Tο Καστελλόριζο μπορεί να δημιουργήσει τον δικό του πολιτισμό;

Αυτός ήταν ο στόχος του τολμηρού εγχειρήματος  του 1ου Φεστιβάλ Γρίφων το 2021, και  τα κατάφερε! Επιβεβαιώθηκε περίτρανα με το 2ο Φεστιβάλ αλλά και τα αντίστοιχα φεστιβάλ της Πάτρας και Αθήνας το 2022, και τώρα επανέρχεται, καταξιωμένο και σίγουρο

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ, Πανταζής Χούλης και Ελένη Γραμματικοπούλου, πλαισιώνονται  για μια ακόμη χρονιά από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς, ερευνητές, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς και ανθρώπους της τέχνης που συμμερίζονται το όνειρο τους και  με ενθουσιασμό συμμετέχουν σε όλες τις  διοργανώσεις.

Με επίκεντρο τη θεματική των Γρίφων αλλά και με παράλληλες επιστημονικές δράσεις και βιωματικά δρώμενα θα αναδείξουν την επιστήμη και τη σύγχρονη τεχνολογία – πέρα από αντισυμβατικά εκπαιδευτικά πρότυπα – ως μια συναρπαστική εμπειρία! Το 3ο Φεστιβάλ Γρίφων  Καστελλορίζου επιφυλάσσει σε όλους πολλές εκπλήξεις.

Οστομάχιον: Το εικαστικό του 3ου φεστιβάλ

Οστομάχιον, το νέο λογότυπο του Φεστιβάλ:
Για το 2023, το νέο λογότυπο του 3ου Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου παραπέμπει στον αρχαιότερο καταγεγραμμένο γρίφο στην ιστορία της ανθρωπότητας, το Οστομάχιον του Αρχιμήδη. Η ετυμολογία της λέξης ερμηνεύεται από την έκφραση «Μάχη των Οστών», διότι είχε κατασκευαστεί από ελεφαντόδοντο. Με τη διάσωση του διάσημου παλίμψηστου που περιείχε περαιτέρω πληροφορίες, αποδείχτηκε πως αυτός ο γρίφος αποτελούσε πρόβλημα Συνδυαστικής, κάτι το οποίο εξέπληξε την επιστημονική κοινότητα.
Ο σκοπός του γρίφου είναι η επανατοποθέτηση 14 κομματιών σε ένα τετράγωνο πλαίσιο. Το 2003 βρέθηκε πως υπήρχαν 536 τρόποι. Αλλά μετά από έρευνα στο Καστελλόριζο, νέα δεδομένα βασισμένα στα αρχαία κείμενα αποδεικνύουν πως τρεις από τις τομές ήταν αβάσιμες, και πως τελικά υπάρχουν σχεδόν δεκαπλάσιοι τρόποι. 

To 3o Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου έριξε την αυλαία του!

Απολογισμός του 3ου Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου – Παιγνίδια Επιστήμης –

Ένα επιτυχημένο αλλά και ιδιαίτερα απαιτητικό, πλούσιο σε περιεχόμενο και καινοτόμες δράσεις επιστημονικό τριήμερο, κέρδισε και πάλι την αγάπη και το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων.

Για τρεις ημέρες το μικρό αυτό ακριτικό νησί έγινε το επίκεντρο της επιστημονικής γνώσης φιλοξενώντας πληθώρα επιστημονικών δρώμενων, εντυπωσιακών πειραμάτων, πρωτότυπων δράσεων, εκπαιδευτικών  προγραμμάτων, παιγνιδιών και εργαστηρίων. Παράλληλα οι εκθέσεις, τα εργαστήρια και οι διαγωνισμοί γρίφων, οι πρωινές ξεναγήσεις στα μονοπάτια του νησιού, οι προβολές και παραδοσιακοί χοροί, κράτησαν αμείωτο τον ενθουσιασμό των μαθητών του νησιού αλλά και των μαθητών από τη Ρόδο, Σύμη, και Χάλκη.

Ξεχωριστή μνεία οφείλουμε στο Χαμόγελο του Παιδιού για τη συμμετοχή του ΟΔΥΣΣΕΑ, του 1ου κινητού εργαστηρίου ενημέρωσης εκπαίδευσης και τεχνολογίας με τη δράση του για την κακοποίηση Convey not a game.

Θα  μείνει για καιρό ανεξίτηλη στη μνήμη όλων μας η εξαιρετική ομιλία του ακαδημαϊκόύ κ. Σταμάτη Κριμιζή  όχι μόνο για την ζωντανή παρουσίαση του εντυπωσιακού σχεδιασμού των προγραμμάτων πλοήγησης στο διάστημα αλλά και για τις σοφές παραινέσεις και προτροπές  του προς τους νέους.

Μία από τις πλέον συγκινητικές στιγμές του Φεστιβάλ υπήρξε η εμβληματική μορφή της κας Ευαγγελίας Ξενοπούλου, γνωστής διεθνώς ως το Αηδόνι του Καστελλορίζου, που μας συγκλόνισε με την παρουσία της και μας ταξίδεψε με την αναλλοίωτη φωνή της στην ιστορία του νησιού.

Όλοι οι συμμετέχοντες ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, επιστήμονες, ερευνητές και εκπαιδευτικοί  σχεδίασαν και προσάρμοσαν τις παρουσιάσεις τους ειδικά για τις απαιτήσεις του ξεχωριστού αυτού φεστιβάλ. Η διαφορετική προσέγγιση της επιστήμης πιστεύουμε πως συνέβαλε εποικοδομητικά στη διάχυση της νέας γνώσης και κέντρισε την περιέργεια  του νεανικού, κυρίως, κοινού για περαιτέρω αναζητήσεις. Και αυτός είναι ένας άλλος μεγάλος γρίφος προς επίλυση. Η επιλογή της μελλοντικής τους πορείας.

Μπορείτε να βρείτε το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου 2023 πατώντας εδώ