστήμονες καθιστώντας τη λειτουργία του Μουσείου εξαιρετικά επιτυχή.

Οι επισκέπτες του Κέντρου έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν στη βιβλιοθήκη του ΕΑΑ η οποία περιλαμβάνει πλήθος από ιστορικά συγγράμματα και να δουν από κοντά ένα μεγάλο αριθμό επιστημονικών οργάνων του περασμένου αιώνα και στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής, που εγκαινιάστηκε στις 4-9-2008 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και έλαβε τη διάκριση της Europa Nostra – European Union Prize for Cultural Heritage το έτος 2010. Παράλληλα μπορούν να θαυμάσουν τα πρώτα τηλεσκόπια της Ελλάδας, όπως το μεσημβρινό τηλεσκόπιο Γ. Βούρη (1846) και το τηλεσκόπιο 16εκ. το οποίο βρίσκεται εδώ και 150 έτη κάτω από το θόλο-σύμβολο του κτηρίου Σίνα. Με το τηλεσκόπιο αυτό ο Ιούλιος Σμιτ, αστρονόμος και τρίτος Διευθυντής του ΕΑΑ (1858-1884), σχεδίασε τον πλέον ακριβή χάρτη της Σελήνης τον 19ο αιώνα.