Science Reactors

Οι Science Reactors συναντούν τους μικρούς τους φίλους
στο 4ο Φεστιβάλ Γρίφων και μιλάνε μαζί τους για την Επιστήμη…

Οι  Science Reactors, θα προσπαθήσουν με τον δικό τους χαρακτηριστικό τρόπο το Stand up Science kids να αποδείξουν πως : 

  • Η γνώση μπορεί να γίνει και απολαυστική, 
  • Μπορεί εύκολα να φτάσει στα παιδιά, να κεντρίσει την περιέργειά τους, να τα συναρπάσει και κυρίως να τα  γοητεύσει;
  • Δύσκολες επιστημονικές έννοιες μπορούν να γίνουν προσιτές στα παιδιά.

Γιατί όμως Stand up Science kids; Κατά τη διάρκεια της πανδημίας μπήκαν και στον χώρο της ψηφιακής εποχής προσαρμόζοντας, για πρώτη φορά,  κείμενα που θα  απευθύνονται σε παιδιά Stand up Science kids, κάνοντας με τον τρόπο αυτό τη γνώση πιο ελκυστική και προσιτή. Έκτοτε  συμμετείχαν σε πολλές διοργανώσεις: στα δύο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου, σε δύο δράσεις  των Εκπαιδευτηρίων ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ, στην ΑTRAKTO κ.λπ. με ιδιαίτερη απήχηση στο νεανικό κοινό, γεγονός που ενισχύει την απόφασή τους  να το συνεχίσουν.

Στο φετινό φεστιβάλ οι: Χαρα Αφαλωνιάτη, Χρυσάνθη Σαλιαγκοπούλου, Τάκης Λάζος και Κωνσταντίνος Αντωναρόπουλος  θα  παρουσιάσουν ενδιαφέροντα επιστημονικά θέματα, με απλό τρόπο και με πλατύ χαμόγελο με σκοπό να κατακτήσουν το νεανικό, και όχι μόνο, κοινό τους.


Θέματα που θα παρουσιαστούν από τους Science Reactors;

Χαρά Αφαλωνιάτη, Κτηνίατρος

Μη!! Το κινητό στη τσάντα…

Ακούσαμε πρόσφατα στις ειδήσεις:

Απαγόρευση του κινητού τηλεφώνου στα σχολεία!”
“Αποβολή δύο μαθητών για χρήση κινητού στην τάξη!”
“Νέο περιστατικό με ωριαία αποβολή μαθητή για χρήση κινητού!”

Γιατί τόσος ντόρος για ένα κινητό;;;;;; Σιγά ένα κινητό είναι!!!

Ο λόγος είναι απλός! Το μυστικό όμως που κρύβεται από πίσω είναι λίγο πιο περίπλοκο…

Για τους Science Reactors φυσικά τίποτα δεν είναι περίπλοκο όλα θα εξηγηθούν απλά, κατανοητά και χιουμοριστικά 🙂


Χρυσάνθη  Σαλιαγκοπούλου, Βιολόγος

Η τεμπέλα σουσουράδα, η μονόφθαλμη γοργόνα και οι ” Σπίνοι του Δαρβίνου” στα νησιά Γκαλαπάγκος.


Κωνσταντίνος Αντωναρόπουλος, Φιλοσοφία – Ρητορική

Φωνή… το τελειότερο όργανο!

Χιλιάδες χρόνια τώρα ένα εργαλείο μας επιτρέπει να επικοινωνούμε λόγο και ιδέες. Δεν είναι άλλο από την ανθρώπινη η φωνή. Έχετε αναρωτηθεί πότε πως δουλεύει, γιατί μπορούμε και μιλάμε και τι συμβαίνει τελικά στο σώμα μας όταν βγάζουμε ήχο; Αν έχετε κι εσείς αυτές τις απορίες, ελάτε να ανακαλύψουμε παρέα τι συναρπαστικό κόσμο της φωνής και στο τέλος να παρακολουθήσετε και μια επίδειξη του τι μπορεί να κάνει. Σας περιμένουμε. 

Υ.Γ Μην ξεχάσετε να φέρετε τις φωνές σας!


Τάκης Λάζος Φυσικός

Ας δούμε πως ακούμε!

Μία παρουσίαση που θα κάνει -κυριολεκτικά- θόρυβο. Τι είναι ο ήχος; Πώς παράγεται, πως τον αντιλαμβανόμαστε; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του; Ποιο ρύζι είναι καταλληλότερο για πιλάφι; Αυτά και ακόμα λιγότερα εντελώς ασήμαντα ερωτήματα θα τεθούν -πιθανότατα χωρίς απάντηση- μέσα σε λιγότερα από 700 δευτερόλεπτα.


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ελένη Γραμματικοπούλου 30 χρόνια ζωής αφιερωμένα με πάθος στην Επικοινωνία της Επιστήμης! Από το πρόγραμμα «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών έως τα σημερινά επιστημονικά φεστιβάλ, τις βραδιές του Ερευνητή και βέβαια τα ξεχωριστά Φεστιβάλ Γρίφων. Μοναδικός στόχος: το άνοιγμα της γνώσης στο ευρύ κοινό. Το 2014 αναδεικνύει ένα άλλο πρόσωπο της επιστήμης με τη δημιουργία της ανατρεπτικής ομάδας των Science Reactors. Νέοι ταλαντούχοι επιστήμονες, με τη μορφή του Stand up Science/ Science on stage, παντρεύουν το χιούμορ με την επιστήμη. Στο Αthens Science Festival18 της απονεμήθηκε, από τη SciCo, το βραβείο Επικοινωνίας της Επιστήμης – ΕΠΙ2.
Ο Κωνσταντίνος Αντωναρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Έμαθε να μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά γιατί του αρέσουν οι κουλτούρες και οι διαφορετικοί άνθρωποι. Σπούδασε φιλοσοφία και ρητορική για να βάλει σε τάξη το λόγο και τις σκέψεις του. Κι αφού τα έκανε όλα αυτά, ασχολήθηκε με το τραγούδι και το stand up comedy δίνοντας παραστάσεις. Άνθρωπος της ζωής και πολύ κοινωνικός, του αρέσουν τα επιτραπέζια παιχνίδια, το τένις, να ταξιδεύει και να κάνει τους άλλους να γελούν. Οι φίλοι του λένε ότι τον χαρακτηρίζει η καλή του ενέργεια και η θετική του αύρα. Γνωρίστε τον και θα με θυμηθείτε... (Συνεργάζεται συχνά με τους Science Reactors).
Χαρά Αφαλωνιάτη (ένας ακόμη κτηνίατρος στην παρέα μας). Όνομα και πράμα! Μόνιμη ασχολία της, να δίνει, μέσα από τις γκάφες της και όχι μόνο, στον κόσμο χαρά! Απόφοιτη κτηνιατρικής, που μόνο κτηνίατρος δεν είναι, αφού την τρώνε κάθε μέρα οι λάμπες του εργαστηρίου! Είναι υποψήφια διδάκτορας και πιστεύει ότι θα μας απαλλάξει από την κατάρα του καρκίνου! Όταν δεν ξημεροβραδιάζεται με τα σωληνάκια, θα τη βρεις σε σκοτεινές τρύπες παρέα με νυχτερίδες και σταλακτίτες ή θα εντυπωσιάζει τα πλήθη χορεύοντας σουίνγκ στο Λευκό Πύργο! Κάποιες φορές μπορεί να την πετύχετε ντυμένη στα κόκκινα να σώζει ανθρώπινες ζωές ή στα λευκά να παλεύει με γεράκια, λύκους και άλλα άγρια ζώα! Μότο της, χαμογελάστε παιδιά, είναι μεταδοτικό και είναι τζάμπα!
Η Χρυσάνθη είναι βιολόγος, φύσει και θέσει διερευνητική. Συμπαθεί όλα τα κύτταρα, λίγο περισσότερο όσα "στόμα έχουν και μιλιά δεν έχουν", εντελώς εκτεθειμένα στην ανθρώπινη βλακεία. Ελπίζει πως η καλοσύνη και η ευγένεια, η επιστημονική πιπέτα και η ανάληψη ευθύνης θα σώσουν τον κόσμο πριν το ΑΙ και το ChatGpt, θα διώξουν τους ροζ ελέφαντες από το δωμάτιο, ώστε να μην αναρωτιόμαστε , όταν στα μάτια κοιταζόμαστε, αν τελικά για ΟΛΑ φταίει το γκαζόν.
Ο Παναγιώτης (Τάκης) Λάζος είναι καθηγητής φυσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από το 2004 και υπεύθυνος του Εργαστηριακού Κέντρου Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Ηλιούπολης από το 2019. Είναι, επίσης, πτυχιούχος του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΠΑ.Δ.Α. κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας από το ΕΚΠΑ και το ΕΜΠ και διδάκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανάμεσα στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η ιστορία της φυσικής και ιδιαίτερα των επιστημονικών οργάνων, η χρήση έξυπνων κινητών και ανοικτών πλατφορμών στο σχολικό εργαστήριο φυσικών επιστημών και ο σχεδιασμός πρωτότυπων εκπαιδευτικών πειραμάτων. Είναι, επίσης, επιστημονικός υπεύθυνος στο Ελληνικό Αρχείο Επιστημονικών Οργάνων (www.hasi.gr). Έχει συγγράψει πολλά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους, κατάλογο επιστημονικών οργάνων του Μουσείου Ιστορίας του ΕΚΠΑ και τη μονογραφία «Επιστημονικά όργανα και πειραματική διδασκαλία των φυσικών επιστημών στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης».

Λίγα λόγια για τους Science Reactors
H Eπιστήμη στη σκηνή. Η Επιστήμη αλλιώς!
•••••• Οι επιστήμονες διαθέτουν χιούμορ;
•••••• Μπορούμε να παρουσιάσουμε απλά επιστημονικά θέματα με χαμόγελο; 
•••••• Πώς θα  «φέρουμε» την επιστήμη  κοντά μας;
Η ομάδα των Science Reactors απαντά με τον δικό της τρόπο από την σκηνή!
Δημιουργός  της ομάδας η Ελένη Γραμματικοπούλου, 30 χρόνια ζωής αφιερωμένα με πάθος στην Επικοινωνία της Επιστήμης. Από το  πρόγραμμα «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών  έως τα σημερινά επιστημονικά φεστιβάλ και τις μεγάλες διοργανώσεις.  
Το 2014 θέλησε να αναδείξει ένα άλλο τελείως αντισυμβατικό πρόσωπο της επιστήμης με τη δημιουργία της ανατρεπτικής ομάδας των Science Reactors. Νέοι χαρισματικοί επιστήμονες από όλες τις επιστήμες, μέσα από  παραστάσεις Stand up Science (στα χνάρια του Standup comedyκαι  Science on stage (επιστημονικό θέατρο), παρουσιάζουν την επιστήμη … αλλιώς! Προικισμένοι με  ταλέντο στην Επικοινωνία της Επιστήμης κυρίως όμως με πάθος για την ίδια  την επιστήμη οι Science Reactors ανεβαίνουν στη σκηνή μετατρέποντας δύσκολα επιστημονικά θέματα  σε κατανοητές καθημερινές  ιστορίες. Και κυρίως, ιστορίες γεμάτες χιούμορ!   
Έκτοτε η  ομάδα συμμετέχει σε όλα τα επιστημονικά φεστιβάλ, TedX, Βραδιές του Ερευνητή, δίνει τις δικές της παραστάσεις σε θέατρα, κ.α. προσελκύοντας  ενθουσιώδη σχόλια αλλά και πολλούς φανατικούς φίλους. Το 2017 η ΕΡΤ  πρόβαλε  το έργο τους στο πλαίσιο της σειράς Close up, επίσημη συμμετοχή της στο 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
H ομάδα ανανεώνεται συνεχώς με νέα πρόσωπα, νέα κείμενα και καινούργιες δραστηριότητες. Έχει συνεργαστεί με άλλες ομάδες από τον χώρο της τέχνης (graffiti, μουσική, χορός, κ.α.) αποδεικνύοντας πως το χιούμορ μπορεί εύστοχα να συνδυασθεί και με  την Τέχνη και με την Επιστήμη. 
Πρόσφατα μπήκε και στον χώρο της ψηφιακής εποχής συμμετέχοντας διαδικτυακά σε μεγάλες επιστημονικές διοργανώσεις. Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με  την ATRAKTO προσάρμοσε, για πρώτη φορά,  τα επιστημονικά κείμενα ειδικά  για παιδιά Stand up Science Kids, κάνοντας με τον τρόπο αυτό τη γνώση πιο ελκυστική και προσιτή.
Σε όλα τα Φεστιβάλ Γρίφων 2021 – 2023 καθώς και στην  Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2021 η παρουσία τους υπήρξε καθοριστική. Για την τελευταία τους διοργάνωση RE-think (re-use, re-duce, re-cycle) προκρίθηκαν, από όλους τους πολυάριθμους ευρωπαίους συμμετέχοντες, ανάμεσα στους 3 finalist της ομάδας Citizens για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία EWWR, (European Week for Waste Reduction)
Αντίστοιχη ομάδα υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη.