Μουσείο Γρίφων Μεγίστης

Το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, το πρώτο στην Ελλάδα, διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή γρίφων στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Ιδρύθηκε από τον μαθηματικό Πανταζή Χούλη και σήμερα διαθέτει 5000 εκθέματα, πολλά από τα οποία (περίπου 800) είναι δικές του επινοήσεις, πρωτότυπα και κατασκευές.
Λειτουργεί χειμώνα/καλοκαίρι κι έχει καταπλήξει θετικά τους επισκέπτες κάθε ηλικίας, καθώς και έναν μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων διακεκριμένων επισκεπτών που έρχονται στο νησί αποκλειστικά για το Μουσείο Γρίφων. Αν και υπάρχουν μόνο τέσσερα άλλα Μουσεία Γρίφων σε άλλες χώρες (που καλύπτουν όλα τα είδη γρίφων), αυτό στο Καστελλόριζο είναι το μόνο διαδραστικό.
Ο Πανταζής σας περιμένει για να σας ξεναγήσει σε ένα μαγικό νέο κόσμο, τον κόσμο των γρίφων. Ο ιδιοκτήτης του Μουσείου Γρίφων είναι συνέχεια στο αγαπημένο του Καστελλόριζο, εκτός από μικρά διαστήματα γρήγορων ταξιδιών σε συνέδρια και εκθέσεις γρίφων, ώστε να παραμένει πάντα ενημερωμένος για όλες τις νέες δημιουργίες. 

Το Καστελλόριζο έχει μεγάλη παράδοση στους γρίφους, κάτι που αποδεικνύεται από: 
(1) την τακτική εκπροσώπηση της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό Γρίφων από δύο πολύ-βραβευμένους Έλληνες, αμφότεροι με καταγωγή από το Καστελλόριζο, 
(2) περιοδικά με γρίφους του 19ου αιώνα που υπάρχουν στο Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, και 
(3) την ύπαρξη αμέτρητων αινιγμάτων με τη μορφή ποιήματος στην εφημερίδα  Καστελλοριζιακά Νέα της δεκαετίας του 60. 

Σε γενικές γραμμές, όλη η Ελλάδα έχει μια ιστορικά αποδεδειγμένη παράδοση στους γρίφους, με το Οστομάχιον του Αρχιμήδη να αποτελεί τον πρώτο τρισδιάστατο γρίφο της ανθρωπότητας, το Αίνιγμα της Σφίγγας να αποτελεί έναν από τους πρώτους λεκτικούς γρίφους, ο Λαβύρινθος να αποτελεί το πρώτο Escape Room στη ιστορία, ενώ το Κουτί της Πανδώρας και ο Γόρδιος Δεσμός, χρησιμοποιούνται συχνά ως ονόματα για σημερινούς γρίφους.

Από τον Οκτώβριο του 2020 το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης έχει κηρυχθεί ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Τέχνης STARTS (Science+Technology+ARTS). Σύνδεσμος για το project που γίνεται σε συνεργασία  με το STARTS:
STARTS Regional Centre and Residency in “Castel-Roux” of south eastern Aegean, a.k.a. Megisti-Castellorizo Island.
http://www.kastellorizo.org/megisti/kastellorizo_net/STARTS.html

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΡΙΦΩΝ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ

Έπειτα από μεγάλη ζήτηση, το Μουσείο Γρίφων από το Μαΐο του 2022 διαθέτει γρίφους προς πώληση (με απόδειξη ή τιμολόγιο). Είναι βασικά εντυπωσιακοί γρίφοι που διατίθενται αποκλειστικά από το Μουσείο Γρίφων, που κατασκευάζει και φτιάχνει ο Πανταζής Χούλης σε μικρές παραγωγές. Και παρά τις δυσκολίες και το μεγάλο κόστος παραγωγής (π.χ. διπλά ταχυδρομικά , καθυστερήσεις, κ.α.) οι τιμές είναι πολύ ελκυστικές, ενώ τα προϊόντα ξεχωρίζουν λόγω της ποιότητας τους. Υπάρχουν περίπου είκοσι επιλογές/κωδικοί για την αγορά γρίφων. Η ύπαρξη e-shop είναι πιθανή στο μέλλον, αλλά τίποτα δεν αντικαθιστά τη διαδραστική αγορά μέσω φυσικής παρουσίας. 

Οι γρίφοι του Πανταζή Χούλη ξεχωρίζουν για την πρωτοτυπία και την καινοτομία τους σε παγκόσμια κλίμακα, κι ακτός από το Διεθνή Οργανισμό Γρίφων, έχουν ήδη αναγνωριστεί από σχολεία και πανεπιστήμια, καθώς βοηθούν πολλούς δύσκολους τομείς της εκπαίδευσης να γίνουν πιο κατανοητοί, ελκυστικοί, αποτελεσματικοί και διασκεδαστικοί. Οι γρίφοι που κατασκευάζονται στο Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, είναι κι ένας λόγος που το κάνουν να ξεχωρίζει, καθώς δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.

Ως καθηγητής σε ένα από τα ποιοτικότερα πανεπιστήμια στον κόσμο, το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας (University of Western Australia), κι έχοντας ενσωματώσει τους γρίφους στις διαλέξεις του, κέρδισε βραβεία διδασκαλίας, με τους γρίφους του να στηρίζονται πάντα σε προσεκτική έρευνα με πανίσχυρα μαθηματικά προγράμματα. 

Παράλληλα, ως τακτικό μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γρίφων, πάντα θα παρουσιάζονται πρώτοι στην Ελλάδα οι νέα εκπαιδευτικοί γρίφοι (και παιχνίδια) παγκοσμίως. Αυτό ισχύει για τους γρίφους που διατίθενται στην αγορά, αλλά και για γρίφους που για διάφορους λόγους δε βγαίνουν τελικά στην αγορά. Σας προσκαλούμε λοιπόν σε αυτόν τον θαυμαστό κόσμο, φτιαγμένο για μικρούς και μεγάλους.

Το Μουσείο Γρίφων αποτελεί τεράστια ιδιωτική επένδυση στο νησί της καρδιάς μας. Ενώ όσοι τολμούν να έλθουν το χειμώνα, η επίσκεψη θα είναι πάντα πλουσιότερη σε χρόνο και σε θεματολογία. Παραμένουμε πάντα αφιερωμένοι στους γενναίους έλληνες, στους συντοπίτες μας και στη Σαντραπεία Σχολή, με τους οποίους περνάμε μαζί τους δύσκολους χειμώνες.

Η ξενάγηση στο Μουσείο Γρίφων δεν αποτελεί μια δοκιμασία νοημοσύνης (τεστ IQ). Ειναι μια δωρεάν εμπειρική παρουσίαση που διαρκεί τουλάχιστον μια ώρα, και που ο κάθε επισκέπτης απολαμβάνει εξωτικούς μηχανισμούς και διδακτικές ιδέες πέρα από κάθε φαντασία. Βέβαια, αν οι επισκέπτες επιθυμούν να ασχοληθούν με κάποιους γρίφους (ακόμα κι εκτός της ξενάγησης), είναι πάντα ευπρόσδεκτοι λόγω της διαδραστικής φύσης του Μουσείου. 

Το Μουσείο Γρίφων δεν έχει συγκεκριμένο ωράριο λειτουργίας. Οι επισκέπτες πρέπει να επικοινωνήσουν έγκαιρα για την ξενάγηση/παρουσιάση σε συγκεκριμένη ώρα (τηλέφωνο: (+30)6980865814 με WhatsApp, email: museum@megisti.net). Ιδανικά, θα πρέπει να έρχονται μικρές ομάδες με 4 άτομα (ελάχιστος αριθμός) έως 10 άτομα (μέγιστος αριθμός).

Για τοποθεσία, τηλέφωνο, φωτογραφίες, κριτικές, κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους:
Google maps: Μουσείο-Γρίφων
https://www.google.com/maps/place/Puzzle+Museum/@36.1476355,29.5937095,15z/data=!4m6!3m5!1
s0x14c1d78d3fee350f:0xf4e61a9a65383b04!8m2!3d36.1476825!4d29.5938423!16s%2Fg%2F11lq290w2m?entry=ttu

Tripadvisor: Puzzle_Museum-Kastellorizo_Dodecanese_South_Aegean
https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g189441-d21357345-Reviews-Puzzle_Museum-Kastellorizo_Dodecanese_South_Aegean.html

Facebook: Μουσείο Γρίφων Μεγίστης
https://www.facebook.com/MegistiPuzzleMuseum

Facebook: Pantazis Constantine Houlis
https://www.facebook.com/Dr.Vain/posts/10159942435605218

Μετά τις διοργανώσεις των πολλών Φεστιβάλ Γρίφων στο Καστελλόριζο, ο ιδρυτής του Μουσείου Γρίφων Πανταζής Χούλης προσκλήθηκε και έδωσε σειρά διαλέξεων σε διάσημους συλλόγους, σχολεία και πανεπιστήμια, παρουσιάζοντας τους γρίφους και την ιστορία τους, προκαλώντας το αμέριστο ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Όλοι πέρασαν ξεχωριστές και δημιουργικές στιγμές παίζοντας και λύνοντας τους γρίφους. 

Αυτό αποδεικνύει πως το Καστελλόριζο μπορεί και εξάγει τον δικό του πολιτισμό. Ενισχύοντας αυτή την πεποίθηση διοργανώθηκαν ήδη πολλά Φεστιβάλ Γρίφων στο Καστελλόριζο και το φεστιβάλ ταξιδεύει πια και εκτός νησιού (ήδη έχει πάει σε Πάτρα και Αθήνα) καθώς υπάρχουν προσκλήσεις και από άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.