O Φαρμακόπουλος Αντώνης, Πρόεδρος της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης «Διόσκουροι», Ερασιτέχνης Αστρονόμος και διεθνώς καταξιωμένος αστροφωτογράφος, συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα παρουσιάσει στα πλαίσια της καθιερωμένης πλέον αστροπαρατήρησης του Καστελλόριζου, την παρακάτω ενδιαφέρουσα δράση:
Αστροφωτογραφία Βαθέως Ουρανού
Στην δράση αυτή ο Φαρμακόπουλος Αντώνης θα φωτογραφίσει ζωντανά ουράνια αντικείμενα βαθέως ουρανού όπως Γαλαξίες & Νεφελώματα, αντικείμενα που βρίσκονται από εκατοντάδες έως εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, εξηγώντας την όλη διαδικασία από το στήσιμο του αστροφωτογραφικού εξοπλισμού, την επιλογή και καδράρισμα των στόχων και την όλη διαδικασία λήψεων. Οι συμμετέχοντες θα παρατηρούν την όλη διαδικασία ζωντανά σε μεγάλη οθόνη και θα μπορούν καθ’ όλη την διάρκεια να κάνουν σχετικές ερωτήσεις στον εισηγητή.
Η Αστρονομική Ένωση Σπάρτης ιδρύθηκε από μια ομάδα έμπειρων ερασιτεχνών αστρονόμων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παρατηρησιακής αστρονομίας, της αστροφωτογραφίας, των αποκρύψεων αστέρων και της φωτομετρίας μεταβλητών άστρων. Σκοπός της Ένωσής μας είναι η διάδοση της ερασιτεχνικής αστρονομίας στην ευρύτερη περιοχή της Σπάρτης, μέσω της διοργάνωσης εκδηλώσεων, εξορμήσεων και συναντήσεων αλλά και η ενημέρωση κι επιμόρφωση των μελών μας σε ένα ευρύ φάσμα αστρονομικών δραστηριοτήτων.
Οι δραστηριότητες της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης καλύπτουν ευρύ πεδίο θεμάτων όπως: παρατήρηση του ουρανού, αστροφωτογράφηση, οπτική παρατήρηση και ψηφιακή καταγραφή μεταβλητών άστρων, καταγραφή αποκρύψεων αστέρων από αστεροειδείς, καταγραφή βροχών μετεώρων, συστηματική καταγραφή των αμοιβαίων φαινομένων μεταξύ δορυφόρων των πλανητών Δία και Κρόνου κ.ά.
Η Ένωσή μας έλαβε το όνομα «ΔΙΟΣ ΚΟΥΡΟΙ» από τους Σπαρτιάτες ήρωες της μυθολογίας Κάστωρ και Πολυδεύκη. Κατά την μυθολογία ο Κάστωρ κι ο Πολυδεύκης ήταν γιοί του Δία και της Λήδας και γεννήθηκαν από ένα αυγό. Σύμφωνα με την παράδοση, κατά την επιστροφή τους από την Αργοναυτική Εκστρατεία, μετά από μια τρικυμία, εμφανίστηκαν πάνω από τα κεφάλια των Διόσκουρων δύο αστέρια. Για το λόγο αυτό οι Αρχαίοι Έλληνες έδωσαν τα ονόματα των Διόσκουρων στα δύο φωτεινότερα άστρα του αστερισμού των Διδύμων.