To Πανεπιστήμιο Πατρών θα έχει τρεις συμμετοχές στο Φεστιβάλ:
- Ο καθ. Παύλος Τζερμιάς, Πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών θα δώσει μια ομιλία στην έναρξη του φεστιβάλ, με τίτλο “Γρίφοι: διασκεδαστικά μαθηματικά με (ενίοτε) βαθιές προεκτάσεις.”
- Η καθ. Βάγια Βλάχου, Τομέας Θεωρητικών Μαθηματικών θα είναι συνομιλήτρια στο στρογγυλό τραπέζι «Τέχνη και Μαθηματικά»
Μαθηματικά & Τέχνη
Η τέχνη συνήθως στηρίζεται σε υποκειμενικά έργα, τα όποια όμως χρειάζονται κάποια στοιχεία αντικειμενικής οργάνωσης, «πινελιών», και κατασκευής, έτσι ώστε να γίνονται πιο κατανοητά και πιο αποδεκτό από το ευρύ κοινό (κι έτσι να μεγαλώνει η αξία τους). Και ποια άλλη επιστήμη προσφέρει απλόχερα μια τέτοια δυνατότητα εκτός των μαθηματικών;
Ένα λαμπρό παράδειγμα, είναι αυτό του Ισπανού Πάμπλο Πικάσο, ο οποίος απέδιδε σύνθετες σκηνές ως απλές γεωμετρικές μορφές στα έργα του Κυβισμού. Ουσιαστικά δημιουργούσε Καλλιτεχνικά Μαθηματικά. Σε γενικές γραμμές, τα μαθηματικά βρίσκονται παντού στη φύση, κάτι που αυτόματα επηρεάζει όλους τους καλλιτέχνες (ζωγράφους, γλύπτες, ποιητές, κ.α.).
Πιστεύουμε πως τα μαθηματικά ενισχύουν την τέχνη σε τεράστιο βαθμό και αποτελούν εργαλεία που προσφέρουν άπειρες δυνατότητες για τη διαμόρφωση αρμονικών έργων με (καλά κρυμμένη καμιά φορά) συμμετρία. Με άλλα λόγια, όταν ο καλλιτέχνης έχει το χάρισμα να περνάει αυτό το μήνυμα υποσυνείδητα, οι φίλοι της τέχνης απολαμβάνουν περισσότερο ένα έργο, αφού αυτό απαιτεί μια έμμεση και πιο βαθειά κατανόηση. Άλλα εξαιρετικά παραδείγματα απελούν τα έργα των Ολλανδών ζωγράφων Μάουριτς Κορνέλις Έσερ και Πητ Μοντριάν και του Ούγγρου Βικτώρ Βαζαρελί.
- Λύνω γρίφους με Ρομπότ – Workshop Robots@UP : Ο Παναγιώτης Κουστουμπάρδης και οι φοιτητές του θα οδηγήσουν τα έξυπνα ρομπότ να λύσουν γρίφους! Η εθελοντική αυτή ομάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής του Πανεπιστημίου Πατρών απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού με στόχο να τους μεταφέρει την εμπειρία και τη τεχνογνωσία τους στον τομέα αυτό, επιτυγχάνοντας τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την ευρύτερη κοινωνία.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γρίφων θα παρουσιαστούν ενδεικτικές διαδραστικές ρομποτικές κατασκευές και θα υλοποιηθούν εργαστήρια για παιδιά όπου παίζοντας θα σχεδιάσουν, θα κατασκευάσουν και θα προγραμματίσουν ρομπότ τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για την επίλυση γρίφων.
Το workshop απευθύνεται κυρίως σε παιδιά Δημοτικού είναι διάρκειας μίας ώρας και θα μπορούσε να επαναληφθεί δύο με τρεις φορές εντός ενός συνεχόμενου τρίωρου. Θα ήταν προτιμότερο η διεξαγωγή του να γίνει σε εσωτερικό χώρο. Το κάθε workshop μπορεί να υλοποιηθεί με δύο ομάδες παράλληλα, των 6 παιδιών η κάθε μία.
Ο Δρ. Παναγιώτης Ν. Κουστουμπάρδης είναι Μηχανικός Έρευνας & Ανάπτυξης, Επιστημονικός Συνεργάτης της Ομάδας Ρομποτικής και μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Μηχανολόγων & Αεροναυπηγών Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών από όπου και απέκτησε το δίπλωμα του Μηχανολόγου & Αεροναυπηγού Μηχανικού το 1998. Είναι επίσης διδάκτορας Ρομποτικής του ίδιου Τμήματος και διδάσκει στα μαθήματα ‘Ρομποτική’, ‘Βιομηχανικός Αυτοματισμός’, ‘Ηλεκτροτεχνία & Ηλεκτρικές Μηχανές’ και ‘Σχεδιασμός με Υπολογιστή’.
Είναι ιδρυτής και υπεύθυνος λειτουργίας της δράσης εκπαιδευτικής ρομποτικής Robots@UP του Πανεπιστημίου Πατρών. Το 2004-2006 δίδασκε το μάθημα ‘Ρομποτική’ στο Τμήμα Μηχανολογίας του ΑΤΕΙ Πατρών, ενώ το 2018-2021 δίδασκε το μάθημα ‘Κινηματική Μηχανών και Μηχανισμών’ στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
Το 2004-2005 ήταν εργαστηριακός συνεργάτης των μαθημάτων Βάσεις Δεδομένων και Δομές Δεδομένων στο Τμήμα.
Ο Νίκος Ανατολιωτάκης είναι υποψήφιος διδάκτορας Ρομποτικής στο εργαστήριο Απεικόνισης Πληροφορίας και Εικονικής Πραγματικότητας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Έχει πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού από το ίδιο τμήμα. Αποτελεί επιστημονικό συνεργάτη της Ομάδας Ρομποτικής του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του ίδιου Πανεπιστημίου. Είναι μέλος της Λέσχης Ρομποτικής με την οποία έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς κατακτώντας σημαντικές διακρίσεις. Αποτελεί ιδρυτικό μέλος της εθελοντικής δράσης εκπαιδευτικής ρομποτικής του Πανεπιστημίου Πατρών «Robots@UP».
Στο παρελθόν έχει διδάξει Εκπαιδευτική Ρομποτική και Προγραμματισμό στην Ακαδημία Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στην εταιρία Algorithmics. Έχει 2 επιστημονικές δημοσιεύσεις και τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα είναι η Ρομποτική, η Μηχανική Μάθηση, η Μηχανική Όραση και η 3D Μοντελοποίηση.
Ο Δημήτρης Τζουβελέκης είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών. Αποτελεί μέλος της Λέσχης Ρομποτικής με την οποία έχει συμμετάσχει σε διεθνείς διαγωνισμούς κατακτώντας σημαντικές διακρίσεις.
Διδάσκει Ρομποτική και Προγραμματισμό μέσω ενός μοντέλου μάθησης που βασίζεται στην έρευνα και εκπαιδευτικό παιχνίδι στο κέντρο «Πράξις & Λόγος», ενώ έχει σχεδιάσει και μέρος του προγράμματος σπουδών του ίδιου κέντρου. Αποτελεί μέλος της εθελοντικής δράσης εκπαιδευτικής ρομποτικής του Πανεπιστημίου Πατρών «Robots@UP».
Η Δήμητρα Τιμπιλή είναι απόφοιτη του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών και αυτή την περίοδο συνεχίζει τις σπουδές της στο Τμήμα από το οποίο αποφοίτησε, παρακολουθώντας το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο «Διδακτική των Θετικών Επιστημών: Διδακτικές Διαδικασίες, Εκπαιδευτικά Προγράμματα, Αξιολόγηση και ΤΠΕ στην Εκπαίδευση».
Παράλληλα με τις σπουδές της είναι εθελόντρια στην δράση εκπαιδευτικής ρομποτικής Robots@UP , μέσω της οποίας προπονεί τις ομάδες των παιδιών για την συμμετοχή τους σε πανελλήνιους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής. Επίσης, με την δράση αυτή έχει συμμετάσχει στην Έκθεση Καινοτομίας και Τεχνογνωσίας Patras IQ και στο 1ο Συνέδριο Εθελοντισμού.
Επίσης, έχει συμμετάσχει εθελοντικά στο 10ο Παιδικό Φεστιβάλ του ΤΕΕΑΠΗ κι έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια και συνέδρια που αφορούν το STEAM στην εκπαίδευση, καθώς και την διαπολιτισμική εκπαίδευση και εκπαίδευση προσφύγων.
Η δράση εκπαιδευτικής ρομποτικής Robots@UP είναι μία αμιγώς εθελοντική δραστηριότητα του Πανεπιστημίου Πατρών που απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού. Σκοπός της δράσης είναι να μεταφέρει την εμπειρία και τη τεχνογνωσία των μελών της ομάδας και της ενασχόλησής τους με την επιστήμη της ρομποτικής για περισσότερα από 20 χρόνια. Συμβάλει στη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την ευρύτερη κοινωνία, προσφέροντας εμπειρίες σχεδιασμού, κατασκευής και προγραμματισμού ρομπότ σε δεκάδες παιδιά, από σχολεία της Δυτικής Ελλάδας, τα οποία συμμετέχουν στη δράση.
Τη δράση στελεχώνουν ως εθελοντές/προπονητές φοιτητές και επιστήμονες διαφορετικών γνωστικών αντικειμένων προωθώντας τη διεπιστημονικότητα, όπως άλλωστε επιτάσσει το αντικείμενο της επιστήμης της ρομποτικής.