Science Reactors

Οι Science Reactors συναντούν τους μικρούς τους φίλους
στο Φεστιβάλ Γρίφων και μιλάνε μαζί τους για την Επιστήμη…

Στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλόριζου οι  Science Reactors, θα προσπαθήσουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο: το Stand up Science kids να αποδείξουν πως: 

  • Η γνώση μπορεί να γίνει και απολαυστική, 
  • Μπορεί εύκολα να φτάσει στα παιδιά, να κεντρίσει την περιέργειά τους, να τα συναρπάσει και κυρίως να τα  γοητεύσει;
  • Δύσκολες επιστημονικές έννοιες μπορούν να γίνουν προσιτές στα παιδιά.

Oι : Κωνσταντίνος Περιστέρης, Αντωνία Καραμολέγκου, Παύλος Ίσαρης και Ερμής Ζαχαρόπουλος θα  παρουσιάσουν ενδιαφέροντα επιστημονικά θέματα, με απλό τρόπο και με πλατύ χαμόγελο με σκοπό να κατακτήσουν το νεανικό, και όχι μόνο, κοινό τους.  

Κωνσταντίνος Περιστέρης, μαιευτήρας- γυναικολόγος

α. Για παιδιά:

“Έκανες το εμβόλιο της αγάπης;”
Υπάρχει ένα εμβόλιο που δυναμώνει το ανοσοποιητικό μας, όχι μόνο ενάντια στον κορονοϊό, αλλά ενάντια σε κάθε μορφής μικροοργανισμό. Είναι δωρεάν. Δεν έχει παρενέργειες. Αλλά το κρατάνε κρυφό. Καιρός, να μάθετε, όλη την αλήθεια!

β. Για εφήβους

“Το πρώτο ραντεβού”
Επιτέλους, θα βγείτε πρώτο ραντεβού! Υπάρχουν τόσα στο μυαλό σου…
Εύχεσαι να πάει καλά!! Και το σώμα σου κάνει ένα σωρό νευροβιοχημικές διεργασίες
για να τα καταφέρεις στο ραντεβού σου.

Αντωνία Καραμολέγκου, γλωσσολόγος

α. Για παιδιά

Εξαρτημένη μάθηση και πως να απεξαρτηθούμε από το άγχος της μάθησης.  

  • Έχουν μυστική διάλεκτο τα σκυλιά; Πως το χτύπημα ενός κουδουνιού μπορεί να κάνει ένα σκυλάκι να του τρέξουν τα σάλια; Πώς μια τσίχλα και ένα σκυλάκι μπορούν να μας βοηθήσουν να γράψουμε καλά σε ένα διαγώνισμα;
  • Θα δούμε περιληπτικά τα πειράματα του Ρώσου επιστήμονα Παβλωφ (εξαρτημένη μάθηση) και κάποιες εφαρμογές τους στη σημερινή ζωή. Τέλος, θα μιλήσουμε για το άγχος που δημιουργείται από μικρές ηλικίες και μας ακολουθάει σε όλη μας τη ζωή, καθώς και για έξυπνους τρόπους να το διαχειριζόμαστε από μικρή ηλικία. 

β. Για εφήβους

Οδηγίες προς «ναυτιλομένους» εφήβους: Τρόποι διαχείρισης της αποτυχίας και της απόρριψης.

  • Τι είναι πιο νόστιμο: Να τρώμε κόλλημα ή χυλόπιτα; Πως μπορούν το διάβασμα και η επιστήμη να σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις το « crush » σου; Τι μας λένε οι νευροεπιστήμονες για την αγάπη και τα αισθήματα της απόρριψης και της αποτυχίας;
  •  Η επιστήμη υπάρχει παντού γύρω μας σε απλά καθημερινά πράγματα όπως το αίσθημα της αγάπης και της αποτυχίας. Θα δούμε έξυπνους τρόπους να διαχειριζόμαστε την απόρριψη και την αποτυχία και θα εξηγήσουμε σύντομα τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν ερωτευόμαστε ή αποτυγχάνουνε!

Παύλος Ίσαρης, πληροφορικός

α. Για παιδιά

“Υπολογιστής και σκέψη: μια θαυμάσια εφεύρεση”

  • Πώς καταφέρνει και σκέφτεται ο υπολογιστής; Τί σχέση έχει μια συνταγή μαγειρικής με ένα ρομπότ;
  • Μπορώ να κάνω έναν υπολογιστή να περπατάει και να παίζει ποδόσφαιρο;
  • Θα δούμε πώς καταφέρνουμε να πείθουμε τους υπολογιστές να σκέφτονται, τα λάθη που κάνουμε, αλλά και το τί μας επιφυλάσσει το μέλλον με τους υπολογιστές στη ζωή μας!

β. Για εφήβους

Τεχνητή Νοημοσύνη – Ένας οδηγός για εφήβους εκπαιδευτές ρομπότ

  • Τί είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη; Σε ποιούς τομείς της ζωής μας κρύβεται και πώς θα την ανακαλύψουμε;
  • Υπάρχουν ρομπότ που κάνουν γκάφες και αποτυγχάνουν; 
  • Σε αυτή την παρουσίαση θα δούμε πώς το αγαπημένο μας ηλεκτρονικό παιχνίδι συνδέεται με την ηλεκτρική μας σκούπα, και πώς ένα ρομπότ μπορεί να κάνει επαγγέλματα που θεωρούσαμε μόνο “ανθρώπινα”!

Ερμής Ζαχαρόπουλους, πληροφορικός

 α. Για παιδιά:         

“Κρυπτογραφία – Η επιστήμη του να κρατάς μυστικά”

  • Πως μπορείς να είσαι σίγουρος ότι κανείς δεν βλέπει τα μυστικά σου; 
  • Τι κοινό έχει ο Ιούλιος Καίσαρας με τις online αγορές; 
  • Ένα ταξίδι της κρυπτογραφίας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μήπως μοιάζει με puzzle;

β. Για εφήβους

 ‘Τι είναι το hacking;”

  • Ακούμε συχνά για επιθέσεις στο διαδίκτυο αλλά τι ακριβώς κάνει ένας χάκερ; Μια παρουσίαση για τα βασικά είδη επιθέσεων, πως λειτουργούν αλλά και παραδείγματα από τον αληθινό κόσμο.

Λίγα λόγια για τους Science Reactors

H Eπιστήμη στη σκηνή. Η Επιστήμη αλλιώς!

  • Οι επιστήμονες διαθέτουν χιούμορ;
  • Μπορούμε να παρουσιάσουμε απλά επιστημονικά θέματα με χαμόγελο; 
  • Πώς θα  «φέρουμε» την επιστήμη  κοντά μας; 

Η ομάδα των Science Reactors απαντά με τον δικό της τρόπο από την σκηνή!

Δημιουργός  της ομάδας η Ελένη Γραμματικοπούλου, 30 χρόνια ζωής αφιερωμένα με πάθος στην Επικοινωνία της Επιστήμης. Από το  πρόγραμμα «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών  έως τα σημερινά επιστημονικά φεστιβάλ και τις μεγάλες διοργανώσεις  

Το 2014 θέλησε να αναδείξει ένα άλλο τελείως αντισυμβατικό πρόσωπο της επιστήμης με τη δημιουργία της ανατρεπτικής ομάδας των Science Reactors. Νέοι χαρισματικοί επιστήμονες από όλες τις επιστήμες, μέσα από  παραστάσεις Stand up Science (στα χνάρια του Standup comedyκαι  Science on stage (επιστημονικό θέατρο), παρουσιάζουν την επιστήμη… αλλιώς! Προικισμένοι με  ταλέντο στην Επικοινωνία της Επιστήμης κυρίως όμως με πάθος για την ίδια  την επιστήμη οι Science Reactors ανεβαίνουν στη σκηνή μετατρέποντας δύσκολα επιστημονικά θέματα  σε κατανοητές καθημερινές  ιστορίες. Και κυρίως, ιστορίες γεμάτες χιούμορ!   

Έκτοτε η  ομάδα συμμετέχει σε όλα τα επιστημονικά φεστιβάλ, TedX, Βραδιές του Ερευνητή, δίνει τις δικές της παραστάσεις σε θέατρα, κ.α. προσελκύοντας  ενθουσιώδη σχόλια αλλά και πολλούς fanατικούς φίλους. Το 2017 η ΕΡΤ  πρόβαλε  το έργο τους στο πλαίσιο της σειράς Close up, επίσημη συμμετοχή της στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Hομάδα ανανώνεται συνεχώς με νέα πρόσωπα, νέα κείμενα και καινούργιες δραστηριότητες. Έχει συνεργαστεί με άλλες ομάδες από τον χώρο της τέχνης (graffiti, μουσική, χορός, κ.α.) αποδεικνύοντας πως το χιούμορ μπορεί εύστοχα να συνδυασθεί και με  την Τέχνη και με την Επιστήμη. 

Πρόσφατα μπήκε και στον χώρο της ψηφιακής εποχής συμμετέχοντας διαδικτυακά σε μεγάλες επιστημονικές διοργανώσεις. Στο πλαίσιο της συνεργασίας της με  την ATRAKTO προσάρμοσε, για πρώτη φορά,  τα επιστημονικά κείμενα ειδικά  για παιδιά Stand up Science Kids, κάνοντας με τον τρόπο αυτό τη γνώση πιο ελκυστική και προσιτή.

(βλ. You Tube πρόγραμμα ΑTRAKTOS KIDS) https://www.youtube.com/watch?v=4QdgB2S5SAU.

Αντίστοιχη ομάδα υπάρχει και στη Θεσσαλονίκη.

Σκηνοθετεί ο Κώστας Βρεττός. 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

30 χρόνια ζωής αφιερωμένα με πάθος στην Επικοινωνία της Επιστήμης!

Από το πρόγραμμα «ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ» του ΕΙΕ έως τα σημερινά επιστημονικά φεστιβάλ, τις βραδιές του Ερευνητή και βέβαια το Pint of Science.Μοναδικός στόχος: το άνοιγμα της γνώσης στο ευρύ κοινό.

Το 2014 αναδεικνύει ένα άλλο πρόσωπο της επιστήμης με τη δημιουργία της ανατρεπτικής ομάδας των Science Reactors. Νέοι ταλαντούχοι επιστήμονες, με τη μορφή του Stand up Science/ Science on stage, παντρεύουν το χιούμορ με την επιστήμη. Στο Αthens Science Festival18 της απονεμήθηκε, από τη SciCo, το βραβείο Επικοινωνίας της Επιστήμης – ΕΠΙ2.

- Τι είναι αυτό πίσω από το αυτί σας; Μα, ένας άσσος κούπα!

- Είστε σίγουρα γυναικολόγος;

Κι όμως είναι! Ο Κωνσταντίνος Περιστέρης γνωρίζει καλά τη μαγεία της ζωής από τα μωράκια που καλωσορίζει καθημερινά στον κόσμο, αλλά είναι και μύστης της μαγείας της σκηνής, ως έμπειρος ταχυδακτυλούργος και δημόσιος ομιλητής.

Ο γιατρός μας ανήκει στα ιδρυτικά μέλη των Science Reactors και παραδίδει μαθήματα γέλιου σε όλους τους “άρρωστους” με την επιστήμη!

H Αντωνια Καραμολεγκου πριν μερικά χρόνια ναυάγησε στη θάλασσα της επιστήμης. Στην αρχή βρήκε ένα σύμπλεγμα νησιών να ξαποστάσει και εκεί γνώρισε τη Φιλοσοφία, την Ψυχολογία, την Ιστορία, την Λογοτεχνία και την πρώτη της αγάπη: την Γλωσσολογία!

Χάρη σε αυτά τα νησιά έμαθε να κολυμπάει και να φτιάχνει μόνη της βάρκες (και η cringe ιστοριούλα συνεχίζεται). Πέρασε από τα νησιά της Νευροεπιστήμης και των Μαθηματικών και αποφάσισε να κατασταλάξει στο νησί της Πληροφορικής. Τώρα θα τη βρείτε πίσω από μια οθόνη (ή και περισσότερες) να γράφει και να απόσφαλμάτωνει κώδικα (κι όμως έτσι λέγεται στα ελληνικά το debugging).

Στον ελεύθερό της χρόνο μπορείτε να τη δείτε να μιλάει για επιστήμη μαζί με τους Science Reactors με πολλή φαντασία και φανταστικό χιούμορ (τόσο φανταστικό που μάλλον δεν υπάρχει).

Ονομάζομαι Παύλος Ίσαρης και περνώ το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μου στη SciFY, μπροστά από πολλές οθόνες, δημιουργώντας cool εφαρμογές που λύνουν καθημερινά προβλήματα!

Έχω σπουδάσει Πληροφορική, αλλά συχνά νιώθω ότι είμαι ο Μπάτμαν. Κανείς δεν καταλαβαίνει τί κάνω σαν επάγγελμα. Πέρα από το να παριστάνω τον σοβαρό προγραμματιστή, μου αρέσει να τρέχω και να διαβάζω βιβλία σχετικά με τα πιο παράδοξα θέματα που θα ικανοποιήσουν το περίεργο παιδάκι μέσα μου.

Αυτό που μου δίνει χαρά στον μάταιο τούτο κόσμο είναι το να ταξιδεύω και να λέω ιστορίες. Προσπαθώ να βρίσκω συχνά καινούργια ενδιαφέροντα, συχνά με αποτέλεσμα να δοκιμάζω τα νεύρα των γύρω μου.

Ερμής Ζαχαρόπουλος: είμαι και εγώ πληροφορικάριος.

Από μικρός μίλαγα ασταμάτητα, ακόμα και πριν μάθω λέξεις μουρμούραγα ασυναρτησίες. Αυτό δεν σταμάτησε ποτέ, αλλά ευτυχώς για τους γνωστούς μου βρήκα διάφορα παράθυρα για να μην τους ταλαιπωρώ.

Έχω δουλέψει σε διάφορες θέσεις σαν web developer αλλα πλέον προσλαμβάνω προγραμματιστές για την Pleo - μια Δανέζικη startup που πρόσφατα έφτασε unicorn status. Έχω περάσει μια βόλτα από την Βουλή των Εφήβων, τον Famelab την Θεατρική Ομάδα της ΑΣΟΕΕ, το Athens Science Festival και άλλα, πάντα μιλώντας ακατάπαυστα. Κάποτε ήμουν αθλητής και ξιφομάχος αλλά μετά έκοψα τους χιαστούς μου - γιατί ποιος τους χρειάζεται. Λατρεύω την τεχνολογία και την εξέλιξη, κρατάω συνέχεια σημειώσεις, κάνω φωτοσοπιές για να χαλαρώσω, και έμαθα αγγλικά παίζοντας Pokemon στο Gameboy.

Το 2019 κέρδισα το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό Famelab που διοργανώνεται από το British Council και εκπροσώπησα την Ελλάδα στον αντίστοιχο διεθνή διαγωνισμό στο Cheltenham της Αγγλίας μιλώντας για δίκτυα από μύκητες κάτω από τα δέντρα.