Παναγιώτης Λάζος

Ο φυσικός Τάκης Λάζος με την μακρά εμπειρία του στην επικοινωνία της επιστήμης θα παρουσιάσει  θέματα από τον χώρο των φυσικών επιστημών μέσα από απλά διαδραστικά πειράματα.

Πώς αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα; Πώς δημιουργούνται τα χρώματα στην οθόνη ενός κινητού; Μήπως δεν βλέπω χρώματα στα άκρα του οπτικού μου πεδίου; Τι είναι η δυσχρωματοψία; Με ποιον τρόπο διάφανα αντικείμενα μπορούν να αποκτήσουν εντυπωσιακά χρώματα και τι σημαίνει αυτό;

Τολμάς να προβλέψεις; Απλά πειράματα με αναπάντεχα αποτελέσματα

Σειρά πειραμάτων στα οποία οι συμμετέχοντες καλούνται να προβλέψουν το -συνήθως απρόσμενο- αποτέλεσμα. Το σημαντικό δεν είναι τόσο αν θα αποδειχθεί σωστή η πρόβλεψη όσο η συζήτηση που θα ακολουθήσει και η προσπάθεια να εξηγηθούν τα φαινόμενα.

Τα Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) είναι δομές του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και λειτουργούν ως κέντρα έρευνας, τεχνικής και παιδαγωγικής υποστήριξης της εργαστηριακής διδασκαλίας των μαθημάτων Φυσικών Επιστημών για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Το Ε.Κ.Φ.Ε. Ηλιούπολης ανήκει στην Α’ ΔΔΕ Αθήνας και ιδρύθηκε το 1999. Στεγάζεται σε χώρο του 5ου ΓΕ.Λ. Ηλιούπολης.

Στον χώρο του Ε.Κ.Φ.Ε. Ηλιούπολης:
• Πραγματοποιούνται επιμορφωτικές συναντήσεις σε εργαστηριακά θέματα για τους εκπαιδευτικούς δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων σε συνεργασία με τους αντίστοιχους συμβούλους.
• Επισκευάζονται όργανα και διατάξεις των εργαστηρίων των σχολείων ευθύνης και όχι μόνο.
• Δανείζονται όργανα και διατάξεις σε σχολεία που δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό.
• Πραγματοποιούνται επισκέψεις τμημάτων από σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
• Υπάρχει μία μικρή συλλογή παλαιών και σπάνιων επιστημονικών οργάνων από συλλογές σχολείων.
• Δοκιμάζονται και βελτιώνονται ιδέες για την πραγματοποίηση εργαστηριακών δραστηριοτήτων.
• Εκτίθενται σε μόνιμη βάση διάφορες εργαστηριακές διατάξεις και πειράματα επίδειξης για ελεύθερη χρήση από τους επισκέπτες.

Ο Παναγιώτης (Τάκης) Λάζος είναι καθηγητής φυσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 2004 και υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Ηλιούπολης από το 2019. Είναι, επίσης, πτυχιούχος του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΠΑ.Δ.Α. κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ και διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανάμεσα στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η ιστορία της φυσικής και ιδιαίτερα των επιστημονικών οργάνων, η χρήση έξυπνων κινητών και ανοικτών πλατφορμών στο σχολικό εργαστήριο φυσικών επιστημών και ο σχεδιασμός πρωτότυπων εκπαιδευτικών πειραμάτων. Είναι, επίσης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Ελληνικό Αρχείο Επιστημονικών Οργάνων (www.hasi.gr). Έχει συγγράψει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, κατάλογο επιστημονικών οργάνων του Μουσείου Ιστορίας του ΕΚΠΑ και τη μονογραφία «Επιστημονικά όργανα και πειραματική διδασκαλία των φυσικών επιστημών στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης».