Λίγα λόγια για το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης

Το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, το πρώτο στην Ελλάδα, διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή γρίφων στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Ιδρύθηκε από τον μαθηματικό Πανταζή Χούλη και διαθέτει 4000 εκθέματα, πολλά από τα οποία είναι δικές του επινοήσεις και κατασκευές.

Λειτουργεί δωρεάν χειμώνα/καλοκαίρι κι έχει καταπλήξει θετικά τους επισκέπτες κάθε ηλικίας, καθώς και έναν μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων διακεκριμένων επισκεπτών που έρχονται στο νησί αποκλειστικά για το Μουσείο Γρίφων. Αν και υπάρχουν μόνο τέσσερα άλλα Μουσεία Γρίφων σε άλλες χώρες (που καλύπτουν όλα τα είδη γρίφων), αυτό στο Καστελλόριζο είναι το μόνο διαδραστικό.

Το Καστελλόριζο έχει μεγάλη παράδοση στους γρίφους, κάτι που αποδεικνύεται (1) από περιοδικά με γρίφους του 19ου αιώνα που υπάρχουν στο Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, (2) από την ύπαρξη αμέτρητων αινιγμάτων με τη μορφή ποιήματος στην εφημερίδα  Καστελλοριζιακά Νέα της δεκαετίας του 60, και (3) την τακτική εκπροσώπηση της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό Γρίφων από δύο πολύ-βραβευμένους Έλληνες, αμφότεροι με καταγωγή από το Καστελλόριζο.

Σε γενικές γραμμές, η Ελλάδα έχει ιστορικά αποδεδειγμένη παράδοση στους γρίφους, με το Οστομάχιον του Αρχιμήδη να αποτελεί τον πρώτο τρισδιάστατο γρίφο της ανθρωπότητας, το Αίνιγμα της Σφίγγας να αποτελεί τον πρώτο λεκτικό γρίφο, ενώ ο Λαβύρινθοςτο Κουτί της Πανδώρας και ο Γόρδιος Δεσμός, χρησιμοποιούνται συχνά ως ονόματα για σημερινούς γρίφους.

Από τον Οκτώβριο του 2020 το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης έχει κηρυχθεί ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Τέχνης STARTS (Science+Technology+ARTS). Παρακάτω links για το project που γίνεται σε συνεργασία  με το STARTS εδώ:

https://madegroup.co/starts-regional-centre-and-residency-in-castel-roux-of-south-eastern-aegean-a-k-a-megisti-castellorizo-island/

http://www.kastellorizo.org/megisti/kastellorizo_net/STARTS.html

 Ο Ολυμπιονίκης μας Ιωάννης Μελισσανίδης με τον Πανταζή Χούλη στο Μουσείο Γρίφων.
Έξω από το Μουσείο Γρίφων με το Ρόδιο παραολυμπιονίκη μας στον στίβο, Ιωάννη Πρώτο.