Planets In Your Hand – ΕΚΠΑ

Τμήμα Φυσικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Planets In Your Hand : Διαδραστική έκθεση

Το πρόγραμμα ‘Planets In Your Hand’ αποτελεί μια φορητή έκθεση, από μακέτες πλανητικών επιφανειών σε ξύλινα τετραγωνικά πλαίσια. Η ιδέα της έκθεσης προέκυψε το 2017, όταν στο πλαίσιο του διαγωνισμού Europlanet Funding Scheme 2017 κατατέθηκε μια πρόταση από ομάδα φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ στο ευρωπαϊκό δίκτυο πλανητολογίας Europlanet. Στην έκθεση του προγράμματος παρουσιάζονται οι επιφάνειες των 8 πλανητών του Ηλιακού Συστήματος, αναδεικνύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά τους: τη θερμοκρασία, το φωτισμό, τον άνεμο και το στερεό ανάγλυφο στους γήινους πλανήτες. Η έκθεση σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με γνώμονα τη διάδοση της γνώσης γύρω από το πεδίο της πλανητικής εξερεύνησης, δίνοντας την ευκαιρία ακόμη και σε άτομα με περιορισμένη όραση να επισκεφτούν την έκθεση και να αγγίξουν τις επιφάνειες μέσω μίας μοναδικής διαδραστικής εμπειρίας. Η έκθεση απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά, νέους, ενήλικες και οργανωμένες τάξεις από σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Είναι προσιτή σε άτομα με ειδικές ανάγκες και δυσκολίες όρασης, τα οποία πιθανώς δεν είχαν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος και γενικότερα την πλανητική επιστήμη στο παρελθόν.

Τι θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες της δράσης:

  • Αλληλεπίδραση με καταρτισμένους επιστήμονες στο χώρο της Αστροφυσικής και της Διαστημικής Εξερεύνησης με ευχάριστο και διαδραστικό τρόπο.
  • Απόκτηση γνώσεων για την Πλανητική Επιστήμη και διέγερση της περιέργειας για θέματα που αφορούν το Ηλιακό Σύστημα, τους πλανήτες και την πλανητική εξερεύνηση.
  • Εμπειρία σε δράση που απαιτεί διάδραση και εποικοδομητικό διάλογο με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Δυνατότητα άμεσης επαφής με την Αστρονομία και την Αστροφυσική, κάτι που έχει χαθεί από το αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Η δράση απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών και φυσικά σε παιδιά.

Ουρανογραφία – Planets In Your Hand

Η δράση περιλαμβάνει παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπιο (πλανήτες και άλλα ενδιαφέροντα αντικείμενα) και ταυτόχρονη περιήγηση στον ουρανό (ουρανογραφία) από τα εξειδικευμένα μέλη της ομάδας.

Τι θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες της δράσης:

  • Αλληλεπίδραση με καταρτισμένους επιστήμονες στο χώρο της Αστροφυσικής και της Διαστημικής Εξερεύνησης με ευχάριστο και διαδραστικό τρόπο.
  • Απόκτηση γνώσεων για τα πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού και με τις μεθόδους παρατήρησης.
  • Δυνατότητα άμεσης αλληλεπίδρασης με δράσεις που σχετίζονται με την Παρατηρησιακή Αστρονομία και την Αστροφυσική.

Η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και θα πραγματοποιηθεί στο κοινό μια φορά κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και σε (νυχτερινές) ώρες  στον χώρο του Αεροδρομίου.

Η διάρκεια της παρουσίασης μπορεί να είναι 2-3 ώρες, ανάλογα με τον αριθμό των επισκεπτών (σχολεία, ευρύ κοινό, κτλ).

Ηλιακή Παρατήρηση  – Planets In Your Hand

Η δράση περιλαμβάνει παρατήρηση του Ήλιου με ειδικά εξοπλισμένο τηλεσκόπιο και ταυτόχρονη επεξήγηση για την ηλιακή δραστηριότητα και τα φαινόμενα που συμβαίνουν στον Ήλιο από τα εξειδικευμένα μέλη της ομάδας.

Τι θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες της δράσης:

  • Αλληλεπίδραση με καταρτισμένους επιστήμονες στο χώρο της Αστροφυσικής και της Διαστημικής Εξερεύνησης με ευχάριστο και διαδραστικό τρόπο.
  • Απόκτηση γνώσεων για τα ηλιακά φαινόμενα και με τις μεθόδους παρατήρησης του Ήλιου.
  • Δυνατότητα άμεσης αλληλεπίδρασης με δράσεις που σχετίζονται με την Παρατηρησιακή Αστρονομία και την Αστροφυσική.

Η δράση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και θα παρουσιαστεί στο κοινό το πρωί της Κυριακής 25 / 9.

Η διάρκεια της παρουσίασης μπορεί να είναι 1-2 ώρες, ανάλογα με τον αριθμό των επισκεπτών (σχολεία, ευρύ κοινό, κτλ).

Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας είναι Αστροφυσικός και διδάσκει Παρατηρησιακή Αστροφυσική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Κατέχει πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης και διδακτορικό στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική από το ΕΚΠΑ. Η μεταδιδακτορική του έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) στις ΗΠΑ και στη συνέχεια εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (European Space Agency, ESA) στην Ολλανδία. Παράλληλα με την ερευνητική του δραστηριότητα, η αγάπη του για το διάστημα τον οδήγησε να λάβει μέρος και στη διαδικασία επιλογής αστροναυτών της ESA. Κατάφερε να φτάσει σε τελικό στάδιο επιλογής, αφού κρίθηκε ως ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους. Το 2023 η Διεθνής Αστρονομική Ένωση ονόμασε τον αστεροειδή “30278 Gazeas” (2000 HN56) προς τιμή του, αναγνωρίζοντας διεθνώς την ερευνητική και εκπαιδευτική δραστηριότητα στον χώρο της Αστροφυσικής και της μελέτης του Ηλιακού Συστήματος. Το πλούσιο ερευνητικό του έργο αντικατοπτρίζεται από το μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων σε ποικιλία αστρονομικών εφαρμογών, ενώ η αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη διάδοση της αστρονομίας στο ευρύ κοινό τον ώθησε να ασχοληθεί με την επικοινωνία της επιστήμης. Είναι ο εμπνευστής και ιδρυτής του διεθνώς αναγνωρισμένου και βραβευμένου προγράμματος «Planets In Your Hand».
Η Μαρία Παναγοπούλου είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) με ειδίκευση στην Αστροφυσική. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος με τίτλο «Διδακτική και Δημόσια Κατανόηση των Φυσικών Επιστημών και των Ψηφιακών Τεχνολογιών» από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ και από τον Ιανουάριο του 2022 ανήκει στο δυναμικό του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Είναι ενεργό μέλος της ομάδας επικοινωνίας της επιστήμης «Planets In Your Hand» ήδη από το 2019. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην εκπαίδευση της Αστρονομίας, στην εισαγωγή της Ιστορίας και της Φύσης της Επιστήμης καθώς και των ιστορικών επιστημονικών οργάνων στην εκπαίδευση αλλά και στις μη τυπικές μορφές μάθησης. Έχει μεγάλη εμπειρία στη διοργάνωση και διεξαγωγή εκπαιδευτικών εκδηλώσεων για το ευρύ κοινό, στον σχεδιασμό εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και στην διεξαγωγή επιμορφώσεων για εκπαιδευτικούς.
Ο Δημήτρης Αθανασόπουλος είναι διδακτορικός φοιτητής του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο της Κυανής Ακτής (Observatoire de la Cote d'Azur, OCA), στη Γαλλία. Παράλληλα, εργάζεται ως αστρονόμος υποστήριξης (support astronomer) στο 1,2μ τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου του Κρυονερίου, στη Κόρινθο. Έλαβε πτυχίο Φυσικής και μεταπτυχιακό Αστροφυσικής από το ίδιο τμήμα. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών του σπουδών, εργάστηκε με 6μηνη υποτροφία στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών (European Astronaut Centre, EAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (European Space Agency, EAC), στη Γερμανία και συμμετείχε στο Alpbach Summer School 2018, στην Αυστρία, όπου με την ομάδα του, του απονεμήθηκαν δύο βραβεία από την επιτροπή, για τη σχεδίαση μίας διαστημικής αποστολής που στόχευε στη διερεύνηση σύνδεσης αστεροειδών και κομητών. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν κυρίως σε θέματα Πλανητικής Επιστήμης, όπως η μελέτη των σωμάτων μικρής μάζας του Ηλιακού Συστήματος, ενώ παράλληλα ασχολείται με την επικοινωνία της επιστήμης. Υπήρξε ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας «Planets In Your Hand» και συνέβαλε στην κατασκευή των εκθεμάτων. To 2021 βραβεύτηκε με την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό επικοινωνίας Πλανητικής Επιστήμης «PlanetaryScience4All» που διοργανώθηκε από το Europlanet Science Congress.
Η Ελισάβετ Βλάχου είναι εν ενεργεία εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και εν συνεχεία απέκτησε εξειδίκευση στην «Ειδική Αγωγή για την Εκπαίδευση Χαρισματικών Μαθητών» από το ίδιο Πανεπιστήμιο. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (University of Nicosia), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη βιωματική διδασκαλία, τη συμπεριληπτική εκπαίδευση, την πολυαισθητηριακή μέθοδο και τις δράσεις STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά). Συμβάλλει ενεργά στη διαμόρφωση και εφαρμογή εκπαιδευτικών πρακτικών που προάγουν την ισότιμη συμμετοχή όλων, ανεξαιρέτως, των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία και ενισχύουν τις ψυχοκοινωνικές τους δεξιότητες. Από το 2019, είναι μέλος της ομάδας του προγράμματος «Planets In Your Hand», όπου συμβάλλει στην επικοινωνία της επιστήμης σε μικρές ηλικίες, βοηθώντας τα παιδιά να κατανοήσουν επιστημονικές έννοιες μέσω διαδραστικών και δημιουργικών δραστηριοτήτων. Επιπλέον, από το 2022, συμμετέχει σε πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, με απώτερο στόχο τη διάδοση της γνώσης σε κωφά ή βαρήκοα παιδιά στο πλαίσιο ενός συμπεριληπτικού σχολείου και στην ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων μεταξύ όλων των μαθητών και των ατόμων της σημερινής κοινωνίας.

Περιγραφή φορέα (ΕΚΠΑ)

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (συντομογραφία: Ε.Κ.Π.Α.), το οποίο συνήθως αναφέρεται απλώς ως Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποτελεί ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Ιδρύθηκε το 1837 και λειτουργεί αδιαλείπτως μέχρι και σήμερα. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το αρχαιότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της σύγχρονης Ελλάδας και συνεισφέρει σημαντικά στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο της χώρας. Είναι επίσης το πρώτο Πανεπιστήμιο ολόκληρης της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

(πηγή: βικιπαίδεια)