Cinemathesis

«Έτοιμοι… Μοτέρ… Πάμε!» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά

Το πρόγραμμα «Έτοιμοι…Μοτέρ…Πάμε!» έχει σχεδιαστεί προς υλοποίηση σε μέρη υψηλού τοπογραφικού συμβολισμού, ακριτικά νησιά άγονης γραμμής, παλιά σχολεία, εγκαταλελειμμένα χωριά ή/και δομές πολιτιστικής κληρονομιάς της περιφέρειας, απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα μέρη που βρίσκονται εκτός αστικού ιστού, με όραμα την συμπερίληψη και την εξοικείωση παιδιών και νέων  με τον σύγχρονο πολιτισμό.

Το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα αντλεί πάντα στοιχεία από την Ιστορία του Κινηματογράφου, γίνονται αναφορές στον βωβό Κινηματογράφο και το θέατρο Σκιών με τα οποία τα παιδιά αισθάνονται οικειότητα, στο πρώιμο Κινούμενο Σχέδιο και τις ταινίες Εμψύχωσης καθώς και τη δημιουργία ρευμάτων και κινηματογραφικών ειδών όπως οι ταινίες Τεκμηρίωσης και άλλα. Προτρέπουμε τα παιδιά να «εκτεθούν» στα πρώτα βήματα του μέσου και στην αλφάβητο του κινηματογράφου και όπως αναγνωρίζουν π.χ. τη μουσική, να καταγραφούν μέσα τους και σκηνές από ταινίες-έργα τέχνης.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο σχολείο
22/9 γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις  – πρωί
23/9 δημοτικό σχολείο – πρωί

Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Έτοιμοι… Μοτέρ… Πάμε!», προσαρμοσμένο κατάλληλα για κάθε ηλικιακή ομάδα, διανύουμε ένα ταξίδι στα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου σε μια προσπάθεια να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με τις καλές τέχνες και να αγαπήσουν την έβδομη τέχνη! Με παιδιά & εφήβους κατασκευάζουμε τα δικά μας προ-κινηματογραφικά οπτικά παιχνίδια, φτιάχνουμε χαρακτήρες, μιλάμε για τον ήχο και τη μουσική στον κινηματογράφο, φτιάχνουμε σχέδια σεναρίων και σκηνικών χώρων, γράφουμε διαλόγους, σχεδιάζουμε κόμικς και storyboards, φωτογραφίζουμε για να αντιληφθούμε την έννοια του κάδρου και παίζουμε με ποικίλες δράσεις. Εμβαθύνουμε σε οπτικοακουστικά παιχνίδια, ηχογραφούμε μαζί με τα παιδιά μικρές ιστορίες και ιδέες, ακολουθώντας τα διαρκώς εξελισσόμενα μέσα νέας τεχνολογίας,

24/9Επιδαπέδιο παιχνίδι σε χώρο του φεστιβάλ

Με το πρόγραμμα «Έτοιμοι…Μοτέρ…Πάμε!» και σε συνέχεια των ήδη επιτυχημένων προγραμμάτων μας, αλλά και μετά την έκδοση του πρώτου εκπαιδευτικού βιβλίου της Cinemathesis με τίτλο «Παίζουμε Κινηματογράφο;», προτείνουμε ένα επιδαπέδιο, βιωματικό παιχνίδι ερωτοαπαντήσεων με γνωστικό αντικείμενο την Έβδομη Τέχνη, που λειτουργεί συνδυαστικά με το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα και αποτελεί μια ευχάριστη διαδικασία που μετουσιώνει τις πληροφορίες που λαμβάνουν τα παιδιά σε βιωματική δραστηριότητα.

Ένα φιλικό και διασκεδαστικό ομαδικό παιχνίδι διεύρυνσης γνώσεων σχετικά με την ιστορία του κινηματογράφου τόσο ως τεχνολογική εξέλιξη αλλά και ως αισθητική πρόταση.

Στο πρόγραμμα και μία συνεργασία έκπληξη με την αγαπητή σε όλους μας ηθοποιό Φωτεινή Μπαξεβάνη.

  • Σημαντική σημείωση: Τα προγράμματά μας τελούν υπό την Αιγίδα και την Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και αποτελούν ήδη μέρος του εγκεκριμένου από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Σινεμά στην Τάξη»

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΒΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ

Η Γιάννα Δεληγιάννη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Αγαπάει με πάθος τα παιδιά, τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, το θέατρο, την ποίηση. Ιδρύτρια της Cinemathesis με προορισμό την ένταξη του Κινηματογράφου στον πυρήνα της Εκπαίδευσης. Διοργανώνει και υλοποιεί Εκπαιδευτικά Προγράμματα για παιδιά όλων των ηλικιών, με άξονα τον Κινηματογράφο, Cinema Clubs με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αφηγήσεις και δράσεις Εκπαιδευτικού Δράματος με ερέθισμα τις Τέχνες, όλα σε συνεργασία με δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σχολές, δήμους, εκδοτικούς οίκους, βιβλιοθήκες, χώρους πολιτισμού και δημιουργικής απασχόλησης, camp, φεστιβάλ και ιδιώτες. Από το 2019 σχεδιάζει και υλοποιεί Κινηματογραφικά Εργαστήρια για παιδιά έως 12 ετών, σε μικρά σχολεία νησιών Άγονης Γραμμής υπό την Αιγίδα και την Υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ, Περιφερειών, Δήμων και άλλων επίσημων φορέων. Τα προγράμματα αποτελούν μέρος του εγκεκριμένου από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Σινεμά στην Τάξη». Σπούδασε Artsv& Sciences και στη συνέχεια σπούδασε Κινηματογράφο στη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Ευγενίας Χατζίκου όπου απέκτησε Κρατικό Δίπλωμα Σκηνοθεσίας. Παρακολούθησε Διετές Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Φωτογραφίας και Διετές Πρόγραμμα Εκπαιδευτικού Δράματος. Έχει παρακολουθήσει Training Courses for Educators για τον Κινηματογράφο στην Εκπαίδευση στο Λονδίνο. Έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια τέχνης, stop motion animation, θεατρικής αγωγής, τεχνικών δραματοθεραπείας και εμψύχωσης παιδιών, συνέδρια για τις τέχνες στο σχολικό περιβάλλον κτλ. Στον Κινηματογράφο έγραψε και σκηνοθέτησε την ταινία μικρού μήκους «Μ' ένα τραγούδι» και το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «Αλφαβίλ, το σινεμά» με επίσημες συμμετοχές στο 22ο Φεστιβάλ Tαινιών Μικρού Μήκους Δράμας και το 20o Internationales Festival Der Filmhochschulen στο Μόναχο. Έχει εργαστεί ως Βοηθός Σκηνοθέτης και Υπεύθυνη Διανομής (Casting Director) σε ταινίες μεγάλου μήκους, μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικές σειρές με σκηνοθέτες όπως οι Νίκος Περάκης, Τάσος Ψαρράς, Πηγή Δημητρακοπούλου, Δημήτρης Ινδαρές, Χρήστος Δήμας, Δημήτρης Γιατζουζάκης και άλλους. Στο Θέατρο, μόνιμη συνεργάτης επί 15ετία στο Πόρτα, εργάστηκε ως Βοηθός Σκηνοθέτη, Υπεύθυνη Παραγωγής θεατρικών παραστάσεων, Διευθύντρια Σκηνής και Συντονίστρια υποδοχής μαθητών σε σχολικές παραστάσεις στον χώρο του θεάτρο και σε περιοδείες παραστάσεων για παιδιά και νέους σε σχολεία και χώρους πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα. Άλλες συνεργασίες της περιλαμβάνουν το English Theatre Club και άλλους θιάσους ως Συντονίστρια σχολικών παραστάσεων και δράσεων σε σχολεία. Το 2004, πήρε μέρος ως Βοηθός Σκηνοθέτη στην Τελετή Λήξης Ολυμπιακών Αγώνων, Αθήνα 2004.
Ο Χρήστος Πετρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Ευγενίας Χατζίκου και στην Ακαδημία Κινηματογράφου του Μονάχου (HFF München). Επίσης, παρακολούθησε κύκλους σεμιναρίων φωτογραφίας και επεξεργασίας εικόνας. Από το 1995 εργάζεται σαν φωτογράφος, σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής και μοντέρ. https://christospetropoulos.com/

Σχεδιασμός | Υλοποίηση

CINEMATHESIS

Η CINEMATHESIS είναι πολιτιστικός φορέας που εξειδικεύεται στην υλοποίηση εκπαιδευτικών κινηματογραφικών εργαστηρίων αποκλειστικά για παιδιά και εφήβους. Κάθε κινηματογραφικό εργαστήριο είναι απολύτως βιωματικό με πυρήνα εκμάθησης την έβδομη τέχνη και άξονα το παιχνίδι, με έμφαση σε μια ολιστική προσέγγιση των Καλών Τεχνών και δίνοντας έμφαση στη συμμετοχική διαδικασία, τη συζήτηση και τη συνεργασία. Με την επαφή τους με τα οπτικοακουστικά μέσα, τα παιδιά αποκτούν ένα εφόδιο, ένα εργαλείο έκφρασης στα χέρια τους όπως ακριβώς συμβαίνει με την μουσική, τη ζωγραφική, τη λογοτεχνία, τις παραστατικές τέχνες. Ειδικότερα ο κινηματογράφος, λόγω της οικειότητας των παιδιών με την κινούμενη εικόνα αλλά και λόγω της ιδιότητας του ίδιου του οπτικοακουστικού μέσου να γοητεύει και να περικλείει πολλές τέχνες όπως την ποίηση, τη γλυπτική, την αρχιτεκτονική, τη φωτογραφία και άλλες, είναι ιδανικός στο να προσεγγίζει, να επηρεάζει και να κινητοποιεί θετικά σκέψεις, απόψεις, συναισθήματα, αγωνίες και ανάγκες μικρών παιδιών και ευάλωτων ομάδων. Ο κινηματογράφος ως μέσο τέχνης και έκφρασης, ενώνει γλώσσες, ιδέες, πολιτισμούς, εποχές.

Η CINEMATHESIS έχει επισκεφθεί με φυσική παρουσία περισσότερα από 25 νησιά και 33 άλλους προορισμούς και έχουν επωφεληθεί στο σύνολο εκατοντάδες μαθητές, καθώς οι επισκέψεις σε σχολεία και άλλους χώρους απασχόλησης παιδιών και εφήβων, είναι καθημερινές κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Ενδεικτικά αναφέρουμε δράσεις σε Γαύδο, Άγιο Ευστράτιο, Νήσο Κάλαμο, Αρκιούς, Διαπόντιους Nήσους, Ικαρία, Φούρνους, Θύμαινα, Κάλυμνο, Τέλενδο, Σέριφο, Κίμωλο, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Σύρο, Σίκινο, Πάρο, Δονούσα, Κουφονήσι, Αμοργό, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Λειψούς, Κυπαρισσία, Φιλιατρά, Εύβοια, Βόρειο Ελλάδα και αλλού.

Το πρόγραμμα «Έτοιμοι…Μοτέρ…Πάμε!» έχει σχεδιαστεί προς υλοποίηση σε μέρη υψηλού τοπογραφικού συμβολισμού, ακριτικά νησιά άγονης γραμμής, παλιά σχολεία, εγκαταλελειμμένα χωριά ή/και δομές πολιτιστικής κληρονομιάς της περιφέρειας, απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα μέρη που βρίσκονται εκτός αστικού ιστού, με όραμα την συμπερίληψη και την εξοικείωση παιδιών και νέων  με τον σύγχρονο πολιτισμό.

* Περισσότερα στοιχεία για τη δομή των προγραμμάτων και τα βιογραφικά στοιχεία των μελών, φωτογραφικό υλικό και videos από δράσεις μας, μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα μας www.cinemathesis.com, στα social media και στο vimeo channel της Cinemathesis

https://www.facebook.com/Cinemathesis-351854475634703

https://www.instagram.com/cinemathesis/?hl=el

https://vimeo.com/user102327681