Φωτεινή Μπαξεβάνη

(ηθοποιός-συνθέτης-σκηνοθέτης)

Αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Μουσικές σπουδές στο Εθνικό Ωδείο και στο Ωδείο Φ. Νάκας (πιάνο, τραγούδι, ενορχήστρωση, σύνθεση για το θέατρο και τον κινηματογράφο). Επαγγελματικά από το 1992 έως σήμερα συμμετείχε στο θέατρο σε πάνω από εβδομήντα παραστάσεις ως ηθοποιός, συνθέτης και σκηνοθέτης. Έχει παίξει σε πολλές γνωστές τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες και έχει υπογράψει την πρωτότυπη μουσική ταινιών και σίριαλ.

Το 2013-14 διετέλεσε Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού́ Θεάτρου.
Έχει διδάξει υποκριτική στις δραματικές σχολές του ΚΘΒΕ, του Εθνικού Θεάτρου, κ.α., καθώς και σε θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ και θεατρικό παιχνίδι σε παιδιά. Το 2008 ίδρυσε τη δισκογραφική εταιρία “faos-music” με σκοπό την έκδοση πρωτότυπης μουσικής για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη jazz.
Το 2009 σκηνοθέτησε το Prime Numbers του Γ. Σκαραγκά στη Νέα Υόρκη (Υποψήφιο για τα N.Y. off Broadway Awards).

Το 2011 βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στο ρόλο της Λωξάντρας της παράστασης του ΚΘΒΕ από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρων. Το 2017 στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας πήρε βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την ταινία “Ουρανία”.
2022-24 Τελευταία τηλεοπτική της εμφάνιση ήταν στην βραβευμένη σειρά της ΕΡΤ1 “Κάνε ότι κοιμάσαι” (Seoul International Drama Awards βραβείο Καλύτερης Τηλεοπτικής Σειράς)

Διατελεί από τον Ιανουάριο του 2024 Αντιδήμαρχος Πολιτισμού στο Δήμο Παλλήνης, Αττικής.

Σε σχέση με την διάσημη παράσταση της Κυράς της Ρω που παίζεται μέχρι σήμερα:
Με αφορμή τη ζωή της Κυράς της Ρω, της κατά κόσμον Δέσποινας Αχλαδιώτη από το Καστελλόριζο ο διεθνώς βραβευμένος συγγραφέας Γιάννης Σκαραγκάς γράφει ένα συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο κείμενο με αφορμή τη γυναίκα που έγινε σύμβολο γενναιότητας, πατριωτισμού και γυναικείας χειραφέτησης.

Ο εμβληματικός μονόλογος “Η Κυρά της Ρω” ξεκίνησε το ταξίδι του στις θεατρικές σκηνές το 2017, “γύρισε” όλο τον κόσμο σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία όπου και αν παρουσιάστηκε προσκαλώντας το κοινό να γνωρίσει τη μοναχική ηρωική ζωή της Δέσποινας Αχλαδιώτη.

Η λυρική σκηνοθετική ματιά του Σταύρου Λίτινα και η καθηλωτική ερμηνεία της Φωτεινής Μπαξεβάνη δίνουν εκ νέου σάρκα και οστά στην τρυφερή ιστορία μιας απομονωμένης, αλλά ελεύθερης και ασυμβίβαστης, γυναίκας που “κουβαλάει” τα όνειρα και τη φωνή όλων μας και ανεβοκατεβάζει για χρόνια μια σημαία για να εξιστορήσει τα πάθη των ανθρώπων που αγάπησε, τα λάθη και τις πληγές τους. Μέσα από την αφήγησή της, η κυρά της Ρω αποδεικνύει πως η ανθρωπιά δεν είναι υπόθεση των πολλών, αλλά του καθένα μας χωριστά και αποτυπώνει με τρόπο ποιητικό πως ακόμη και μέσα από την σκληρή πραγματικότητα μπορεί κάποιος να οδηγηθεί στην προσωπική λύτρωση.

Η παράσταση ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, στις ΗΠΑ, Αυστραλία, Γερμανία και στην Κύπρο σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για το πρώτο ελληνικό έργο που έλαβε επίσημη πρόσκληση από το διάσημο Center for the Art of Performance του UCLA στο Λος Άντζελες, όπου και παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 2020.
Το ομώνυμο βιβλίο «Η Κυρά της Ρω» του Γιάννη Σκαραγκά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική.
Facebook: Η Κυρά της Ρω – Θεατρική Παράσταση – TheLadyofRo
Instagram: kyratisro_theladyofro
Video Trailer – YouTube
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Γιάννης Σκαραγκάς
Ερμηνεία: Φωτεινή Μπαξεβάνη
Σκηνοθεσία / Σκηνικά / Κοστούμια: Σταύρος Λίτινας
Μουσική / Σχεδιασμός ήχου: Φωτεινή Μπαξεβάνη
Έπαιξαν οι μουσικοί: Φώτης Σιώτας (Βιολί, Βιόλα), Δημήτρης Λάππας (Κιθάρα, Τζουράς), Νίκος Παραουλάκης (Νέι, Πνευστά), Βαγγέλης Καρίπης (Κρουστά)

Στο Καστελλόριζο έχει παρουσαστεί 3 φορές.

Το 2020 με αφορμή των εορταστικών εκδηλώσεων της απελευθέρωσης του νησιού και της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Δήμος Μεγίστης απένειμε φόρο τιμής στην Φωτεινή Μπαξεβάνη για την προσφορά της στο νησί.
Τον Ιανουάριο του 2020, η Φωτεινή Μπαξεβάνη έδωσε τη διάλεξη “My Own Private Kastellorizo στο Λος Άντζελες . Ήταν η πρώτη Ελληνίδα ομιλήτρια του UCLA RegentsLecture μετά από πρόσκληση του UCLA Stavros Niarchos Foundation Center for the Study of Hellenic Culture.

Η ομιλία αυτή ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Αχλαδιώτη και στην πολύπαθη ιστορία του Καστελλόριζου κι έγινε δύο εβδομάδες πριν την μεγάλη πρεμιέρα της παράστασης στο ιστορικό θέατρο Center for the Art of Performance του UCLA στο Λος Άντζελες.

Ο Σύνδεσμος Απανταχού Καστελλοριζίων «ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ»
τον Ιανουάριο του 2023 στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση του, βράβευσε την Φωτεινή Μπαξεβάνη και τον Γιάννη Σκαραγκά για τη διεθνή προβολή και ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού μέσα από τη δουλειά τους και την παράσταση «Η κυρά της Ρω».

 

 

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
*(Κάντε κλικ στα υπογραμμισμένα για να μεταβείτε στις σελίδες)

Τα τραγούδια της παράστασης “Καστελλόριζό μου”  και “Ερημοπούλι (για την Κυρά της Ρω)”  κυκλοφόρησαν στις 13 Σεπτεμβρίου 2020 με αφορμή την επέτειο του εορτασμού του Καστελλόριζου. (Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943 το Καστελλόριζο αποτέλεσε το πρώτο κομμάτι Ελληνικής γης που απελευθερώθηκε.)
ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ διατίθενται για την μουσική και θεατρική εκπαίδευση των παιδιών του νησιού μέσω του ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΓΡΙΦΩΝ του συλλόγου ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών-Γρίφων-Μαθηματικών) του Καστελλόριζου, αλλά και για την καταγραφή και διάσωση ιστοριών και παραδόσεων του νησιού.

Σημείωμα από τη Φωτεινή Μπαξεβάνη
Το Καστελλόριζο είναι ο τόπος της καρδιάς μου, και μέσα από εκείνη έγραψα αυτά τα δύο τραγούδια (Στίχοι:Γιάννης Σκαραγκάς),  για να ταξιδέψουν το αγαπημένο αυτό νησάκι σε όλες τις καρδιές του κόσμου.
Η δύναμη ψυχής και υπομονής, που έχουν δείξει οι Καστελλοριζιοί σε όλη τη διάρκεια της πολύπαθης ιστορίας αυτού του τόπου είναι αξιοσημείωτη και μοναδική.
Είναι η δική μου μικρή αλλά εγκάρδια συνεισφορά ως ένας ελάχιστος φόρος τιμής” ΄Ηδη μετά από ένα χρόνο, κυκλοφορίας των τραγουδιών στα πλαίσια του 1ου φεστιβάλ γρίφων του Καστελλόριζου τον Σεπτέμβριο 2021,  https://kastellorizofestival.com  προσφέραμε ένα εργαστήριο θεάτρου σκιών από τον σπουδαίο καλλιτέχνη Χρήστο Στανίση και κατασκευάσαμε έναν επαγγελματικό μπερντέ για το νησί αλλά και επαγγελματικές φιγούρες με τη συμμετοχή κατοίκων κάθε ηλικίας. 

Στο 2o φεστιβάλ γρίφων του Καστελλόριζου (22-25/9/22) συμμετείχαμε προσφέροντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του CINEMATHESIS  https://kastellorizofestival.com/2022/kel/cinemathesis/   των Γιάννα Δεληγιάννη , Χρήστο Πετρόπουλο: «Έτοιμοι… Μοτέρ… Πάμε!», ένα ταξίδι στα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου σε μια προσπάθεια να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τις καλές τέχνες και να αγαπήσουν την έβδομη τέχνη.
Η Φωτεινή Μπαξεβάνη στο Φεστιβάλ Γρίφων του Καστελλόριζου στην Πάτρα τον Οκτωβριο του 2023 και στην Αθήνα στο Δημόσιο Καπνεργοστάσιο τον Δεκέμβριο του 2023 έδωσε διάλεξη για την Κυρά της Ρω και το Καστελλόριζο.

Μπορείτε να δείτε τα επίσημα βίντεο κλιπς των τραγουδιών εδώ: (περιέχουν εικόνες από παραστάσεις)  Official music video:
“Καστελλόριζό μου”                                  “Ερημοπούλι (για την Κυρά της Ρω)”