Ελληνική MENSA

Η MENSA είναι o παγκόσμιος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός σκοπός το οποίου είναι η αναγνώριση, η υποστήριξη, η έρευνα και η προώθηση της ανθρώπινης ευφυΐας ως μέσο έκφρασης αλλά και ως μέσο προόδου της ανθρωπότητας. Αυτή η διεθνής κοινότητα ανθρώπων απαρτίζεται από μέλη των οποίων ο Δείκτης Νοημοσύνης τους κατατάσσει στο ανώτερο 2% του πληθυσμού

Η Ελληνική ΜΕΝSA  συμμετέχει στο φεστιβάλ με δύο δράσεις

Σε συνεργασία με το Εργαστήριο ρομποτικής Robotica.gr
«Γρίφοι και ρομποτική. Από την εκπαίδευση στην εφαρμογή».

Διαδραστικά Εκθέματα: Οι γρίφοι επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση μόνοι τους καθώς είναι προγραμματιζόμενοι. Έτσι οι επισκέπτες μπορούν μελετώντας τους να τους λύσουν, χωρίς να απαιτείται παρουσίασή τους από τους δημουργούς και έπειτα από συγκεκριμένο χρόνο και εφόσον δεν έχουν λυθεί, επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση. Είναι κατασκευασμένοι από τους μαθητές του εργαστηρίου μας, με χρήση  αισθητήρων και κινητήρων προσαρμοσμένα σε πλακέτες Arduino και εγκεφάλους της σειράς Lego Education, στη λογική των γρίφων ενός escape room. Συνδυασμός ταχύτητας, ακρίβειας, χωρικής και μαθηματικής αντίληψης, ενώ παράλληλα μέσω του γρίφου θα γίνεται επίδειξη των ηλεκτρονικών που χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία του

  1. Διαδραστικό Έκθεμα: Γρίφος κατασκευασμένος από τους μαθητές του εργαστηρίου μας, με χρήση υλικού arduino.
    Εσωτερικού χώρου. Ατομική προσπάθεια ή συνεργασία έως τριών ατόμων Ηλικίες 13+
    Λειτουργία αυτόνομη και συνεχής για όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ

  2. Διαδραστικό Έκθεμα: Γρίφος κατασκευασμένος από τους μαθητές του εργαστηρίου μας, με χρήση υλικού Lego Education.
    Ηλικίες 10+Ατομική προσπάθεια
    Λειτουργία αυτόνομη και συνεχής για όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ

  3. Έκθεμα αυτόνομο/παρουσίαση από τους δημιουργούς μαθητές: Μικρογραφία φορτηγού αυτόνομου πλοίου. Οι καινοτομίες στους διαγωνισμούς, γρίφοι ζωής.
    Αυτόνομη λειτουργία χωρίς παρέμβαση χρήστη για όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ. Τις ώρες που βρίσκονται οι μαθητές της ομάδας που το κατασκεύασαν παρόντες, θα περιγράφουν τη διαδικασία της σύλληψης και της δημιουργίας μιας καινοτομίας ως «γρίφο ζωής».
Τσιμπούρης Ανδρέας (μέλος Mensa) και μαθητές εργαστηρίου Robotica.gr Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών Ιδρυτής της Robotica.gr Από το 2015 προπονεί μαθητικές αγωνιστικές ομάδες που συμμετέχουν στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (WRO) και εκπαιδεύει προπονητές Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Το 2017 ήταν ο προπονητής με τις περισσότερες ομάδες που διακρίθηκαν στην Ελλάδα, τρεις από τις οποίες εκπροσώπησαν τη χώρα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Costa Rica αποσπώντας στην αγωνιστική κατηγορία Δημοτικού την καλύτερη θέση μεταξύ των ομάδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Παγκόσμιους διαγωνισμούς ρομποτικής (First Lego League και World Robot Olympiad) τα έτη 2017, 2020, 2021 και το 2022. Οι ομάδες της Robotica.gr έχουν μέχρι σήμερα 25 θέσεις βάθρου με 12 πρώτες θέσεις. Είναι ιδρυτικό μέλος και μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιοκτητών Κέντρων Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, STEM και Ψηφιακών Δεξιοτήτων.

STEAM PROJECTS:
“Γεωμετρικές Πράσινες Βιώσιμες Πόλεις”, “Χρυσή τομή & Ακολουθία Fibonacci”

Μέσω των projects, σχεδιάζουμε γεωμετρικές πράσινες βιώσιμες πόλεις κι απαντάμε σε ερωτήσεις που αφορούν τις έννοιες πόλη-βιωσιμότητα-γεωμετρία-τεχνολογία και συνυπάρχουν στις smart future cities. Η φιλοσοφία των έξυπνων βιώσιμων πόλεων έγκειται στο σχεδιασμό οικολογικά βιώσιμων κτιρίων σε αρμονία με τον περιβάλλοντα χώρο και στο να είναι λειτουργικοί ιδιωτικοί και κυρίως δημόσιοι χώροι στην πόλη.

Στο πλαίσιο των ερευνητικών εκπαιδευτικών πρότζεκτς της Ελληνικής MENSA, προστίθεται κι αυτό της “Χρυσής Τομής και της Ακολουθίας Φιμπονάτσι” όπου οι μαθητές κατανοούν ότι τα μαθηματικά μπορούν να συναντηθούν στη φύση και ο άνθρωπος παρατηρώντας τη φύση δημιούργησε τα μαθηματικά σύμβολα για να εκφράσει τα μαθηματικά που παρατήρησε κατά τη διάρκεια των αιώνων στη φύση.

Το πρότζεκτ της “Χρυσής Τομής” έτρεξε παράλληλα με τα εκπαιδευτικά προγράμματα της MENSA, στο πλαίσιο συνεργασίας με την καθηγήτρια μαθηματικών κ.α.

Ηλικιακές Ομάδες: 9-12, 13-17

Η Δέσποινα Κορεντίνη είναι διακεκριμένη εκπαιδευτικός χαρισματικών μαθητών της Ελληνικής Mensa, μιας μη κερδοσκοπικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης με στόχο τον εντοπισμό και την ανάπτυξη της ανθρώπινης νοημοσύνης. Έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής, με ειδίκευση στην

α. Χαρισματικότητα

β. Μαθησιακές Δυσκολίες & είναι Εκπαιδευτική Σύμβουλος & Ερευνήτρια.

Είναι επίσης Κριτικός Θεάτρου και Τέχνης, γράφοντας στο διαδικτυακό ενημερωτικό site: a8inea.com. Μέσα από τα προγράμματα χαρισματικής εκπαίδευσης «Gifted & Growth Mindset» του Hellenic Mensa, όπου εργάζεται ως gifted educator, ως φορέας διαλόγου και αλλαγής και ως ερευνήτρια, οι χαρισματικοί μαθητές κατανοούν τα σύγχρονα επιστημονικά και κοινωνικά ζητήματα με αναφορά στο 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, αποσαφηνίζοντας παράλληλα τις έννοιες που τους απαρτίζουν, αποκτώντας κριτική, συνθετική και δημιουργική σκέψηvασοπούλου από το Πανεπιστήμιο Charlotte της Βόρειας Καρολίνας.