Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

Μικροί Επιστήμονες στο «Πειραματιστήριο»

«Στο πεδίο της παρατηρήσεως, η τύχη ευνοεί μόνο τον προετοιμασμένο νου» έλεγε ο Λουί Παστέρ, σπουδαίος χημικός και «πατέρας» της μικροβιολογίας…

Από μωρά παρατηρούμε τα πάντα γύρω μας και θέλουμε συνεχώς να μαθαίνουμε πώς εξηγούνται όλα αυτά που μας εντυπωσιάζουν.

Πραγματοποιώντας πειράματα μαζί με τους μικρούς μας φίλους θα παρατηρήσουμε χρώματα να αλλάζουν και να ανακατεύονται, φυσαλίδες να σχηματίζονται και να σπρώχνουν νερό μέσα από το λάδι, φρούτα να κολυμπάνε ή να βυθίζονται (!), αντικείμενα να εξαφανίζονται και πολλά άλλα που θα προετοιμάσουν το νου μας να κατανοεί αρχές της χημείας, της φυσικής και της βιολογίας. Παίζοντας λοιπόν θα βρούμε τον μικρό επιστήμονα που κρύβεται μέσα μας…

Για παιδιά 4 – 8 ετών

Παρουσιάζουν οι: Δήμητρα Κ. Τουμπανάκη, Αντωνία Ευσταθίου και Ευδοκία Καραγκούνη

«ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ»!!!!!

Η επιστήμη δεν είναι μόνο διάβασμα. 

Μέσα από διαδραστικά παιχνίδια και θεατρικές ασκήσεις αποκτούμε νέες γνώσεις και ερχόμαστε πιο κοντά με τους γύρω μας περνώντας ευχάριστα και δημιουργικά. Ο μικρόκοσμος και η βιολογία έρχονται για να μπουν στη ζωή μικρών και μεγάλων μέσα από το θέατρο, με πολύ κέφι και ενέργεια!

Ένας επιστήμονας στην καθημερινότητά του έρχεται αντιμέτωπος με ερωτήματα, όπως, «τι προκαλεί τη γρίπη;, πόσα χρόνια ζει ένας ελέφαντας; Και κάποιες φορές με αναπάντητα ερωτήματα, όπως, «πώς θα εξαλειφθούν θανατηφόρες ασθένειες όπως το AIDS;»,«πόσοι πλανήτες υπάρχουν πέρα από το ηλιακό μας σύστημα;». Στη συνέχεια καλείται να κάνει έρευνα για να απαντήσει στα ερωτήματά του.

Παρουσιάζουν οι: Γεωργία Παπαδοπούλου, Ευθυμία – Ιωάννα Κουφογεώργου 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Η Δρ Δήμητρα Τουμπανάκη είναι συνεργαζόμενη ερευνήτρια του Τομέα Μικροβιολογίας του ΕΙΠ.

Είναι πτυχιούχος Η Δρ Δήμητρα Τουμπανάκη είναι συνεργαζόμενη ερευνήτρια του Τομέα Μικροβιολογίας του ΕΙΠ. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών (2003) και Διδάκτωρ του ιδίου Τμήματος (2008). Από το 2008 εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Τμήμα Χημείας, Πανεπιστήμιο Tufts, Βοστώνη, ΗΠΑ (2008-2009), στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2009-2010) και στο Τμήμα Μικροβιολογίας του ΕΙΠ (2010-2016).

Εργάσθηκε, επίσης, ως Υπεύθυνη Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D) της εταιρείας AquaVet A.E., Αθήνα, Ελλάδα (2017-2018), ενώ από το 2019 είναι συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο ΕΙΠ, Αθήνα, Ελλάδα, και μέλος της Ομάδας Ανοσολογίας Λοιμώξεων. Ως διάκριση, έχει λάβει υποτροφία αριστείας για μεταδιδακτορική έρευνα στην Ελλάδα (2012-2015). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάπτυξη καινοτόμων διαγνωστικών μεθόδων για την ανίχνευση και το χαρακτηρισμό παθογόνων μικροοργανισμών, τοξικών μορίων, εμβολίων και ουσιών φαρμακευτικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στον προσδιορισμό νέων βιοδεικτών με τη χρήση τεχνολογιών -omics. Έχει δημοσιεύσει 17 πρωτότυπα άρθρα σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και περισσότερα από 50 άρθρα σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων.

Το έργο της έχει τιμηθεί με >250 ετεροαναφορές. Έχει συμμετάσχει σε 10 ερευνητικά προγράμματα και έχει προσελκύσει χρηματοδοτήσεις ύψους >150.000 €. Από το 2008 ασχολείται ενεργά με την Επικοινωνία της Επιστήμης σε μαθητές διαφόρων βαθμίδων. Συμμετείχε ως εκπαιδευτής (mentor) στο πρόγραμμα ARRAYS, χρηματοδοτούμενο από το Howard Hughes Medical Institute (HHMI, USA). Το πρόγραμμα ARRAYS στόχευε στην εμπλοκή μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε πραγματικό ερευνητικό περιβάλλον με στόχο την προώθηση της επιστημονικής σκέψης στους μαθητές. Από το 2016 υλοποιεί κύκλους πειραμάτων εξοικείωσης μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις Φυσικές Επιστήμες ενώ συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις Επικοινωνίας της Επιστήμης ως μέλος του ΕΙΠ (Athens & Patras Science Festivals, Βραδιά του Ερευνητή, κ.α.).

Η Δρ. Ευδοκία Καραγκούνη προΐσταται του Τομέα Μικροβιολογίας του ΕΙΠ.

Είναι πτυχιούχος του Βιολογικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1982) και Διδάκτωρ του ιδίου Τμήματος (1989). Από το 1990 εργάζεται στο ΕΙΠ, και από το 2013 είναι Διευθύντρια Ερευνών στο Eργαστήριο Κυτταρικής Ανοσολογίας και επικεφαλής της Ομάδας Ανοσολογίας Λοιμώξεων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη διαλεύκανση των μοριακών και κυτταρικών μηχανισμών που ευθύνονται για την ανοσοπαθολογία παρασιτικών νοσημάτων, την αξιοποίηση αντιγονικών καθοριστών για την ανάπτυξη εμβολίων, την προκλινική αξιολόγηση ανοσοθεραπευτικών και την ανάπτυξη ανοσοδιαγνωστικών. Έχει δημοσιεύσει 72 πρωτότυπα άρθρα σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και περισσότερα από 150 άρθρα σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων. Το έργο της έχει τιμηθεί με >2000 αναφορές.

Έχει συμμετάσχει σε 20 ερευνητικά προγράμματα και έχει προσελκύσει χρηματοδοτήσεις ύψους >2,5 Μ€. Έχει επιβλέψει 5 διδακτορικές διατριβές, 29 διπλωματικές εργασίες, συμμετέχει σε 4 διατμηματικά μεταπτυχιακά προγράμματα ΑΕΙ και έχει οργανώσει επιστημονικές συναντήσεις και σεμινάρια. Έχει διατελέσει μέλος επιτροπών κρίσης ερευνητών και μελών ΔΕΠ, εξωτερικός αξιολογητής ερευνητικών προτάσεων και κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ υπήρξε μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του ΕΙΠ (2016-2018), και εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού του Συμβουλίου (2017-2018, 2021-2023).

Η Γεωργία Παπαδοπούλου είναι υποψήφια διδάκτωρ στο εργαστήριο Μοριακής Ιολογίας του ΕΙΠ.

Είναι απόφοιτη του τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 2015 και έχει παρακολουθήσει το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών με τίτλο: «Εφαρμογές της Βιολογίας στην Ιατρική», του Τμήματος Βιολογίας και της Ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ το διάστημα 2015-2018.

Επίσης, έχει ολοκληρώσει την τρίμηνη πρακτική της άσκηση στο Νοσοκομείο Παίδων «Π.&Α. Κυριακού». Κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της διατριβής της έχει εκπαιδεύσει έναν μεταπτυχιακό και πέντε προπτυχιακούς φοιτητές πάνω σε εργαστηριακές τεχνικές και ανάλυση αποτελεσμάτων. Παράλληλα με τις σπουδές της έχει παρακολουθήσει σεμινάρια επικοινωνίας και τεχνικών προώθησης και έχει εργαστεί σε ειδικές εκδηλώσεις και συνέδρια, αναπτύσσοντας έτσι τις επικοινωνιακές της δεξιότητες.

Η Χριστίνα Β. Οικονομοπούλου, κατέχει την θέση του Προϊσταμένου Τμήματος Διοίκησης στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αρκαδία. Σπούδασε Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας και Δημόσια Διοίκηση και ολοκλήρωσε την Διδακτορική της διατριβή, στο Τμήμα Επιστημών Υγείας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα εξειδικεύτηκε στην Γαλλία, στην Διοίκηση Νοσοκομείων (Στρασβούργο) και στην Πληροφορική Υγείας (Παρίσι). Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες υπηρετεί την Έρευνα και την Δημόσια Υγεία, ως στέλεχος του Νοσοκομείου Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ και ως Διοικήτρια – Πρόεδρος ΔΣ, του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Στις ακαδημαϊκές της δραστηριότητες, εντάσσεται η διδασκαλία, των μαθημάτων Μάνατζμεντ και Διοίκηση Ανθρωπίνων Πόρων, σε προπτυχιακό επίπεδο, ως Λέκτορας Ν. 407, στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και σ’ εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το αντίστοιχο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Ανάπτυξη του Ανθρώπινου Δυναμικού, την Βελτίωση της Ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών και την Διαχείριση Κρίσεων.

Το ενδιαφέρον της για τα παιδιά, εκφράζεται πλέον και μέσω της συμμετοχής της ως μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού και για τον Πολιτισμό και τις Τέχνες, μέσω της δραστηριοποίησής της ως μέλος του ΔΣ, του Ιδρύματος «Άγγελου και Λητούς Κατακουζηνού».

Στοιχεία επικοινωνίας Δρ Χριστίνα Β. Οικονομοπούλου Προϊσταμένη Τμήματος Διοίκησης Λ. Βασ. Σοφίας 127 * 115 21 Αθήνα Τηλ : 210-6478814 * +030 694 612 3971 e-mail : oikonomopoulouc@pasteur.gr

Η Δρ Αντωνία Ευσταθίου είναι συνεργαζόμενη ερευνήτρια του Τομέα Μικροβιολογίας του ΕΙΠ. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (2007), με μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Βιοχημεία (ΕΚΠΑ-Τμήμα Χημείας 2009) και στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA-Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο-2015) ενώ είναι Διδάκτωρ στη Βιοχημεία και Μοριακή Βιολογία του τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ (2014).

Από το 2014 εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (Τμήμα Μικροβιολογίας), στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών και στο ΕΚΠΑ στο Τμήμα Ιατρικής σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Από το 2019 είναι συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο ΕΙΠ (Αθήνα), και μέλος της Ομάδας Ανοσολογίας Λοιμώξεων. Ως διάκριση, έχει λάβει υποτροφία αριστείας IKY-Siemens για μεταδιδακτορική έρευνα στην Ελλάδα (2014-2015 και 2016-2017).

Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίων έναντι παθογόνων λοιμωδών μικροοργανισμών και στη μελέτη σηματοδοτικών και ανοσολογικών μονοπατιών που σχετίζονται με λοιμώδεις ασθένειες με χρήση τεχνολογιών νέας γενιάς (π.χ -omics). Έχει δημοσιεύσει 12 πρωτότυπα άρθρα σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και περισσότερα από 50 άρθρα σε πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων.

Έχει συμμετάσχει σε πάνω από 10 ερευνητικά προγράμματα και έχει συμμετάσχει σε οργανωτικές επιτροπές συνεδρίων καθώς και σε διάφορες δράσεις επικοινωνίας της επιστήμης (Science Reactors). Από το 2019, συμμετέχει σε κύκλους πειραμάτων εξοικείωσης μαθητών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τις Φυσικές Επιστήμες ενώ παράλληλα συμμετέχει ενεργά σε εκδηλώσεις Επικοινωνίας της Επιστήμης ως μέλος του ΕΙΠ (Athens Science Festivals, Βραδιά του Ερευνητή, κ.α.).


Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ), www.pasteur.gr, ένα Διεθνές  Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας με κοινωνική αποστολή, ιδρύθηκε το 1919. 
Το ΕΙΠ συνιστά ένα δημόσιο ερευνητικό φορέα που είναι αρωγός της Πολιτείας σε θέματα Δημόσιας Υγείας. Παράλληλα, έχει υιοθετήσει τη σύγχρονη αντίληψη, σύμφωνα με την οποία σημαντική αποστολή της έρευνας είναι η διασύνδεση με την κοινωνία. Ένας σημαντικός άξονας της διασύνδεσης αυτής είναι η εκπαίδευση σε θέματα επιστήμης.  
Σε αυτό το πλαίσιο προσφέρει στη μαθητική κοινότητα αλλά και στο ευρύ κοινό κατάλληλο περιβάλλον για τη γνωριμία και την κατανόηση των Βιοεπιστημών και της Βιοϊατρικής έρευνας, με τη διεξαγωγή εκδηλώσεων ενημέρωσης για θέματα επιστήμης και τεχνολογίας στους τομείς της Μικροβιολογίας (παθογόνοι μικροοργανισμοί, λοιμώδη νοσήματα, εμβόλια, μικροβιακή αντοχή, κ.α.), Ανοσολογίας (φυσική και επίκτητη ανοσία, αντισώματα, αυτοάνοσα νοσήματα) και Νευροβιολογίας (νευροεκφυλιστικά νοσήματα, θεραπείες με βλαστικά κύτταρα), καθώς και Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής (σημασία εμβολιασμών, σωστή διατροφή, φυσική άσκηση, αποφυγή καπνίσματος, αλκοόλ και χρήσης ουσιών, προσωπική υγιεινή).
Σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων αυτών απευθύνεται στα σχολεία για την ενημέρωση των μαθητών σε θέματα επιστημονικά/ερευνητικά που θα συμβάλλουν στη μετέπειτα επιλογή τους στην Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και την επαγγελματική τους απασχόληση.  Το ΕΙΠ  διαθέτει πολυετή πείρα  στην υποδοχή σχολείων για εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ενδεικτικά τα τελευταία έτη  υλοποιούνται: 
Εκπαιδευτικά Προγράμματα (με επισκέψεις σχολείων στο ΕΙΠ). 
Επιστημονικές Εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό και μαθητές
Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις (Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Υποδοχής Προσφυγοπαίδων, Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ωφελούμενους που διαβιούν σε δομές κλειστής παιδικής προστασίας,  σε θέματα προσωπικής υγιεινής και σεξουαλικής υγείας, κ.λπ.)
Σειρά Ειδικών Σεμιναρίων. Για Νηπιαγωγούς και Καθηγητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Αναγκαιότητα του Εμβολιασμού κ.λπ.), σεμινάρια  σε συνεργασία με Σχολικούς Σύμβουλους  απευθυνόμενα σε εκπαιδευτικούς Γυμνασίων και Λυκείων του Δήμου της Αθήνας, με θέμα: «Εξελίξεις και τάσεις στις Φυσικές Επιστήμες του σήμερα».

Υπεύθυνες Επικοινωνίας για τη συμμετοχή του ΕΙΠ στο Φεστιβάλ Γρίφων / Καστελλόριζο 2021:
Αγγελική Λυμπεροπούλου, Γραφείο Προβολής και Δικτύωσης, Τμήμα Διοίκησης, Τηλ.210-6478894
Δήμητρα Τουμπανάκη, PhD, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Εργαστήριο Ανοσολογίας Λοιμώξεων/Επικοινωνία της Επιστήμης, Τμήμα Μικροβιολογίας