Science Reactors

Οι Science Reactors συναντούν τους μικρούς τους φίλους
στο 3ο Φεστιβάλ Γρίφων και μιλάνε μαζί τους για την Επιστήμη…

Οι  Science Reactors, θα προσπαθήσουν με τον δικό τους χαρακτηριστικό τρόπο το Stand up Science kids να αποδείξουν πως : 

  • Η γνώση μπορεί να γίνει και απολαυστική, 
  • Μπορεί εύκολα να φτάσει στα παιδιά, να κεντρίσει την περιέργειά τους, να τα συναρπάσει και κυρίως να τα  γοητεύσει;
  • Δύσκολες επιστημονικές έννοιες μπορούν να γίνουν προσιτές στα παιδιά.

Γιατί όμως Stand up Science kids; Κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπήκαν και στον χώρο της ψηφιακής εποχής προσαρμόζοντας, για πρώτη φορά,  κείμενα που θα  απευθύνονται σε παιδιά Stand up Science kids, κάνοντας με τον τρόπο αυτό τη γνώση πιο ελκυστική και προσιτή. Έκτοτε  συμμετείχαν σε πολλές διοργανώσεις: στα δύο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου, σε δύο δράσεις  των Εκπαιδευτηρίων ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, στην ΑTRAKTO κ.λπ. με ιδιαίτερη απήχηση στο νεανικό κοινό, γεγονός που ενισχύει την απόφασή τους  να το συνεχίσουν.

Στο φετινό φεστιβάλ οι: Χαρα Αφαλωνιάτη, Χρυσάνθη Σαλιαγκοπούλου, Γιώργος Γαλανόπουλος και Κωνσταντίνος Αντωναρόπουλος  θα  παρουσιάσουν ενδιαφέροντα επιστημονικά θέματα, με απλό τρόπο και με πλατύ χαμόγελο με σκοπό να κατακτήσουν το νεανικό, και όχι μόνο, κοινό τους.


Θέματα που θα παρουσιαστούν από τους Science Reactors;

Χαρά Αφαλωνιάτη, Κτηνίατρος

Προσοχή δεινόσαυρος! Γκρρρρ!

Οι δεινόσαυροι ξαναζωντανεύουν στο Καστελλόριζο. Με μία χρονομηχανή όλα είναι πιθανά! Θα περπατήσουμε ανάμεσα σε ζώα με τεράστια κέρατα, τρομακτικά σαγόνια και κοφτερά νύχια. Θα βρεθούμε μπροστά σε μάχες! Ποιος θα κερδίσει ανάμεσα στον Γιγαντόσαυρο και τον Τυραννόσαυρο Ρεξ; Πόσο μεγάλοι είναι οι δεινόσαυροι; Λέτε να χωράνε μέσα στο σπίτι μας; Υπάρχουν σήμερα ξαδέρφια των δεινοσαύρων; Πώς εξαφανίστηκαν τελικά; Πάμε να ανακαλύψουμε την εποχή των τρομερών αυτών πλασμάτων! Δέστε τη ζώνη σας! Φύγαμε!


Γεώργιος Γαλανόπουλος, Δρ Ηλεκτρολογος Μηχανικός 

Πόσα απίδια βάζει ο σάκος…

Εάν η παραπάνω ερώτηση σας δυσκολεύει, δεν θα ισχύει το ίδιο με τις “απρόσμενες” ερωτήσεις που θα κληθείτε να απαντήσετε σε ένα διαδραστικό παιχνίδι ανασκόπησης των όσων παρακολουθήσατε στο Φεστιβάλ.


Κωνσταντίνος Αντωναρόπουλος, Πληροφορικός

Φωνή… το τελειότερο όργανο!

Χιλιάδες χρόνια τώρα ένα εργαλείο μας επιτρέπει να επικοινωνούμε λόγο και ιδέες. Δεν είναι άλλο από την ανθρώπινη η φωνή. Έχετε αναρωτηθεί πότε πως δουλεύει, γιατί μπορούμε και μιλάμε και τι συμβαίνει τελικά στο σώμα μας όταν βγάζουμε ήχο; Αν έχετε κι εσείς αυτές τις απορίες, ελάτε να ανακαλύψουμε παρέα τι συναρπαστικό κόσμο της φωνής και στο τέλος να παρακολουθήσετε και μια επίδειξη του τι μπορεί να κάνει. Σας περιμένουμε. 

Υ.Γ Μην ξεχάσετε να φέρετε τις φωνές σας!


Χρυσάνθη  Σαλιαγκοπούλου, Βιολόγος

Η Χρυσάνθη Σαλιαγκοπούλου θα εστιάσει το κείμενό της σε θέματα βιολογίας. 


Χριστίνα – Ανθή Χαρισίδου

Μα τι κρύβει η βαλίτσα;

Μπορεί μια βαλίτσα να “κουβαλάει” λίγη Φυσική πασπαλισμένη με λίγη οργανική Χημεία; Μπορεί ένα μουσικό όργανο να σχετίζεται με τα Μαθηματικά και τη Φυσικη; Αυτές τις απαντήσεις και άλλες πολλές μένει να τις ανακαλύψουμε… μα πού αλλού; Μέσα στη βαλίτσα… με μουσική και… τόλμη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ελένη Γραμματικοπούλου 30 χρόνια ζωής αφιερωμένα με πάθος στην Επικοινωνία της Επιστήμης! Από το πρόγραμμα «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών έως τα σημερινά επιστημονικά φεστιβάλ, τις βραδιές του Ερευνητή και βέβαια τα ξεχωριστά Φεστιβάλ Γρίφων. Μοναδικός στόχος: το άνοιγμα της γνώσης στο ευρύ κοινό. Το 2014 αναδεικνύει ένα άλλο πρόσωπο της επιστήμης με τη δημιουργία της ανατρεπτικής ομάδας των Science Reactors. Νέοι ταλαντούχοι επιστήμονες, με τη μορφή του Stand up Science/ Science on stage, παντρεύουν το χιούμορ με την επιστήμη. Στο Αthens Science Festival18 της απονεμήθηκε, από τη SciCo, το βραβείο Επικοινωνίας της Επιστήμης – ΕΠΙ2.
Ο Κωνσταντίνος Αντωναρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Έμαθε να μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά γιατί του αρέσουν οι κουλτούρες και οι διαφορετικοί άνθρωποι. Σπούδασε φιλοσοφία και ρητορική για να βάλει σε τάξη το λόγο και τις σκέψεις του. Κι αφού τα έκανε όλα αυτά, ασχολήθηκε με το τραγούδι και το stand up comedy δίνοντας παραστάσεις. Άνθρωπος της ζωής και πολύ κοινωνικός, του αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια, το τένις, να ταξιδεύει και να κάνει τους άλλους να γελούν. Οι φίλοι του λένε ότι τον χαρακτηρίζει η καλή του ενέργεια και η θετική του αύρα. Γνωρίστε τον και θα με θυμηθείτε... (Συνεργάζεται συχνά με τους Science Reactors).
Χαρά Αφαλωνιάτη (ένας ακόμη κτηνίατρος στην παρέα μας). Όνομα και πράμα! Μόνιμη ασχολία της, να δίνει, μέσα από τις γκάφες της και όχι μόνο, στον κόσμο χαρά! Απόφοιτη κτηνιατρικής, που μόνο κτηνίατρος δεν είναι, αφού την τρώνε κάθε μέρα οι λάμπες του εργαστηρίου! Είναι υποψήφια διδάκτορας και πιστεύει ότι θα μας απαλλάξει από την κατάρα του καρκίνου! Όταν δεν ξημεροβραδιάζεται με τα σωληνάκια, θα τη βρεις σε σκοτεινές τρύπες παρέα με νυχτερίδες και σταλακτίτες ή θα εντυπωσιάζει τα πλήθη χορεύοντας σουίνγκ στο Λευκό Πύργο! Κάποιες φορές μπορεί να την πετύχετε ντυμένη στα κόκκινα να σώζει ανθρώπινες ζωές ή στα λευκά να παλεύει με γεράκια, λύκους και άλλα άγρια ζώα! Μότο της, χαμογελάστε παιδιά, είναι μεταδοτικό και είναι τζάμπα!
Ο Γεώργιος Γαλανόπουλος: Όταν ήταν μικρός έπαιζε με μπαταρίες, καλώδια, λαμπάκια, ρομποτάκια και αυτοκινητάκια. Κυκλοφορούσε με ένα κατσαβίδι στην τσέπη, έπαιρνε πράγματα που λειτουργούσαν τα ξεβίδωνε για να δεί τι έχουν μέσα. Όταν τα ξαναβίδωνε, του περίσσευαν πάντα βίδες και τα πράγματα για κάποιο ανεξήγητο λόγο δεν λειτουργούσαν. Από τις ανωτέρω ενδείξεις και με διάστημα εμπιστοσύνης 99%, η επιστήμη απεφάνθη ότι το συγκεκριμένο είδος μεγαλώνοντας θα ενταχθεί στη συνομοταξία των «μηχανικών». Η επιστήμη επαληθεύθηκε διότι ο μικρός σπούδασε στο ΕΜΠ και έλαβε πτυχίο «Ηλεκτρολόγου Μηχανικού». Το απρόβλεπτο ήταν η περαιτέρω εξέλιξη του μικρού και η απόκτηση διδακτορικού διπλώματος. Ο μικρός έχει πλέον ωριμάσει αλλά εξακολουθεί να «γηράσκει δ’αεί πολλά διδασκόμενος». Για να κερδίσει τα «προς το ζήν» δημιουργεί συμβολοσειρές δυαδικών ψηφίων. Με πιο απλά λόγια σχεδιάζει και δημιουργεί εφαρμογές για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στον ελεύθερό του χρόνο είναι πολύ πιθανό να τον εντοπίσεις στη φύση να περπατά, να ποδηλατεί και να καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να πείσει ζώα, δένδρα και φυτά του δάσους για το ταλέντο του στη μουσική και εσχάτως και στο χιούμορ. Με δεδομένο ότι ουδείς εκ των ανωτέρω έχει εκφρασθεί αρνητικά, το ενδεχόμενο να είναι ατάλαντος δεν δύναται να επιβεβαιωθεί. Για αυτό και η προσπάθεια συνεχίζεται.
Με λένε Χρυσάνθη Σαλιαγκοπούλου. Ούτε Χρύσα, ούτε Ανθή. Χρυσάνθη! και είμαι Βιολόγος. Τουλάχιστον έτσι γράφει το πτυχίο. Εγώ πάλι λέω πως είμαι απλά περίεργη... Πολύ περίεργη! Για το πως λειτουργεί ο κόσμος. Η Βιολογία λοιπόν είναι σαν έφηβη! Μέσα στην τρέλα της! Αμφισβητείται συνεχώς και αμφισβητεί έντονα... Μερικές φορές τον ίδιο της τον εαυτό! Για αυτό δε βαριέσαι ποτέ μαζί της! Βρίσκει πάντα τον τρόπο να σε εκπλήσσει!
Με καταγωγή από την Αλεξανδρούπολη απoφοίτησε με Άριστα από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και έπειτα ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσική Εκπαίδευση σε τυπικά και άτυπα περιβάλλοντα στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εμπειροτέχνης στη Λύρα Θράκης, ενώ φοιτά στο τμήμα Μουσικών Σπουδών Ιωαννίνων και είναι κάτοχος ανωτέρων θεωρητικών Ευρωπαϊκής μουσικής (Αντίστιξη, Αρμονία). Έχει εργαστεί ως Erasmus placement trainee στα Τμήματα ελληνικής Γλώσσας του Παρισιού, ως εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας  εκπαίδευσης στην Α’ Αθήνας και στη Μεγίστη, ενώ διαθέτει εμπειρία σε πλαίσια τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης. Οι ερευνητικές τις δημοσιεύσεις αφορούν τη μουσική εκπαίδευση και τη μουσειακή αγωγή.

Λίγα λόγια για τους Science Reactors

H Eπιστήμη στη σκηνή. Η Επιστήμη αλλιώς!
•••••• Οι επιστήμονες διαθέτουν χιούμορ;
•••••• Μπορούμε να παρουσιάσουμε απλά επιστημονικά θέματα με χαμόγελο; 
•••••• Πώς θα  «φέρουμε» την επιστήμη  κοντά μας;
Η ομάδα των Science Reactors απαντά με τον δικό της τρόπο από την σκηνή!
Δημιουργός  της ομάδας η Ελένη Γραμματικοπούλου, 30 χρόνια ζωής αφιερωμένα με πάθος στην Επικοινωνία της Επιστήμης. Από το  πρόγραμμα «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών  έως τα σημερινά επιστημονικά φεστιβάλ και τις μεγάλες διοργανώσεις.  
Το 2014 θέλησε να αναδείξει ένα άλλο τελείως αντισυμβατικό πρόσωπο της επιστήμης με τη δημιουργία της ανατρεπτικής ομάδας των Science Reactors. Νέοι χαρισματικοί επιστήμονες από όλες τις επιστήμες, μέσα από  παραστάσεις Stand up Science (στα χνάρια του Standup comedyκαι  Science on stage (επιστημονικό θέατρο), παρουσιάζουν την επιστήμη … αλλιώς! Προικισμένοι με  ταλέντο στην Επικοινωνία της Επιστήμης κυρίως όμως με πάθος για την ίδια  την επιστήμη οι Science Reactors ανεβαίνουν στη σκηνή μετατρέποντας δύσκολα επιστημονικά θέματα  σε κατανοητές καθημερινές  ιστορίες. Και κυρίως, ιστορίες γεμάτες χιούμορ!   
Έκτοτε η  ομάδα συμμετέχει σε όλα τα επιστημονικά φεστιβάλ, TedX, Βραδιές του Ερευνητή, δίνει τις δικές της παραστάσεις σε θέατρα, κ.α. προσελκύοντας  ενθουσιώδη σχόλια αλλά και πολλούς φανατικούς φίλους. Το 2017 η ΕΡΤ  πρόβαλε  το έργο τους στο πλαίσιο της σειράς Close up, επίσημη συμμετοχή της στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
H ομάδα ανανεώνεται συνεχώς με νέα πρόσωπα, νέα κείμενα και καινούργιες δραστηριότητες. Έχει συνεργαστεί με άλλες ομάδες από τον χώρο της τέχνης (graffiti, μουσική, χορός, κ.α.) αποδεικνύοντας πως το χιούμορ μπορεί εύστοχα να συνδυασθεί και με  την Τέχνη και με την Επιστήμη. 
Πρόσφατα μπήκε και στον χώρο της ψηφιακής εποχής συμμετέχοντας διαδικτυακά σε μεγάλες επιστημονικές διοργανώσεις. Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με  την ATRAKTO προσάρμοσε, για πρώτη φορά,  τα επιστημονικά κείμενα ειδικά  για παιδιά Stand up Science Kids, κάνοντας με τον τρόπο αυτό τη γνώση πιο ελκυστική και προσιτή.
Στο 1ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου ’21  και στην  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2021 η παρουσία τους υπήρξε καθοριστική. Για την τελευταία τους διοργάνωση RE-think (re-use, re-duce, re-cycle) προκρίθηκαν, από όλους τους πολυάριθμους ευρωπαίους συμμετέχοντες, ανάμεσα στους 3 finalist της ομάδας Citizens για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία EWWR, (European Week for Waste Reduction)
Αντίστοιχη ομάδα υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη.

Σκηνοθετεί ο Κώστας Βρεττός. 

Oι Science Reactors στην ATRAKTO: https://youtu.be/4QdgB2S5SAU