«Στο πεδίο της παρατηρήσεως, η τύχη ευνοεί μόνο τον προετοιμασμένο νου» έλεγε ο Λουί Παστέρ, σπουδαίος χημικός και «πατέρας» της μικροβιολογίας…
Το Ελληνικού Ινστιτούτο Παστέρ συμμετέχει και τη χρονιά αυτή το ίδιο δυναμικά μέσα από τέσσερεις πρωτότυπες δράσεις προκαλώντας το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων για ερευνητικές «περιπλανήσεις» στον χώρο της επιστήμης.
Δράση 1
“Θέλω να γίνω Ερευνητής όταν μεγαλώσω!”… Εργαλεία και tips για να το καταφέρεις από ένα γνώστη του είδους!
Διαδραστική παρουσίαση από την ερευνήτρια του ΕΙΠ Δρ Έρα Ταουφίκ (διάρκεια 1 – 1,5 ώρα)
Μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, ερωτηματολόγια και σενάρια επιστημονικής «φαντασίας» θα μάθουμε τι είναι η μοριακή βιολογία, γιατί μας ενδιαφέρει η ανάλυση και κατανόηση του γενετικού υλικού, τι μας οδηγεί στην έρευνα και εξερεύνηση στον τομέα της Βιολογίας, πως είναι η καθημερινότητα ενός ερευνητή στο εργαστήριο και εκτός! Παίζοντας λοιπόν θα βρούμε τον μικρό επιστήμονα που κρύβεται μέσα μας…
Η δράση απευθύνεται σε παιδιά όλων των ηλικιών γυμνασίου και λυκείου και πραγματοποιείται σε εσωτερικό χώρο.
Απογευματινή Ομιλία:
Δράση 2
«’Ιδιο DNA, ίδιο κύτταρο διαφορετικοί άνθρωποι… ή μήπως όχι και τόσο διαφορετικοί;»
Απογευματινή Ομιλία για το ευρύ κοινό από την ερευνήτρια του ΕΙΠ Δρ Έρα Ταουφίκ (διάρκεια 20′ λεπτά)
Ελάτε να ξετυλίξουμε την κουβαριασμένη κλωστή που βρίσκεται μέσα μας, το DNA, με όλες τις πληροφορίες για το πώς λειτουργεί η μηχανή της ζωής μας, πως αποτυπώνεται αυτή στα κύτταρά μας, και πως εντέλει είμαστε τόσο διαφορετικοί μεταξύ μας ενώ έχουμε πανομοιότυπα «δομικά» υλικά…μια ιστορία για τη διαφορετικότητα και την συμπερίληψη μέσα από το μάτι ενός μοριακού βιολόγου!
Η Δρ. Έρα Ταουφίκ είναι βιολόγος, με διδακτορικό στη Νευροανοσολογία και κατέχει θέση Ερευνήτριας Β' στο Εργαστήριο Κυτταρικής και Μοριακής Νευροβιολογίας του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ (ΕΙΠ).
Το ερευνητικό της έργο αφορά στη δημιουργία και χαρακτηρισμό μοντέλων ανθρώπινων νευρολογικών ασθενειών με σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών.
Η ομάδα της εφαρμόζει και αναπτύσσει νέες τεχνολογίες αιχμής συνδυαστικά με τη δημιουργία και βελτιστοποίηση κυτταρικών και ζωικών μοντέλων για τη βαθιά κατανόηση των μηχανισμών παθογένειας σε κυτταρικό και μοριακό επίπεδο και την ανεύρεση νέων μικρών φαρμακευτικών στόχων.
Αστροναύτης στο… Εργαστήριο!
Ο Δρ. Μανόλης Αγγελάκης, Διευθυντή Ερευνών/ΕΙΠ και η ομάδα του, η Σοφία και η Γεωργία, θα μας μυήσουν στα… άδυτα ενός ερευνητικού εργαστηρίου υψηλής βιοασφάλειας!
Θα πραγματοποιηθεί επίδειξη των μέτρων προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται σε ένα εργαστήριο υψηλής βιοασφάλειας, όπου καλλιεργούνται επικίνδυνα παθογόνα.
Θα μάθουμε τι είναι αυτό το εργαστήριο, τον τρόπο λειτουργίας του, ποια πειράματα πραγματοποιούνται σε έναν τέτοιο ειδικά διαμορφωμένο χώρο, τον τρόπο διαχείρισης των δειγμάτων, καθώς και για την σημασία του!
Στο πλαίσιο αυτό, οι πιο τολμηροί εθελοντές θα κληθούν να μεταμορφωθούν σε….. αστροναύτες του εργαστηρίου υψηλής βιοασφάλειας!
Η περιπέτεια στον κόσμο των επικίνδυνων μικροβίων ξεκινάει σε… 3, 2, 1!!!
Η ίδια ομάδα μαζί με τους Neuroholics προτρέπουν στη λύση ενός ανατρεπτικού γρίφου: “Ο Sherlock Holmes στο Καστελλόριζο”
Ο Δρ. Εμμανουήλ Αγγελάκης είναι Ιατρός Βιοπαθολόγος με εξειδίκευση στην Κλινική Μικροβιολογία.
Κατέχει θέση Επιμελητή A’ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο La Timone της Μασσαλίας και θέση Αναπληρωτή Καθηγητή Κλινικής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Aix-Marseille.
Από το 2021 είναι ο Διευθυντής του Διαγνωστικού Τμήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και των Εθνικών Εργαστηρίων Αναφοράς Γρίπης Νοτίου Ελλάδας, Πολιοϊών & Εντεροϊών και Ερυθράς & Ιλαράς. Έχει περισσότερες από 130 δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά που αναφέρονται στο PUBMED και h-index 38.
Η Σοφία Μάκκα είναι πτυχιούχος του Τμήματος Βιολογίας (Πανεπιστήμιο Κρήτης, 2019) και απόφοιτη του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών με τίτλο “Εφαρμογές της Βιολογίας στην Ιατρική” του Τμήματος Βιολογίας και της Ιατρικής Σχολής (Εθνικό και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, 2022).
Από το 2023 είναι υποψήφια διδάκτορας στο Διαγνωστικό Τμήμα του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάπτυξη πρωτοκόλλων για την ανίχνευση παθογόνων μικροοργανισμών με τη χρήση τής ηλεκτρονικής μικροσκοπίας σάρωσης.
Έχει δημοσιεύσει 3 πρωτότυπα άρθρα σε διεθνή περιοδικά, ενώ έχει συμμετάσχει σε 4 επιστημονικά συνέδρια.
Η Γεωργία Τζουγανάτου είναι πτυχιούχος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και απόφοιτη του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Βιοπληροφορική-Υπολογιστική Βιολογία» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από το 2024 είναι υποψήφια Διδάκτορας στο Διαγνωστικό Τμήμα του Ελληνικού ινστιτούτου Παστέρ με θέμα διατριβής: «Μελέτη του εντερικού μικροβιώματος σε πληθυσμούς μεταναστών για τον εντοπισμό τροφιμογενών και μη παθογόνων.»
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην μελέτη του εντερικού μικροβιώματος με μοριακές τεχνικές και εργαλεία βιοπληροφορικής. Έχει συμμετάσχει σε 3 επιστημονικά συνέδρια.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ), www.pasteur.gr, ένα Διεθνές Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας με κοινωνική αποστολή, ιδρύθηκε το 1919.
Το ΕΙΠ συνιστά ένα δημόσιο ερευνητικό φορέα που είναι αρωγός της Πολιτείας σε θέματα Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα, έχει υιοθετήσει τη σύγχρονη αντίληψη, σύμφωνα με την οποία σημαντική αποστολή της έρευνας είναι η διασύνδεση με την κοινωνία. Ένας σημαντικός άξονας της διασύνδεσης αυτής είναι η εκπαίδευση σε θέματα επιστήμης.
Σε αυτό το πλαίσιο προσφέρει στη μαθητική κοινότητα αλλά και στο ευρύ κοινό κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση των Βιοεπιστημών και της Βιοϊατρικής έρευνας, με τη διεξαγωγή εκδηλώσεων ενημέρωσης για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στους τομείς της Μικροβιολογίας (παθογόνοι μικροοργανισμοί, λοιμώδη νοσήματα, εμβόλια, μικροβιακή αντοχή, κ.α), Ανοσολογίας (φυσική κι επίκτητη ανοσία, αντισώματα, αυτοάνοσα νοσήματα) και Νευροβιολογίας (νευροεκφυλιστικά νοσήματα, θεραπείες με βλαστικά κύτταρα), καθώς και Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής (σημασία εμβολιασμών, σωστή διατροφή, φυσική άσκηση, αποφυγή καπνίσματος, αλκοόλ και χρήσης ουσιών, προσωπική υγιεινή).
Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων αυτών απευθύνεται στα σχολεία για την ενημέρωση των μαθητών σε θέματα επιστημονικά/ερευνητικά που θα συμβάλλουν στην μετέπειτα επιλογή τους στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την επαγγελματική τους απασχόληση. Το ΕΙΠ διαθέτει πολυετή πείρα στην υποδοχή σχολείων για εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ενδεικτικά τα τελευταία έτη υλοποιούνται:
• Εκπαιδευτικά Προγράμματα (με επισκέψεις σχολείων στο ΕΙΠ).
• Επιστημονικές Εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό και μαθητές. Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της επιστήμης το ΕΙΠ διοργανώνει και συμμετέχει σε Επιστημονικές Εκδηλώσεις, με στόχο τη διάχυση της ερευνητικής δραστηριότητας του Ινστιτούτου μέσω διαθεματικής προσέγγισης, με όχημα την τέχνη (κινηματογράφος, φωτογραφία, μουσική, παραστάσεις), εκλαϊκευμένες ομιλίες Ερευνητών και αλληλεπίδραση με το ευρύ κοινό, «Στρογγυλά Τραπέζια” που πραγματεύονται επίκαιρα θέματα στις θεματικές περιοχές στις οποίες δραστηριοποιείται το ΕΙΠ (Παγκόσμια Ημέρα UNISTEM, Researchers’ Night Athens Science Festival, Patras Science Festival, Pint of Science, κ.λπ.)
• Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις (Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Υποδοχής Προσφυγοπαίδων, Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ωφελούμενους που διαβιούν σε δομές κλειστής παιδικής προστασίας, σε θέματα προσωπικής υγιεινής και σεξουαλικής υγείας, κλπ)
• Σειρά Ειδικών Σεμιναρίων. Σεμινάρια για Νηπιαγωγούς και Καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Αναγκαιότητα του Εμβολιασμού κλπ), σεμινάρια σε συνεργασία με Σχολικούς Σύμβουλους (Βιολόγοι, Γεωλόγοι, Φυσικοί, Χημικοί), απευθυνόμενα σε εκπαιδευτικούς Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου της Αθήνας, με θέμα: «Εξελίξεις και τάσεις στις Φυσικές Επιστήμες του σήμερα».