Ο απόηχος ενός πετυχημένου φεστιβάλ

Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου στην Πάτρα

Στις 23 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε το πρώτο Φεστιβάλ Γρίφων που έγινε εκτός του αγαπημένου μας νησιού. Ο απολογισμός; Τα γέλια, οι φωνές και το πλατύ χαμόγελο εκατοντάδων παιδιών και μαθητών, κάθε ηλικίας, που κυριολεκτικά πλημμύρισαν τον φιλικό χώρο των Παλαιών Σφαγείων.

Η ανταπόκρισή τους ήταν απρόβλεπτη. Επιστημονικές δράσεις με ψυχαγωγικές όμως διαστάσεις, και με επίκεντρο τους γρίφους και τα μαθηματικά, κέντρισαν αλλά και κέρδισαν το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Πήραν μέρος σε όλα τα δρώμενα. Προσπάθησαν και έλυσαν πολλούς από τους γρίφους που ο Πανταζής Χούλης με υπομονή τούς καθοδήγησε στην επίλυσή τους αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία και τη σχέση τους με τα μαθηματικά. Γοητεύτηκαν από τα μαθηματικά τρικ του καθ. Μιχάλη Λάμπρου, ενώ υπήρξε ιδιαίτερη και ενεργή συμμετοχή στο καινοτόμο ΝηπιαγΩδείο (μουσικοί γρίφοι) που η Αγγέλικα Παπανικολάου πιανίστα, μουσικοπαιδαγωγός και μουσικολόγος παρουσίασε για πρώτη φορά σε ένα τόσο μεγάλο κοινό κάθε ηλικίας.
Τι να πούμε όμως για τις υπόλοιπες δράσεις;
• Τον Μαθητικό Διαγωνισμό Μαθηματικής Λογικής και Υπολογιστικής Σκέψης Alan Turing από το ΠΕΚΕΣ;
• Τους κατασκευαστικούς γρίφους της ΜΕΝΣΑ;
• Τα συναρπαστικά εργαστήρια από την ομάδα Θαλής + Φίλοι;
• Την επαφή τους με την κρυπτογραφία από τους Funky Dragon;
• την ομάδα Robot@up του Πανεπιστημίου Πατρών, την Stem Education και για άλλες πολλές δράσεις.
• Για τη χορωδία Cantelena που «γλύκανε» τις ψυχές μας με τις όμορφες μελωδίες της;
Θα πρέπει όμως να σταθούμε στην πληθώρα μικρών και μεγάλων που κυριολεκτικά κατέκλυσαν την κεντρική αίθουσα, ενθουσιάστηκαν και γέλασαν με την παράσταση του Καραγκιόζη Χρήστου Καλπουζάνη, πλαισιωμένου από το Λύκειο των Ελληνίδων, καθώς και στο παραμύθι με γρίφους του Χρίστου Καλουντζόγλου. Και οι δύο δράσεις ήταν εντυπωσιακές πράγμα που το επιβεβαίωσαν οι χαρούμενες αντιδράσεις των παιδιών.
Μας συγκίνησαν οι αφηγήσεις του Θωμά Θεοδοσιάδη για την ιστορία του νησιού και της γαλάζιας σπηλιάς και η εκ βαθέων εξομολόγηση της ηθοποιού Φωτεινής Μπαξεβάνη, για τους λόγους που αγάπησε το νησί και υποδύθηκε την τραγική μορφή της κυράς της Ρω.
Η ομάδα των Science Reactors της Ελένη Γραμματικοπούλου, συνδιοργανώτριας όλων των φεστιβάλ, με ένα ακόμη γλαφυρό και ευχάριστο Stand up Science στο cafe tag, ανέδειξε ένα άλλο πρόσωπο της επιστήμης.
Θα ήταν μεγάλη μας παράλειψη εάν δεν αναφερθούμε στους συνδιοργανωτές του φεστιβάλ, το
«Πλήρωμα 94», που για τρείς ημέρες με ευρηματικότητα, φαντασία και ζωντάνια δημιούργαν σειρά παιγνιδιών που διασκέδασαν τα παιδιά αλλά έκαναν και τους γονείς τους να νιώσουν για λίγο παιδιά.
Τέλος, η παρουσία των εθελοντών υπήρξε η κινητήρια δύναμη του φεστιβάλ. Με υπομονή και αγάπη «κίνησαν» ταυς 2000 και πλέον επισκέπτες. Τους ευχαριστούμε από καρδιάς.
Θα πρέπει όμως να ευχαριστήσουμε τη Διευθύνρτια και όλο το προσωπικό του χώρου των Παλαιών Σφαγείων καθώς και όλους τους συμμετέχοντες, τα ΜΜΕ και χορηγούς. Χωρίς τη δική τους συμμετοχή και υποστήριξη το Φεστιβάλ Γρίφων δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί