Η Ελληνική MENSA στo Καστελλόριζο

Η MENSA είναι o παγκόσμιος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, σκοπός του οποίου είναι η αναγνώριση, η υποστήριξη, η έρευνα και η προώθηση της ανθρώπινης ευφυΐας ως μέσο έκφρασης αλλά και ως μέσον προόδου της ανθρωπότητας. Αυτή η διεθνής κοινότητα ανθρώπων απαρτίζεται από μέλη των οποίων ο Δείκτης Νοημοσύνης τούς κατατάσσει στο ανώτερο 2% του πληθυσμού.

Παράλληλα Η Ελληνική Mensa είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Γρίφων (World Puzzle Federation www.worldpuzzle.org). Κάθε χρόνο, οργανώνει διαγωνισμούς και πρωταθλήματα γρίφων λογικής (puzzles) και sudoku και συμμετέχει σε αντίστοιχα Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Ένας από τους στόχους της είναι η δημιουργία Junior National Team, για παιδιά ηλικίας έως και 16 ετών, τα οποία θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος τόσο στα Εθνικά όσο και στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

«S.T.E.A.M. Projects: Η επόμενη γενιά επιλυτών προβλημάτων: Ανθρώπινη Φύση και Περιβαλλοντική Τεχνολογία.»

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει πλέον κάθε χώρα σε κάθε ήπειρο, αποτελώντας περιβαλλοντικό πρόβλημα με τους ανθρώπους να έρχονται αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της. Η ικανότητά μας να μεταμορφώνουμε το περιβάλλον μας επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και εκτιμούμε την ανθρώπινη ζωή. Όταν το κλίμα, η χλωρίδα και η πανίδα, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ισορροπία του φυσικού περιβάλλοντος, πως παρεμβαίνει ο άνθρωπος και η τεχνολογία; Όπως ένα χειδόνι δεν φέρνει την άνοιξη και μια μέλισσα δεν φέρνει το καλοκαίρι οπότε και η προστασία της είναι επιβαλλόμενη καθώς σε αυτήν στηρίζεται μια μαθηματική ακολουθία και πάνω από το 35% της παγκόσμιας παραγωγής τροφής! Αν λοιπόν το περιβάλλον ήταν παζλ, ποια θα ήταν τα κομμάτια που θα το αποτελούσαν;
Οι μαθητές διερευνούν ερωτήματα ανθρώπινης φύσης υπό το πρίσμα των τεχνολογικών ανακαλύψεων, της τέχνης, των μαθηματικών και της μηχανικής, στην επικοινωνία, στη βιοτεχνολογία και στην περιβαλλοντική προστασία.

Ηλικιακές Ομάδες: 7-12, 13-17

Η Δέσποινα Κορεντίνη είναι διακεκριμένη εκπαιδευτικός χαρισματικών μαθητών της Ελληνικής Mensa, μιας μη κερδοσκοπικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης με στόχο τον εντοπισμό και την ανάπτυξη της ανθρώπινης νοημοσύνης. Έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής, με ειδίκευση στην α. Χαρισματικότητα β. Μαθησιακές Δυσκολίες γ. Αξιοποίηση Δραματικών Τεχνικών στην Εκπαίδευση & είναι Εκπαιδευτική Σύμβουλος & Ερευνήτρια. Είναι επίσης Κριτικός Θεάτρου και Τέχνης, γράφοντας στο διαδικτυακό ενημερωτικό site: a8inea.com. 

Μέσα από τα προγράμματα χαρισματικής εκπαίδευσης «Gifted & Growth Mindset» του Hellenic Mensa, όπου εργάζεται ως gifted educator, ως φορέας διαλόγου και αλλαγής και ως ερευνήτρια, οι χαρισματικοί μαθητές κατανοούν τα σύγχρονα επιστημονικά και κοινωνικά ζητήματα με αναφορά στο 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, αποσαφηνίζοντας παράλληλα τις έννοιες που τους απαρτίζουν, αποκτώντας κριτική, συνθετική και δημιουργική σκέψη.

Στο τριήμερο Φεστιβάλ Παζλ και Γρίφων από το Καστελλόριζο στην Αθήνα 2022, σε Πάτρα και Αθήνα, η Κορεντίνη Δέσποινα συμμετείχε επιτυχώς με διεπιστημονικό STEAM project.

https://kastellorizofestival.com/2022/kel/mensa-gr/

https://kastellorizofestival.com/2022/kel/mensa-athens/