Planets In Your Hand

Διαδραστική  έκθεση για το Ηλιακό Σύστημα “Planets In Your Hand”

Η ομάδα επικοινωνίας της επιστήμης “Planets In Your Hand” του ΕΚΠΑ καλεί όλους τους επισκέπτες να αγγίξουν τους πλανήτες και να ταξιδέψουν νοητά στο Ηλιακό μας Σύστημα. Εξοικειωθείτε με τα χαρακτηριστικά των πλανητικών επιφανειών, καθώς επίσης και με τις ατμοσφαιρικές και γεωλογικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές, τη θερμοκρασία και τον άνεμο. Μάθετε εντυπωσιακά νέα για τις πιο πρόσφατες διαστημικές αποστολές με διαδραστικό και ευχάριστο τρόπο από ειδικούς στο πεδίο της πλανητικής εξερεύνησης.

Ελάτε να γνωρίσουμε τη διαστημική μας γειτονιά παίζοντας. Απαντήστε σε ερωτήσεις για τους πλανήτες του Ηλιακού Συστήματος και συζητείστε με την ομάδα του “Planets In Your Hand” για τα χαρακτηριστικά και τον τρόπο εξερεύνησής τους. Δείτε τον ουρανό μέσα από ένα τηλεσκόπιο, παρατηρείστε τα χαρακτηριστικά της Σελήνης και γνωρίστε τους αστερισμούς που βλέπετε στον καλοκαιρινό ουρανό της Ελλάδας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.planetsinyourhand.phys.uoa.gr

Online εκπαιδευτικό εργαλείο:
http://observatory.phys.uoa.gr/clickinsolarsystem.html

Τι θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες της δράσης:

  • Αλληλεπίδραση με καταρτισμένους επιστήμονες στο χώρο της Αστροφυσικής και της Διαστημικής Εξερεύνησης με ευχάριστο και διαδραστικό τρόπο
  • Απόκτηση γνώσεων για την Πλανητική Επιστήμη και διέγερση της περιέργειας για θέματα που αφορούν το Ηλιακό Σύστημα, τους πλανήτες και την πλανητική εξερεύνηση
  • Εμπειρία σε δράση που απαιτεί συλλογική δουλειά, διάδραση και εποικοδομητικό διάλογο με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και ανάδειξη της ομαδικότητας που απαιτείται για την επίτευξη μιας κοινής προσπάθειας

Συναρπαστικές αφηγήσεις για το σύμπαν από τον Δρ. Κοσμά Γαζέα

Δυνατότητα άμεσης επαφής με την Αστρονομία και την Αστροφυσική, κάτι που έχει χαθεί από το αναλυτικό πρόγραμμα των σχολείων όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Συμετέχουν οι:
Δρ. Κοσμάς Γαζέας, Αστροφυσικός, ΕΚΠΑ, Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγράμματος. Κωνσταντίνα Βροντάκη, Μαρία Παναγοπούλου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Αστροφυσικός- Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Ο Δρ. Κοσμάς Γαζέας σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και πήρε το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του δίπλωμα στην Παρατηρησιακή Αστροφυσική από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Η μεταδιδακτορική του έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) στις ΗΠΑ, όπου εργάστηκε με εικόνες του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble (NASA). Στη συνέχεια εργάστηκε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (European Space Agency, ESA) στην Ολλανδία, με ειδικότητα στη διαστημική οπτική.

Παράλληλα με την ερευνητική του δραστηριότητα, η αγάπη του για το διάστημα τον οδήγησε να λάβει μέρος και στη διαδικασία επιλογής αστροναυτών της ESA. Κατάφερε να φτάσει σε τελικό στάδιο επιλογής, αφού κρίθηκε ως ένας από τους επικρατέστερους υποψηφίους.

Σήμερα ο Δρ. Γαζέας είναι Λέκτορας Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ. Το εκπαιδευτικό και ερευνητικό του έργο εστιάζεται στην αστρονομική παρατήρηση διπλών εκλειπτικών αστέρων, υπερκαινοφανών, blazar, μελανών οπών και άλλων εξωτικών αντικειμένων στο σύμπαν, καθώς παράλληλα ασχολείται με την αστεροσεισμολογία, τη διαστημική οπτική και την αστρονομική οργανολογία.

Το πλούσιο ερευνητικό του έργο αντικατοπτρίζεται από το μεγάλο αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων σε ποικιλία αστρονομικών εφαρμογών, ενώ η αγάπη και το ενδιαφέρον του για τη διάδοση της αστρονομίας στο ευρύ κοινό τον ώθησε να ασχοληθεί με την επικοινωνία της επιστήμης. Τα τελευταία χρόνια έχει δώσει πλήθος ομιλιών σε σχολεία, συλλόγους, πανεπιστήμια και άλλους φορείς, ενώ αποτελεί ενεργό μέλος της ομάδας διοργάνωσης του Athens Science Festival.

Η Κωνσταντίνα Βροντάκη είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια Αστροφυσικής, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών(ΕΚΠΑ)
Η Μαρία Παναγοπούλου είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Τι είναι το πρόγραμμα ‘Planets In Your Hand’
Το πρόγραμμα ‘Planets In Your Hand’ αποτελεί μια φορητή έκθεση, από μακέτες πλανητικών επιφανειών σε ξύλινα τετραγωνικά πλαίσια. Η ιδέα της έκθεσης προέκυψε το 2017, όταν στο πλαίσιο του διαγωνισμού Europlanet Funding Scheme 2017 κατατέθηκε μια πρόταση από ομάδα φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ στο ευρωπαϊκό δίκτυο πλανητολογίας Europlanet. Στην έκθεση του προγράμματος παρουσιάζονται οι επιφάνειες των 8 πλανητών του Ηλιακού Συστήματος, αναδεικνύοντας τα βασικά χαρακτηριστικά τους: τη θερμοκρασία, το φωτισμό, τον άνεμο και το στερεό ανάγλυφο στους γήινους πλανήτες. Η έκθεση σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε με γνώμονα τη διάδοση της γνώσης γύρω από το πεδίο της πλανητικής εξερεύνησης, δίνοντας την ευκαιρία ακόμη και σε άτομα με περιορισμένη όραση να επισκεφτούν την έκθεση και να αγγίξουν τις επιφάνειες σε μία μοναδική διαδραστική εμπειρία. Η έκθεση απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά, νέους, ενήλικες και οργανωμένες τάξεις από σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Είναι προσιτή σε άτομα με ειδικές ανάγκες και δυσκολίες όρασης, τα οποία πιθανώς δεν είχαν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος και γενικότερα την πλανητική επιστήμη.

Περιγραφή φορέα:
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (συντομογραφία: Ε.Κ.Π.Α.), το οποίο συνήθως αναφέρεται απλώς ως Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποτελεί ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα που δραστηριοποιείται στην Αθήνα. Ιδρύθηκε το 1837 και λειτουργεί αδιαλείπτως μέχρι και σήμερα. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το αρχαιότερο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της σύγχρονης Ελλάδας και συνεισφέρει σημαντικά στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο της χώρας. Είναι επίσης το πρώτο Πανεπιστήμιο ολόκληρης της Βαλκανικής Χερσονήσου και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
(πηγή: βικιπαίδεια)

http://observatory.phys.uoa.gr/clickinsolarsystem.html