Μιχάλης Τούλουζας

Ο Μιχάλης Τούλουζας (Γριφοποιός, Ξύλινες σπαζοκεφαλιές – Γριφόραμα)
στο Φεστιβάλ Γρίφων.

Έκθεση γρίφων:

Πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα έκθεση με δικούς του γρίφους, ξεκινώντας από μια απλή μέχρι μια πιο πολύπλοκη σχεδίαση.

Κάποιοι από αυτούς  έχουν διακριθεί στον  παγκόσμιο  χώρο των γρίφων αλλά όχι για παραγωγή, είναι μοναδικές κατασκευές. 

Παρουσίαση γρίφων:

Θα δείξει τι σημαίνει μια καλή σπαζοκεφαλιά με τρόπο σχεδόν διαδραστικό. Γενικά θέλει να  επικοινωνεί  με τον κόσμο μέσα από ερωταπαντήσεις καθώς αποφεύγει  συστηματικά τους μονολόγους.

Οι ηλικίες που θα απευθύνεται είναι 14-155 ετών και υπόσχεται στο κοινό του να παίξουν μέχρι να …πέσουν κάτω από πονοκέφαλο!!

Mε πάθος υποστηρίζει: “Puzzling makes a better world” by Mike Toulouzas.

Η φωτογραφία της απονομής είναι της φωτογράφου Ιωάννας Κόντου.

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1968 και μεγάλωσα στο Παλαιό Φάληρο έχω καταβολές και από Καστελλόριζο.

Από μικρό παιδί με γοήτευαν τα σχήματα όπως και σε όλα τα παιδιά βέβαια αλλά σε μένα συνέχισαν για πολλά πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή, μεγάλος πια και οικογενειάρχης, βρέθηκα σε ένα μαγαζί με ξύλινους γρίφους, σπαζοκεφαλιές, και εντυπωσιάστηκα πολύ, γιατί κάτι τέτοιο δεν είχα ξαναδεί. Τελικά ενώ πήγα να αγοράσω κάτι για τα παιδιά μου, έφυγα αγοράζοντας κάτι και για μένα, Από τότε έγινε μία Θεοδωρική και πολύ σημαντική αλλαγή στη ζωή μου. Άρχισα την αναζήτηση στο πώς μπορώ να κατασκευάσω και εγώ τέτοιες πολυεδρικές σπαζοκεφαλιές και κουτσά-στραβά κατάφερα να φτιάξω μερικά σχέδια ενός πολύ μεγάλου σχεδιαστή ανάλογων σπαζοκεφαλιών, του Stewart Coffin.

Τα βιβλία του μου έδωσαν έμπνευση και ξεκίνησα και πειραματίζομαι σε δικά μου σχέδια. Τώρα πια λαμβάνω μέρος σε διαγωνισμούς κατασκευής ξύλινων τέτοιων γρίφων στο εξωτερικό κάθε χρόνο αλλά και πρόσφατα τα τελευταία τρία χρόνια και στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο Καστελλόριζο. Όλη η κατασκευή του ξύλινου γρίφου πάντως θέλει αγάπη και μεράκι.

Πιστεύω ότι σπαζοκεφαλιές έχουν τη όμορφη δυνατότητα να σταματούν για λίγο αυτό τον κόσμο που όλα τρέχουν γρήγορα λόγω τεχνολογίας.

Αυτό κάνει τον κόσμο μας καλύτερο. Η αναζήτηση, η αφύπνιση, ο έρωτας στην κάθε στιγμή πού ζούμε όταν της δίνουμε σημασία!