Ένα μεγάλο επιστημονικό γεγονός
Το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου είναι ένα μεγάλο επιστημονικό γεγονός, που γεννήθηκε από τα σπλάχνα του ακριτικού αυτού νησιού και απευθύνεται στους κατοίκους του. Πρόκειται για μια εθνικής σημασίας εθελοντική πρωτοβουλία, μία διοργάνωση υψηλού επιστημονικού επιπέδου και κυρίως μια μεγάλη γιορτή επιστήμης, προσφοράς νέας γνώσης και χαράς στο κοινό του νησιού – κάθε ηλικίας και γνωστικού επιπέδου – και όχι μόνο. Τι είναι λοιπόν ο γρίφος; Είναι οτιδήποτε βελτιώνει τη σκέψη μας και μας εμπνέει να γίνουμε δημιουργικοί.
Γιατί όμως Φεστιβάλ Γρίφων; Από το Μουσείο Γρίφων που υπάρχει στο νησί. Ιδρυτής και ιδιοκτήτης του ο μαθηματικός Πανταζής Χούλης, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αυστραλίας, νυν συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, και συνιδρυτής εταιρείας παραγωγής εκπαιδευτικών γρίφων. Το Μουσείο διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές Γρίφων παγκοσμίως (πολλοί από τους οποίους είναι δικές του επινοήσεις και κατασκευές).
Η ιδέα οφείλεται στην Ελένη Γραμματικοπούλου, γνωστή για τη μέχρι σήμερα ενασχόλησή της στον χώρο της επικοινωνίας της επιστήμης. Συμμετέχει στη διοργάνωση μεγάλων επιστημονικών εκδηλώσεων ανά την Ελλάδα (επιστημονικά φεστιβάλ, βραδιά του ερευνητή, κ.α.) πάντα με ιδιαίτερη επιτυχία. Για το σημαντικό αυτό έργο της έχει βραβευθεί.
Με την Ελένη Γραμματικοπούλου έχουν συνεργασθεί σε δύο φεστιβάλ στην Αθήνα και με μεγάλο ενθουσιασμό δέχτηκε την πρότασή της για τη διοργάνωση του συγκεκριμένου φεστιβάλ στο Καστελλόριζο. Ο ίδιος αισθάνεται μεγάλη τιμή και χαρά που ένα τόσο μεγάλο γεγονός – σε διεθνή κλίμακα- θα πάρει σάρκα και οστά στον τόπο καταγωγής του. Και οι δύο πιστεύουν πως Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, Θεσσαλονίκη και οι άλλες μεγάλες πόλεις, αλλά οι ακριτικές περιοχές που οφείλουμε να τις στηρίζουμε και να τους δίνουμε ελπίδα.
Οι εκπαιδευτικές δράσεις, ξεναγήσεις, ομιλίες, θεατρικά παιγνίδια, πρωτότυπα δρώμενα, διαδραστικά πειράματα, κ.ά. από αξιόλογους επιστήμονες διαφόρων ερευνητικών φορέων της χώρας, πιστεύουμε πως θα ενθουσιάσουν το κοινό, κάθε ηλικίας, που θα τις παρακολουθήσει και κυρίως θα συμμετάσχει ενεργά.
Η θεματική του ΦΓ θα επικεντρώνεται κυρίως στους τομείς:
Μηχανική Μάθηση | ΑΙ | Ψηφιακός Μετασχηματισμός |Ρομποτική | Εκπαίδευση STEM
|Υγεία | Περιβάλλον | Τέχνη
Η όλη οργάνωση πραγματοποιείται από το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, το οποίο “αποτελεί την κύρια δράση του Σωματείου ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ” (Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών). Τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ενώ υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον από τον Δήμο Μεγίστης και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Επιπρόσθετα, έχει εξασφαλισθεί η συμμετοχή του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, του Ιδρύματος Ευγενίδου και άλλων επιστημονικών/εκπαιδευτικών φορέων. Η επιλογή της ημερομηνίας δεν είναι άλλωστε τυχαία. Ορίστηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου (24-26/9), όταν πια τα σχολεία θα λειτουργούν και οι ντόπιοι δε θα είναι απασχολημένοι με τον τουρισμό. Έτσι, παιδιά και ενήλικες θα το απολαύσουν και κυρίως θα συμμετάσχουν ενεργά σε αυτό.
Οι 50 και πλέον συμμετέχοντες στο ΦΓ έχουν ως μοναδικό τους κίνητρο την αγάπη για την επικοινωνία της επιστήμης και την προσφορά γνώσης στους κατοίκους – κάθε ηλικίας – του ακριτικού αυτού νησιού.