Ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής

O ακαδημαϊκός κ. Σταμάτης Κριμιζής, διεθνώς διακεκριμένος διαστημικός επιστήμονας και πρωτοπόρος ερευνητής με συμμετοχή στα σπουδαιότερα διαστημικά προγράμματα των Η.Π.Α. και της NASA τιμά με την παρουσία του το  φετινό Φεστιβάλ Γρίφων. Θα μας μυήσει στα μυστικά του μεγάλου εγχειρήματος της πλοήγησης στο αχανές διάστημα, με την ενδιαφέρουσα ομιλία του:

«Aπόκτηση γνώσης σε αχαρτογράφητα νερά: Τροχιές, κατασκευές, και ομαδική δουλειά στο Διάστημα»

Περίληψη ομιλίας:
«Το κοινό θαυμάζει τις εικόνες και ανακαλύψεις από διαστημόπλοια που έχουν ταξιδέψει από τη Γη στους πλανήτες και στον Ήλιο. Όμως ο σχεδιασμός, η εκτόξευση, πλοήγηση, και αποκόμιση των πληροφοριών είναι ένα περίπλοκο και δύσκολο εγχείρημα που απαιτεί ομαδική και πολυετή δουλειά από χιλιάδες ειδικούς σε προηγμένης τεχνολογίας εργαστήρια, εταιρίες, και κατασκευές παγκοσμίως. Πώς οργανώνεται και εκτελείται μια τέτοια προσπάθεια;»

Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής έλαβε το Διδακτορικό (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής, και από το 1968 εργάζεται στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, όπου έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004.

Είναι Eπικεφαλής Eρευνητής σε πολλές διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων των Voyagers 1 & 2, και έχει κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους εννέα κλασσικούς πλανήτες. Έχει τιμηθεί με δεκάδες βραβεία από την ΝΑSΑ, διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις, Πανεπιστήμια, επιστημονικά ιδρύματα, ακόμη και από την Γερουσία των ΗΠΑ (2018).

Το 1999 η International Astronomical Union μετονόμασε τον αστεροειδή 1979 UΗ σε 8323 Krimigis προς τιμήν του. Δημοσίευσε πάνω από 640 μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά για τον Ήλιο, την Ηλιόσφαιρα, τις Μαγνητόσφαιρες των Πλανητών και το Διαστρικό Χώρο. Έχει συγγράψει δύο βιβλία, «Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα-Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια» (2017), και «Όλα σε μια Ζωή-Από τον Ήλιο στο Γαλαξία» (2020)», εκδόσεις Παπαδόπουλου, και υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής (SPC) για την διοργάνωση του Παγκόσμιου Συνεδρίου Διαστημικών Επιστημών (COSPAR Athens2022) που συνήλθε 16-25 Ιουλίου 2022 για πρώτη φορά στην Ελλάδα με περίπου 2.700 επιστήμονες από δεκάδες χώρες.

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Johns Hopkins University (ΑPL)

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Johns Hopkins University ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 1942,  μόλις τρεις μήνες μετά την είσοδο των Ηνωμένων Πολιτειών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ως μέρος μιας προσπάθειας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να κινητοποιήσει επιστημονικούς πόρους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του πολέμου. Συγκεκριμένα, του ανατέθηκε η εξεύρεση ενός αποτελεσματικού τρόπου για να προστατεύονται τα πλοία από εχθρικές αεροπορικές επιθέσεις. Έτσι, το Εργαστήριο σχεδίασε, κατασκεύασε και δοκίμασε έναν μηχανισμό πυροδότησης με αισθητήρα (ραντάρ) απόστασης (γνωστό ως VT fuze), αυξάνοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητα των αντιαεροπορικών βομβών στον Ειρηνικό και, αργότερα, της πυροβολικής κατά την εισβολή στην Ευρώπη. Το προϊόν της έντονης προσπάθειας ανάπτυξης του Εργαστηρίου αξιολογήθηκε αργότερα ως μία από τις τρεις πιο αξιόλογες τεχνολογικές εξελίξεις του πολέμου, μαζί με την ατομική βόμβα και το ραντάρ.
Με βάση αυτήν την επιτυχημένη συνεργασία, η κυβέρνηση, το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins και το APL δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τη στρατηγική τους σχέση. Το Εργαστήριο συνεισέφερε γρήγορα στην πρόοδο των κατευθυνόμενων πυραύλων και των υποβρύχιων τεχνολογιών υποβρυχίων.

Ακαδημία Αθηνών

Η Ακαδημία Αθηνών ιδρύθηκε με τη Συντακτική Απόφαση της 18ης Μαρτίου 1926 ως Ακαδημία των Επιστημών, των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών. Τα πρώτα μέλη της ορίστηκαν με την ίδια απόφαση και ήταν κορυφαίοι εκπρόσωποι της επιστήμης, της πνευματικής δημιουργίας και των τεχνών της εποχής.
Αμέσως μετά την ίδρυσή της, έγινε μέλος δύο μεγάλων διεθνών οργανισμών: της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημιών και του Διεθνούς Συμβουλίου Επιστημονικών Ενώσεων (ICSU). Στις 24 Μαρτίου 1926, το προεδρείο της Ακαδημίας παρέλαβε το μέγαρο που αποκαλούν “Σιναία Ακαδημία” και στις 25 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική εναρκτήρια συνεδρία της Ολομελείας της Ακαδημίας, με έμφαση στην επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
Η ιδρυτική της προσπάθεια αντικατοπτρίζει την ιδεολογία της εποχής που ενισχυόταν από την εθνική ανεξαρτησία και την ανάπτυξη της παιδείας και η ίδρυσή της αποτελεί την κορύφωση μακρών προσπαθειών για τη δημιουργία μιας ελληνικής ακαδημίας, που ξεκίνησαν από την Ελληνική Επανάσταση του 1824.
Από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, η Ακαδημία Αθηνών έχει παρέμβει επανειλημμένα σε διεθνείς οργανισμούς για θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εθνικών δικαιωμάτων. Επίσης, αγωνίστηκε για την ηθική και πνευματική της αυτονομία κατά τη διάρκεια της Κατοχής και της δικτατορίας του 1967. Λαμβάνει δωρεές και κληρονομιές από ιδιώτες και φορείς, οι οποίες χρησιμοποιούνται για να υποστηρίζουν επιστημονική έρευνα, χρηματοδοτούν εκδόσεις, χορηγούν υποτροφίες και απονέμουν βραβεία. Η Ακαδημία Αθηνών συνεχίζει να έχει απήχηση στην ελληνική κοινωνία και συμβάλλει στην προώθηση του πολιτισμού και της γνώσης στην Ελλάδα.