Μουσείο Γρίφων – Δράσεις

Το Μουσείο Γρίφων  και ο ιδρυτής του μαθηματικός Πανταζής Χούλης συμμετέχει στο φεστιβάλ με σειρά δράσεων αναδεικνύοντας την ιστορία, τη σημασία και τα διάφορα είδη γρίφων.

A. Ξενάγηση στο Μουσείο Γρίφων 

Στο Μουσείο Γρίφων υπάρχουν 5000 γρίφοι και πρωτότυπα, βασισμένοι σε εντυπωσιακούς μηχανισμούς, ιστορία χιλιετηρίδων, δημιουργικές ιδέες, κι αποτελούν έναν παγκοσμίως καινοτόμο πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους!

Στο Μουσείο Γρίφων τονίζεται πως η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη επίδραση στους γρίφους παγκοσμίως, λόγω του αρχαίου αινίγματος της Σφίγγας, του αρχαιότερου μηχανικού γρίφου που είναι το Οστομάχιον του Αρχιμήδη, και της συνεχούς χρήσης αρχαίων ονομάτων όπως Λαβύρινθος, Κουτί της Πανδώρας, και Γόρδιος Δεσμός για να περιγράψουν σύγχρονους γρίφους

Β. Παρουσίαση των γρίφων μέσα από διαδραστικά εργαστήρια, εντυπωσιακές κατασκευές και πολλές … προκλήσεις!

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Γρίφων, ο Πανταζής Χούλης με τους συνεργάτες του και τους προσκεκλημένους Έλληνες και ξένους γριφολόγους / γριφοποιούς θα παρουσιάσουν ακόμα πιο εντυπωσιακές ξεναγήσεις μέσω εκθέσεων, παρουσιάσεων και άλλων δρώμενων.

Κι όλα αυτά, σε συνδυασμό με νέους γρίφους που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια, όπως τη Μέδουσα, τον Καραγκιόζη-γρίφο, το Γριφοπούλι, τα Πανταζάρια, τον κύβο με τις Μπούκλες, το Πλάτωνος Σπήλαιο, το Δωδέκαθλο, τις νέες εκδόσεις του Οστομάχιου, και άλλα.

Κάποιοι από αυτούς τους γρίφους, όπως η Μέδουσα και το Οστομάχιον, παρουσιάζονται σε πολύ μεγαλύτερο μέγεθος, ώστε να φαίνονται πιο εντυπωσιακοί και ελκυστικοί για μικρούς και μεγάλους προ(σ) καλώντας τους για επίλυση . Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται και μια σύνδεση με τη μυθολογία και τις επιστήμες της αρχαίας Ελλάδας, δίνοντας έμπνευση για ακόμα νέες δημιουργίες. Τέλος, η σύνδεση της Μέδουσας με την αρχαία Μεγίστη (μέσω του Αισχύλου και του Στράβωνα) παραπέμπει στη συμπλήρωση των τελευταίων κομματιών σε ένα παζλ. 

Γ. 8ος Μεγίστειος Αινιγμάτων Αγών

Το 2008, είχε ξεκινήσει το KEC (Kastellorizo Enigma Congress), μια Έκθεση Γρίφων εννέα ωρών που γινόταν στην Αγορά του Καστελλορίζου. Το 2017 πήρε τη σκυτάλη ο διαγωνισμός ΜΑΑ (Μεγίστειος Αινιγμάτων Αγών). Κι όταν στις 17 Αυγούστου του 2020 ιδρύθηκε το Μουσείο Γρίφων, ο ΜΑΑ ενσωματώθηκε αμέσως μετά στο 1ο Φεστιβάλ Γρίφων το 2021.

Από τότε ο διαγωνισμός ΜΑΑ εξελίσσεται κάθε χρόνο, ως  μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες δραστηριότητες  του Φεστιβάλ Γρίρων. Μάλιστα, το 2024 ως χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, θα τιμηθεί μέσω ενός νέου εκπαιδευτικού γρίφου που διδάσκει Θεωρία Πιθανοτήτων και Στατιστική: το Δωδέκαθλον. Πολλοί μαθητές, αλλά κι ενήλικες, θα τρέξουν τα 100 μέτρα μέ έναν πιο… ζωοφιλικό και μαθηματικό τρόπο! Ποιος/α άραγε θα κατακτήσει το Χρυσό Μετάλλιο;

Δ. Ξενάγηση στο βουνό μέσα από μοναδικά μονοπάτια για να γνωρίσουν την ιστορία και τη φύση του νησιού.

Μοναδική θέα από νέο μονοπάτι που ανοίξαμε…

Τα βουνά του Καστελλορίζου αποτελούν έως σήμερα έναν άγνωστο τόπο.

Σύντομα όμως, μέσω κυβερνητικού προγράμματος, επιτέλους θα αναδειχθούν και θα διαφημιστούν τα αμέτρητα αρχαία μνημεία, η παρθένα και γεμάτη βότανα φύση, τα σπάνια ενδημικά είδη, και τα εκπληκτικής ομορφιάς μονοπάτια που αποτελούν τις αρτηρίες σύνδεσης της δικής μας καθημερινότητας με ένα νέο κόσμο που αναζωογονεί σωματικά, νοητικά και ψυχικά.

Ευχαριστούμε πολύ τη συμβολή πολλών εθελοντών, ειδικά το Δημήτρη Καμπούρη, τον Πέτρο Τσοκαταρίδη, τη Φυσιολατρική Κίνηση Βριλησσού που (μαζί με τον Πανταζή Χούλη) βοήθησαν στη διάνοιξη κλασσικών μονοπατιών. Περισσότερο όμως ευχαριστούμε το Μανώλη Ρωξάνα (που πάλι μαζί με τον Πανταζή Χούλη) τις χειμερινές περιόδους του 2018-21, συντέλεσαν στη διάνοιξη ενός άνευ προηγουμένου αριθμού απομακρυσμένων μονοπατιών πολλών χιλιομέτρων αναλογικά με το νησί.

Αυτά τα νέα μονοπάτια, όχι μόνο ενίσχυσαν τη σύνδεση με τα αρχαία μνημεία, αλλά αποτέλεσαν και την έναρξη της χαρτογράφησης ενός νέου ολοκληρωμένου δικτύου, που είναι μοναδικό παγκοσμίως.

Φυσικά, η φύση είναι ένα αναπόσπαστο μέρος του Φεστιβάλ Γρίφων, όπου οι περιηγήσεις στα βουνά του Καστελλορίζου συνδέουν το νου και το σώμα. «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Η προσέγγιση με την ενδημική χλωρίδα και πανίδα, ο καθαρός αέρας με την υπέροχη θέα από στρατηγικές φρυκτωρίες, και η συνάντηση πανάαρχαιων μνημείων, μας διδάσκει την αγάπη προς το περιβάλλον, την επιστήμη, και την ιστορία, μαζί με την καλλιέργεια της αρετής.   

Αν θέλετε να δείτε μερικές όμορφες φωτογραφίες του νησιού, παρακαλούμε επισκεφθείτε αυτόν τον σύνδεσμο.

Pantazis Houlis grew up in Kastellorizo (also known as Megisti). He studied mathematics at the University of Crete. He completed his postgraduate studies at the University of Western Australia, i.e. Master’s degree in Algebraic Graph Theory (Mathematics), Ph.D. in Control Systems (Electrical and Electronic Engineering), and worked as a Professor at the University of Western Australia until 2012. He holds an extensive collection of 4,000 puzzles, 700 of which are his own inventions and prototypes. Known in the puzzle community with many honours in puzzle designing, he is a member of the International Puzzle Party (IPP). Today, he is a co-founder and research and development manager of MaxxBrain. His aim is to introduce mathematical puzzles to education for efficient and entertaining learning. MaxxBrain works with several Indian state governments and hopes to expand soon in the rest of Asia. He recently founded Greece’s first Puzzle Museum on the island of Megisti, already attracting many Greeks and international visitors.