Εργαστήριο Μουσικού – Θεατρικού Παιχνιδιού από τη Φωτεινή Μπαξεβάνη και κατασκευής Θεάτρου Σκιών & φιγούρων Καραγκιόζη από τον Χρήστο Στανίση.
Α. Δύο 3ωρα Εργαστήρια Μουσικού – Θεατρικού Παιχνιδιού από την ηθοποιό Φωτεινή Μπαξεβάνη:
Το να εμπνευστείς, να δημιουργήσεις μία δική σου ιστορία και να την εκφράσεις μέσα από τον μαγικό κόσμο του θεάτρου και της μουσικής δεν είναι και… γρίφος; Είναι όμως και παιχνίδι! Και αν σου μοιάζει σπαζοκεφαλιά στο εργαστήριο θα αποκαλύψουμε τη λύση πως ελευθερώνεται η φαντασία και εκφράζει κάθε συναίσθημα, κάθε ιδέα και νόημα.
Λίγα λόγια για τη σημασία του εργαστηρίου:
Το θεατρικό παιχνίδι είναι ένα δημιουργικό παιχνίδι!!! Μέσα από τη διασκεδαστική φύση του μαθήματος, λειτουργεί ως μέσον εμψύχωσης και έκφρασης ακόμα και για τα πιο ντροπαλά ή ζωηρά παιδιά. Μην ξεχνάμε πως το παιχνίδι είναι η πρώτη μύηση των παιδιών στην τέχνη.
Τι προσφέρει το θεατρικό παιχνίδι σ’ ένα παιδί;
- Πρώτα απ’ όλα διασκεδάζει καθώς το θέατρο και το θεατρικό παιχνίδι επιτρέπει στα παιδιά να αυτοσχεδιάζουν και να μαθαίνουν χωρίς πίεση και άγχος.
- Εξασκεί την προσοχή και την συγκέντρωση του
- Ενεργοποιεί τη φαντασία του και εκφράζεται μέσα από αυτή .
- Βοηθά στη γλωσσική ανάπτυξη .
- Αποκτά αυτογνωσία και αυτοσυνείδηση υπερβαίνοντας τις αναστολές και τις αδυναμίες του.
- Αναπτύσσει την- επικοινωνία – συνεργασία του με τον άλλο καθώς λειτουργεί ως ομάδα
- Γνωρίζει το σώμα του.
Β. Εργαστήριο Ελληνικού Θεάτρου Σκιών από τον Χρήστο Στανίση
Γνωριμία με την ιστορία του θεάτρου σκιών και τους ήρωες του. Κατασκευή φιγούρων και σκηνής Καραγκιόζη, μάθημα εμψύχωσης φιγούρας (κινησιολογία, φωνή) και απόδοση παράστασης.
Στο τέλος των εργαστηρίων οι συμμετέχοντες θα παρουσιάσουν το έργο που θα έχουν γράψει και θα το ερμηνεύσουν οι ίδιοι με τις δικές τους φιγούρες στη σκηνή που θα κατασκευάσουμε.
Φωτεινή Μπαξεβάνη
«Το Καστελλόριζο είναι ο τόπος της καρδιάς μου, και μέσα από εκείνη γράφτηκαν αυτά τα δύο τραγούδια για να ταξιδέψουν το αγαπημένο αυτό νησάκι σε όλες τις καρδιές του κόσμου.
Η δύναμη ψυχής και υπομονής, που έχουν δείξει οι Καστελλοριζιοί σε όλη τη διάρκεια της πολύπαθης ιστορίας αυτού του τόπου είναι αξιοσημείωτη και μοναδική.
ΟΛΑ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ θα διατεθούν για την μουσική και θεατρική εκπαίδευση των παιδιών του νησιού μέσω του συλλόγου ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ (Ένωση Ιδεών-Γρίφων-Μαθηματικών) του Καστελλόριζου, αλλά και για την καταγραφή και διάσωση ιστοριών και παραδόσεων του νησιού.
Είναι η δική μου μικρή αλλά εγκάρδια συνεισφορά ως ένας ελάχιστος φόρος τιμής.
Για όσους ενδιαφέρονται να στηρίξουν οικονομικά την προσπάθεια αυτή μπορούν να το κάνουν σ’ αυτόν τον λογαριασμό: https://paypal.me/pools/campaign/114506993505262195
Ή αγοράζοντας τα τραγούδια εδώ:
“Καστελλόριζό μου” Buy/Stream: http://smarturl.it/KastellorizoMou
“Ερημοπούλι (για την Κυρά της Ρω)” http://smarturl.it/erimopouli
Μεγάλο ευχαριστώ σε όλους!»
*Τα τραγούδια είναι από την παράσταση “Η Κυρά της Ρω” του Γιάννη Σκαραγκά, σε σκηνοθεσία Σταύρου Λίτινα και με την Φωτεινή Μπαξεβάνη στον ομώνυμο ρόλο.
Το έργο βασίζεται στην ομώνυμη νουβέλα του βραβευμένου Γιάννη Σκαραγκά (εκδόσεις Κριτική https://kritiki.gr/product/i-kyra-tis-rw/ ) και από το 2017 έχει παρουσιαστεί σε διαφορετικές παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, όπως και στην Κύπρο, στις ΗΠΑ και στην Αυστραλία.
Πληροφορίες σε σχέση με τη παράσταση:
Ηθοποιός-Συνθέτης-Σκηνοθέτης
Αριστούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου. Μουσικές σπουδές στο Εθνικό Ωδείο και στο Ωδείο Φ. Νάκας (πιάνο, τραγούδι, ενορχήστρωση, σύνθεση για το θέατρο και τον κινηματογράφο). Επαγγελματικά από το 1992 έως σήμερα συμμετείχε στο θέατρο σε πάνω από εβδομήντα παραστάσεις ως ηθοποιός, συνθέτης και σκηνοθέτης. Έχει παίξει σε πολλές γνωστές τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες και έχει υπογράψει την πρωτότυπη μουσική ταινιών και σίριαλ.
Το 2013-14 διετέλεσε Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου.
Έχει διδάξει υποκριτική στις δραματικές σχολές του ΚΘΒΕ, του Εθνικού Θεάτρου, κ.α., καθώς και σε θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ και θεατρικό παιχνίδι σε παιδιά. Το 2008 ίδρυσε τη δισκογραφική εταιρία “faos-music” με σκοπό την έκδοση πρωτότυπης μουσικής για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη jazz. Το 2009 σκηνοθέτησε το Prime Numbers του Γ. Σκαραγκά στη Νέα Υόρκη (Υποψήφιο για τα N.Y. off-off Broadway Awards).
Το 2011 βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στο ρόλο της Λωξάντρας της παράστασης του ΚΘΒΕ από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών Θεάτρων. Το 2017 στο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας πήρε βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την ταινία “Ουρανία”.
Είναι η πρώτη Ελληνίδα ομιλήτρια του UCLA Regents’ Lecture μετά από πρόσκληση του UCLA Stavros Niarchos Foundation Center for the Study of Hellenic Culture τον Ιανουάριο του 2020 το θέμα της διάλεξης ήταν το Καστελλόριζο, “My own private Kastellorizo”.
Από το 2017 μέχρι και σήμερα με τον μονόλογο του Γιάννη Σκαραγκά “Η Κυρά της Ρω” έχει δώσει παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, Κύπρο, Αυστραλία και Αμερική με μεγάλη επιτυχία.
“H Κυρά της Ρω” είναι η πρώτη ελληνική θεατρική παραγωγή που έχει λάβει επίσημη πρόσκληση από το διάσημο Center for the Art of Performance του UCLA στο Λος Άντζελες, και παρουσιάστηκε τον Φεβρουάριο του 2020 για δύο παραστάσεις.
Τα τραγούδια “Καστελλόριζό μου” & “Ερημοπούλι (για την Κυρά της Ρω)” γράφτηκαν για την παράσταση “Η Κυρά της Ρω” του Γιάννη Σκαραγκά, σε σκηνοθεσία Σταύρου Λίτινα και με την Φωτεινή Μπαξεβάνη στον ομώνυμο ρόλο.
Τα τραγούδια κυκλοφόρησαν 13 Σεπτεμβρίου 2020 με αφορμή την επέτειο του εορτασμού του Καστελλόριζου. Στις 13 Σεπτεμβρίου του 1943 το Καστελλόριζο αποτέλεσε το πρώτο κομμάτι Ελληνικής γης που απελευθερώθηκε.
Χρήστος Στανίσης – Παράσταση Καραγκιόζη:
“Ο Καραγκιόζης και ο γρίφος του ’21 στο Καστελλόριζο”
Ένα έργο γραμμένο ειδικά για το Καστελλόριζο και το Μουσείο Γρίφων που ο Καραγκιόζης συναντά από τον Λάμπρο Κατσώνη μέχρι την Κυρά της Ρω!
Οποίος καπετάνιος ή από το νησί περαστικός μπορέσει και λύσει τον γρίφο του ’21 θα κερδίσει 1000 χρυσές λίρες.
Αν όμως δεν τον λύσει το καράβι του θα χάσει.
Ποιος θα μπορέσει να λύσει τον γρίφο του ’21 στο Καστελλόριζο;
Μήπως ο καραβοκύρης σιορ Διονύσιος;
Μήπως ο καπετάν Μανούσος, ο Κρητικός;
Μήπως ο Σταυράκης ο Συριανός ναυτικός;
Η απάντηση στο λευκό σεντονάκι στις 25 Σεπτεμβρίου…
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Έμαθε την τέχνη του θεάτρου σκιών από τον Ευγένιο Σπαθάρη.
Από το 1993 δίνει παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σε σχολεία (παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια), σε εκδηλώσεις Δήμων και πολιτιστικών συλλόγων, σε θέατρα, σε μουσικές σκηνές (Μύλος Θεσσαλονίκης, Γυάλινο μουσικό θέατρο κ.α.) στο Μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε εγκαίνια εικαστικών εκθέσεων, σε φεστιβάλ Ελλάδα και εξωτερικό, σε διάφορα μουσεία κ.α.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς σπουδαίους καλλιτέχνες, τραγουδιστές, ηθοποιούς, ζωγράφους και χορευτές όπως οι: Ψαραντώνης, Νίκος Δημητράτος, Αγάθωνας, Μίμης Πλέσσας, Χριστόδουλος Χάλαρης, Ross Daly, Αντώνης Καφετζόπουλος, Κωνσταντίνος Παλιάν, Κώστας Αλεξανδρίδης κ.α.
Έχει κάνει προσωπικές εκθέσεις με φιγούρες, σκηνικά, πίνακες και εικαστικές κατασκευές και έχει συμμετάσχει και σε ομαδικές εικαστικές εκθέσεις. Τον Ιούνιο 2020 συμμετέχει στην τηλεοπτική σειρά «Άγριες Μέλισσες».
Τον Σεπτέμβριο 2020 συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «απ’ τη μεριά των σοφών και των τρελών» αφιέρωμα στον Θεόφιλο Χατζημιχαήλ όπου παρουσιάζει και την παράσταση «Ο Καραγκιόζης και ο Θεόφιλος Μεγαλέξανδρος»
Τον Οκτώβριο 2020 συμμετέχει στην ιστορική & εικαστική έκθεση «ΟΙ ΕΥΖΩΝΕΣ» στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ για τους σκοπούς της ΦΕΡΜΕΛΗΣ Σε επιμέλεια: Νίκου Βατόπουλου & Ίρις Κρητικού. Τον Δεκέμβριο του 2020 ξεκινά την συνεργασία του με το Κ.Ε.Π.Ε.Μ όπου παρουσιάζει την διαδικτυακή παράσταση «Τα κάλαντα» με τις μουσικές και τα τραγούδια του Σίμωνα Καρά. Τον Φεβρουάριο 2021 ζωγραφίζει για την παγκόσμια ημέρα Ελληνικής γλώσσας για το Ελληνικό προξενείο της Τύνιδας. Έχει διδάξει λαϊκό θέατρο και θέατρο σκιών στη δραματική σχολή του Κ.Θ.Β.Ε. και σε ιδιωτικές σχολές θεάτρου.
Φιγούρες του φιλοξενούνται
- • στο μουσείο του φεστιβάλ του Τσεν – Τσουν στη Ν. Κορέα,
- • στο El Topic της Tolosa (internationalpuppetcenter)στην Ισπανία,
- • στο Théâtre Royal du Péruchet στις Βρυξέλες,
- • στο Λαογραφικό Μουσείο Καλόξυλου – Νάξου,
- • και σε διάφορες συλλογές ιδρυμάτων και ιδιωτικές.