ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΝΣΑ

STEAM PROJECTS: “Μεταμορφώνοντας την ανθρώπινη φύση”

Τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά μας είναι αποτέλεσμα εξέλιξης σε βάθος ιστορικού χρόνου. Εξέλιξη σημαίνει αλλαγή συμπεριφορών, σωματοδομής, εγκεφάλου, γονιδίων, πολιτισμικών στοιχείων, τεχνολογιών ως αποτέλεσμα των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των αβιοτικών, βιοτικών και κοινωνικών παραγόντων. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις κάνουν τους πληθυσμούς να αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, καθώς εμφανίζονται νέα χαρακτηριστικά κι επομένως διαμορφώνουν την εξέλιξη και την ανάπτυξη των χαρακτηριστικών μας και του κόσμου μας. Πώς ανταποκρίθηκε ο άνθρωπος στις αλλαγές στον χρόνο; Tι μπορούμε να μάθουμε από τον τρόπο που ζούσε; Mε ποιον τρόπο ανέπτυξε προηγμένη τεχνολογία; Πώς διαμορφώνεται το μέλλον, όπου άνθρωπος, φύση και τεχνολογία συνυπάρχουν, δεδομένου ότι ο σημερινός άνθρωπος έχει εξελιχθεί από τον προϊστορικό άνθρωπο και ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει αναπτυχθεί τόσο που υπερβαίνει που τα φυσικά όρια, επιχειρώντας διαστημικές εξερευνήσεις και επιλύοντας προβλήματα και γρίφους;

Οι συμμετέχοντες ως ερευνητές διερευνούν την ανθρώπινη και τεχνολογική εξέλιξη μέσω του διεπιστημονικού εργαλείου STEHAM (Science, Technology, Engineering, Humanities, Art, Math). Μέσω του εργαστηρίου, θα διευρυνθούν τα όρια της προσωπικής εμπειρίας, θα αναπτυχθεί η επιστημονική σκέψη και θα αποκτηθεί η γνώση της επιστήμης με τη συμβολή της τέχνης σε κάθε της μορφή.

Η Δέσποινα Κορεντίνη είναι διακεκριμένη εκπαιδευτικός χαρισματικών μαθητών της Ελληνικής Mensa, μιας μη κερδοσκοπικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης με στόχο τον εντοπισμό και την ανάπτυξη της ανθρώπινης νοημοσύνης. Έχει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής, με ειδίκευση στην α. Χαρισματικότητα β. Μαθησιακές Δυσκολίες γ. Αξιοποίηση Δραματικών Τεχνικών στην Εκπαίδευση. Επίσης είναι Εκπαιδευτική Σύμβουλος και Ερευνήτρια. Συγχρόνως ασχολείται με την εκπαίδευση στο σκάκι στον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Είναι επίσης Κριτικός Θεάτρου και Τέχνης, γράφοντας στο διαδικτυακό ενημερωτικό site: a8inea.com.

Μέσα από τα προγράμματα χαρισματικής εκπαίδευσης «Gifted & Growth Mindset» του Hellenic Mensa, όπου εργάζεται ως gifted educator, ως φορέας διαλόγου και αλλαγής και ως ερευνήτρια, οι χαρισματικοί μαθητές κατανοούν τα σύγχρονα επιστημονικά και κοινωνικά ζητήματα με αναφορά στο 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, αποσαφηνίζοντας παράλληλα τις έννοιες που τους απαρτίζουν, αποκτώντας κριτική, συνθετική και δημιουργική σκέψη.

Η Κορεντίνη Δέσποινα έχει επιτυχή συμμετοχή με διεπιστημονικό STEAM project στο τριήμερο Φεστιβάλ Παζλ και Γρίφων από το Καστελλόριζο στην Αθήνα 2022 (Πάτρα και Αθήνα) και εν συνεχεία στο 3ο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου 20-22 Οκτωβρίου 2023.

Η MENSA είναι o παγκόσμιος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός, σκοπός του οποίου είναι η αναγνώριση, η υποστήριξη, η έρευνα και η προώθηση της ανθρώπινης ευφυΐας ως μέσο έκφρασης αλλά και ως μέσον προόδου της ανθρωπότητας. Αυτή η διεθνής κοινότητα ανθρώπων απαρτίζεται από μέλη των οποίων ο Δείκτης Νοημοσύνης τους κατατάσσει στο ανώτερο 2% του πληθυσμού.

Παράλληλα Η Ελληνική Mensa είναι ο επίσημος εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Γρίφων (World Puzzle Federation www.worldpuzzle.org). Κάθε χρόνο, οργανώνει διαγωνισμούς και πρωταθλήματα γρίφων λογικής (puzzles) και sudoku και συμμετέχει σε αντίστοιχα Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Ένας από τους στόχους της είναι η δημιουργία Junior National Team, για παιδιά ηλικίας έως και 16 ετών, τα οποία θα μπορούν να λαμβάνουν μέρος τόσο στα Εθνικά όσο και στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα.