Science Reactors

Οι Science Reactors συναντούν τους μικρούς τους φίλους
στο 2ο Φεστιβάλ Γρίφων και μιλάνε μαζί τους για την Επιστήμη…

Στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου οι  Science Reactors, θα προσπαθήσουν με τον δικό τους χαρακτηριστικό τρόπο το Stand up Science kids να αποδείξουν πως : 

  • Η γνώση μπορεί να γίνει και απολαυστική, 
  • Μπορεί εύκολα να φτάσει στα παιδιά, να κεντρίσει την περιέργειά τους, να τα συναρπάσει και κυρίως να τα  γοητεύσει;
  • Δύσκολες επιστημονικές έννοιες μπορούν να γίνουν προσιτές στα παιδιά.

Oι: Χαρα Αφαλωνιάτη, Κωνσταντίνος Αντωναρόπουλος και Μιχάλης Σαρρής θα  παρουσιάσουν ενδιαφέροντα επιστημονικά θέματα, με απλό τρόπο και με πλατύ χαμόγελο με σκοπό να κατακτήσουν το νεανικό, και όχι μόνο, κοινό τους. Στην παρέα τους θα προστεθεί και ο αστροφυσικός Δημήτρης Τσιμπίδας, πρώην μέλος των Shience Reactors.


Α.  Θέματα που θα παρουσιαστούν από τους Science Reactors;

Χαρά Αφαλωνιάτη, Κτηνίατρος

Γνωριμία με τους μικρούς μας φίλους, τα βακτήρια, που κατοικούν στο σώμα μας

Είμαστε μόνο αυτό που βλέπουμε; Όταν είμαστε μόνοι μας, είμαστε πραγματικά μόνοι μας; Επιστήμονες βρήκαν ότι μία ζούγκλα από μικρά πλασματάκια, τα βακτήρια, έχουν φτιάξει σπιτάκια και ζουν στο σώμα μας! Είναι άραγε φίλοι μας ή εχθροί μας; Λέτε να μπορούν να μας ελέγχουν; Να επηρεάζουν τα συναισθήματα και την υγεία μας; Κι αν αυτή είναι η πραγματικότητα και όχι ταινία επιστημονικής φαντασίας, υπάρχουν τρόποι ;ώστε τους καλύτερους από αυτούς τους μικρούς μας φίλους, να τους κάνουμε κολλητούς μας;


Κωνσταντίνος Αντωναρόπουλος, Πληροφορικός

Φωνή… το τελειότερο όργανο!

Χιλιάδες χρόνια τώρα ένα εργαλείο μας επιτρέπει να επικοινωνούμε λόγο και ιδέες. Δεν είναι άλλο από την ανθρώπινη η φωνή. Έχετε αναρωτηθεί πότε πως δουλεύει, γιατί μπορούμε και μιλάμε και τι συμβαίνει τελικά στο σώμα μας όταν βγάζουμε ήχο; Αν έχετε κι εσείς αυτές τις απορίες, ελάτε να ανακαλύψουμε παρέα τι συναρπαστικό κόσμο της φωνής και στο τέλος να παρακολουθήσετε και μια επίδειξη του τι μπορεί να κάνει. Σας περιμένουμε. 

Υ.Γ Μην ξεχάσετε να φέρετε τις φωνές σας!


Μιχάλης Σαρρής, Φοιτητής Ιατρικής

 Πως να βλέπουμε πιο σωστά τον κόσμο …

  • Πως ένας μαθηματικός έσωσε τις ζωές πιλότων στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο;
  • Μήπως πρέπει να εγκαταλείψω το σχολείο και να γίνω ο επόμενος Mark Zuckerberg;
  • Και τελικά μαμά, έχει σημασία το πως διαβάζει ο συμμαθητής μου στο σχολείο

Δημήτρης Τσιμπίδας, Αστροφυσικός

 Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. Τα νέα μάτια της ανθρωπότητας στο διάστημα.

Eλάτε  να μιλήσουμε για το James Webb, το μεγαλύτερο διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ. Πώς θα αλλάξει όσα γνωρίζουμε για το σύμπαν παρατηρώντας το λίγες εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang;

H  παρουσίαση αυτή  του Δημήτρη Τσιμπίδα / από το Αστεροσκοποείο Αθηνών θα ενταχθεί στη δράση: Stand up Science kids

Β. Διαδραστικό παιγνίδι «Ρώτα με και σου απαντώ».…

Οι Science Reactors μαζί με φίλους επιστήμονες  που συμμετέχουν στο φεστιβάλ θα ανοίξουν και θα συντονίσουν έναν «έξυπνο»  και πρωτότυπο διάλογο, ένα διαδραστικό παιγνίδι με τίτλο Ρώτα με και σου απαντώ …

Έχεις απορίες για θέματα επιστήμης που συναντάς στην καθημερινή σου ζωή ή για θέματα που δεν καταλαβαίνεις και σε απασχολούν;;;;;;;  μη διστάσεις, γράψε την ερώτησή σου στο χαρτάκι που θα σου δώσουν κατά τη διάρκεια του παιγνιδιού και γρήγορα θα σου λύσουν  την απορία σου!!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

30 χρόνια ζωής αφιερωμένα με πάθος στην Επικοινωνία της Επιστήμης! Από το πρόγραμμα «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» του ΕΙΕ έως τα σημερινά επιστημονικά φεστιβάλ, τις βραδιές του Ερευνητή και βέβαια το Pint of Science.Μοναδικός στόχος: το άνοιγμα της γνώσης στο ευρύ κοινό. Το 2014 αναδεικνύει ένα άλλο πρόσωπο της επιστήμης με τη δημιουργία της ανατρεπτικής ομάδας των Science Reactors. Νέοι ταλαντούχοι επιστήμονες, με τη μορφή του Stand up Science/ Science on stage, παντρεύουν το χιούμορ με την επιστήμη. Στο Αthens Science Festival18 της απονεμήθηκε, από τη SciCo, το βραβείο Επικοινωνίας της Επιστήμης – ΕΠΙ2.
Χαρά Αφαλωνιάτη (ένας ακόμη κτηνίατρος στην παρέα μας). Όνομα και πράμα! Μόνιμη ασχολία της, να δίνει, μέσα από τις γκάφες της και όχι μόνο, στον κόσμο χαρά! Απόφοιτη κτηνιατρικής, που μόνο κτηνίατρος δεν είναι, αφού την τρώνε κάθε μέρα οι λάμπες του εργαστηρίου! Είναι υποψήφια διδάκτορας και πιστεύει ότι θα μας απαλλάξει από την κατάρα του καρκίνου! Όταν δεν ξημεροβραδιάζεται με τα σωληνάκια, θα τη βρεις σε σκοτεινές τρύπες παρέα με νυχτερίδες και σταλακτίτες ή θα εντυπωσιάζει τα πλήθη χορεύοντας σουίνγκ στο Λευκό Πύργο! Κάποιες φορές μπορεί να την πετύχετε ντυμένη στα κόκκινα να σώζει ανθρώπινες ζωές ή στα λευκά να παλεύει με γεράκια, λύκους και άλλα άγρια ζώα! Μότο της, χαμογελάστε παιδιά, είναι μεταδοτικό και είναι τζάμπα!
Ο Κωνσταντίνος Αντωναρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Έμαθε να μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά γιατί του αρέσουν οι κουλτούρες και οι διαφορετικοί άνθρωποι. Σπούδασε φιλοσοφία και ρητορική για να βάλει σε τάξη το λόγο και τις σκέψεις του. Κι αφού τα έκανε όλα αυτά, ασχολήθηκε με το τραγούδι και το stand up comedy δίνοντας παραστάσεις. Άνθρωπος της ζωής και πολύ κοινωνικός, του αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια, το τένις, να ταξιδεύει και να κάνει τους άλλους να γελούν. Οι φίλοι του λένε ότι τον χαρακτηρίζει η καλή του ενέργεια και η θετική του αύρα. Γνωρίστε τον και θα με θυμηθείτε... (Συνεργάζεται συχνά με τους Science Reactors)
Με λένε Μιχάλη Σαρρή και σπουδάζω ιατρική στην Αθήνα. Με αγαπημένους χαρακτήρες τον Gregory House (House MD) και τον Chandler Bing (Friends) ανέπτυξα μεγάλη αγάπη για την επιστήμη, ένα ακόμα μεγαλύτερο god complex και ένα χιούμορ που μισείς και αγαπάς ταυτόχρονα. Έχω μια παράνομη σχέση με τις φυσικές επιστήμες και μεγάλη αγάπη για το σκάκι. Λατρεύω την ποίηση και την αστρονομία στις οποίες έχω διακριθεί και τις οποίες εξακολουθώ να διερευνώ και εξελίσσω. Περισσότερα επί σκηνής...
Τελείωσε το Τμήμα Φυσικής, του τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του ΕΚΠΑ. Απέκτησε Μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Αστρονομία και Φυσική Διαστήματος από το πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία. Η μεταπτυχιακή του εργασία σχετίζεται με τη συμπεριφορά της Μαγνητόσφαιρας του Κρόνου υπό την επίδραση διαφορετικών συνθηκών του Ηλιακού Ανέμου. Επιπλέον έχει σπουδάσει θέατρο στην ανωτέρα σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Ασχολείται με την επικοινωνία της επιστήμης και υπήρξε από τα πρώτα μέλη των Science Reactors. Το 2012 ήταν νικητής του διαγωνισμού Famelab. (βλ. Περισσότερο στο Ααστεροσκοπείο).

Λίγα λόγια για τους Science Reactors

H Eπιστήμη στη σκηνή. Η Επιστήμη αλλιώς!

  • Οι επιστήμονες διαθέτουν χιούμορ;
  • Μπορούμε να παρουσιάσουμε απλά επιστημονικά θέματα με χαμόγελο; 
  • Πώς θα  «φέρουμε» την επιστήμη  κοντά μας; 

Η ομάδα των Science Reactors απαντά με τον δικό της τρόπο από την σκηνή!
Δημιουργός  της ομάδας η Ελένη Γραμματικοπούλου, 30 χρόνια ζωής αφιερωμένα με πάθος στην Επικοινωνία της Επιστήμης. Από το  πρόγραμμα «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών  έως τα σημερινά επιστημονικά φεστιβάλ και τις μεγάλες διοργανώσεις.  
Το 2014 θέλησε να αναδείξει ένα άλλο τελείως αντισυμβατικό πρόσωπο της επιστήμης με τη δημιουργία της ανατρεπτικής ομάδας των Science Reactors. Νέοι χαρισματικοί επιστήμονες από όλες τις επιστήμες, μέσα από  παραστάσεις Stand up Science (στα χνάρια του Standup comedyκαι  Science on stage (επιστημονικό θέατρο), παρουσιάζουν την επιστήμη … αλλιώς! Προικισμένοι με  ταλέντο στην Επικοινωνία της Επιστήμης κυρίως όμως με πάθος για την ίδια  την επιστήμη οι Science Reactors ανεβαίνουν στη σκηνή μετατρέποντας δύσκολα επιστημονικά θέματα  σε κατανοητές καθημερινές  ιστορίες. Και κυρίως, ιστορίες γεμάτες χιούμορ!   
Έκτοτε η  ομάδα συμμετέχει σε όλα τα επιστημονικά φεστιβάλ, TedX, Βραδιές του Ερευνητή, δίνει τις δικές της παραστάσεις σε θέατρα, κ.α. προσελκύοντας  ενθουσιώδη σχόλια αλλά και πολλούς φανατικούς φίλους. Το 2017 η ΕΡΤ  πρόβαλε  το έργο τους στο πλαίσιο της σειράς Close up, επίσημη συμμετοχή της στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
H ομάδα ανανεώνεται συνεχώς με νέα πρόσωπα, νέα κείμενα και καινούργιες δραστηριότητες. Έχει συνεργαστεί με άλλες ομάδες από τον χώρο της τέχνης (graffiti, μουσική, χορός, κ.α.) αποδεικνύοντας πως το χιούμορ μπορεί εύστοχα να συνδυασθεί και με  την Τέχνη και με την Επιστήμη. 
Πρόσφατα μπήκε και στον χώρο της ψηφιακής εποχής συμμετέχοντας διαδικτυακά σε μεγάλες επιστημονικές διοργανώσεις. Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με  την ATRAKTO προσάρμοσε, για πρώτη φορά,  τα επιστημονικά κείμενα ειδικά  για παιδιά Stand up Science Kids, κάνοντας με τον τρόπο αυτό τη γνώση πιο ελκυστική και προσιτή.
Στο 1ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου ’21  και στην  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2021 η παρουσία τους υπήρξε καθοριστική. Για την τελευταία τους διοργάνωση RE-think (re-use, re-duce, re-cycle) προκρίθηκαν, από όλους τους πολυάριθμους ευρωπαίους συμμετέχοντες, ανάμεσα στους 3 finalist της ομάδας Citizens για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία EWWR, (European Week for Waste Reduction)

Αντίστοιχη ομάδα υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη.

Σκηνοθετεί ο Κώστας Βρεττός. 

Oι Science Reactors στην ATRAKTO: https://youtu.be/4QdgB2S5SAU