Χρήστος Γιαπιτζάκης / Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο Χρήστος Γιαπιτζάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Γενετικής και Μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) θα μας οδηγήσει στα άδυτα του εγκέφαλου μας και θα μας υποδείξει τον τρόπο σωστής λειτουργίας του ώστε να παραμείνουμε χαρούμενοι και υγιείς.

Εγκέφαλος: Οδηγίες χρήσης για ψυχοσωματική υγεία

Η επιστημονική γνώση αποτελεί και φιλοσοφία ζωής, σύμφωνα με τον Επίκουρο. Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τα ένστικτα, τα συναισθήματα και τις νοητικές λειτουργίες. Τα ένστικτα και τα συναισθήματα αφορούν το παρόν. Οι νοητικές λειτουργίες μπορεί να αφορούν το παρελθόν, το παρόν ή το μέλλον. Σε κατάσταση στρες, το αρνητικό συναίσθημα είναι ασφαλές κριτήριο αλήθειας, αλλά δεν πρέπει να το αφήσουμε να μας κυριεύσει, σαν να κινδυνεύει η ζωή μας. Η ψύχραιμη αντιμετώπιση των στρεσογόνων καταστάσεων ενισχύει την αυτοπεποίθηση και την καλή ψυχολογία μας.

Θα συζητηθούν οι απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα

  • Ποιες είναι οι βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου μας;
  • Τι είναι και πώς ελέγχονται τα ένστικτα, τα συναισθήματα και οι νοητικές λειτουργίες;
  • Ποιες είναι οι πραγματικές μας ανάγκες;
  • Τι είναι η ψυχική και σωματική υγεία;
  • Πώς κινδυνεύει η υγεία μας από το στρες και το άγχος;
  • Πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον εγκέφαλό μας για να είμαστε υγιείς;
  • Πώς συνδέεται η υγεία με την ευτυχία;

Χρήστος Γιαπιτζάκης: Αναπληρωτής Καθηγητής Γενετικής και Μέλος της Επιτροπής Βιοηθικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Είναι Ερευνητής του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Υγείας Μητέρας Παιδιού και Ιατρικής Ακριβείας του ΕΚΠΑ και Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Έχει διεθνώς αναγνωρισμένο ερευνητικό έργο στην Ιατρική Γενετική και είναι ο πρώτος επιστήμονας που πραγματοποίησε στην Ελλάδα έρευνα αρχαίου DNA και ταυτοποίησε τον υπεύθυνο μικροβιακό παράγοντα του Λοιμού των Αθηνών του 430 πΧ.