2023 – Σειρά δράσεων προβολής Μουσείου Γρίφων

15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022
Αφιέρωμα στο Καστελλόριζο, και κατ’ επέκταση στο Μουσείο Γρίφων από την εκπομπή «Travel Life» του Ionian Channel της Πάτρας. Δείτε το Video

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2023
Παρουσίαση «Νησί των Γρίφων» στο Καστελλοριζιανό Σπίτι του Περθ (Δυτική Αυστραλία) με ανεπανάληπτη και συγκινητική επιτυχία. Ευχαριστούμε θερμά την Amanda Kailis.
Σύνδεσμος και φωτογραφίες

12 Φεβρουαρίου 2023
Παρουσίαση από τον πρόεδρο της ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ της διάλεξης «Νησί των Γρίφων» που συνδυάζει τους γρίφους και το Καστελλόριζο στον Σύνδεσμο Απανταχού Καστελλοριζιών «Ο Άγιος Κωνσταντίνος στον Πειραιά».

14 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023
Παρουσίαση της διάλεξης «Δούρειος Γρίφος» και παιχνίδι με τα παιδιά στο Αμερικανικό Κολλέγιο. Ευχαριστούμε την Κωνσταντίνα Αγαπητού Crowley για τη στήριξη.
Σύνδεσμος και φωτογραφίες

15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023
Παρουσίαση της διάλεξης «Νησί των Γρίφων» (δηλ. του Καστελλορίζου) και παιχνίδι με γρίφους με μαθητές  στη Βαρβάκειο Σχολή. Ευχαριστούμε τη Ράνια Νταλλή για τη στήριξη.
Σύνδεσμος και φωτογραφίες

25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023
Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μποδοσάκη της διάλεξης και έρευνας του προέδρου της ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ Πανταζη Χούλη για το Οστομάχιον, τον αρχαιότερο γρίφο της ανθρωπότητας, Η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ  Γρίφων  Καστελλορίζου, στην Αθήνα/Καπνεργοστάσιο  που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Ελπίζουμε οι προσπάθειες μας για την ανάδειξη του μέσα από το Καστελλόριζο να εκτιμηθούν και αυτός ο γρίφος να αποτελέσει μέρος της σχολικής διδακτέας ύλης. Μια διάλεξη που θα μπορούσε να επεκταθεί για ώρες, παρουσιάζεται σε λιγότερο από 18 λεπτά. Σύνδεσμος εδώ

13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023
Ταξινόμηση επιπέδων πολιτισμού από τον πρόεδρο της ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ. Σύνδεσμος εδώ:

19 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023
Ένα από τα πολλά εργαστήρια γρίφων που γίνονται στο νησί συνήθως τις Κυριακές κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου. Σύνδεσμος με φωτογραφία εδώ:

21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023
Συνδρομή στην προστασία απομακρυσμένων εκκλησιών του Καστελλορίζου, όπως η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου και Οσίου Λουκά, όπου ο λοχίας Πέτρος Τσοκαταρίδης έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη μετατροπή του σε ένα παραδεισένιο τοπίο με πολλά νέα φυτά και δέντρα. Σύνδεσμος εδώ:

23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023
Επίσκεψη της ΠΕΟΦ στο Μουσείο Γρίφων. Υπήρξε και ζωντανή σύνδεση με το Κυπριακό κανάλι ΣΙΓΜΑ από το υψίπεδο του Αγ. Γεωργίου του Βουνού όπου ο πρόεδρος της ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ έδειξε στους Κύπριους φοιτητές πολλά μνημεία και τη μοναδική φύση του νησιού. Σύνδεσμος εδώ:

Βίντεο εδώ (η συνέντευξη από το βουνό παρουσιάζεται στο χρονικό τμήμα 1:21:10 έως 1:26:04):
https://www.sigmatv.com/shows/meshmeri-kai-kati/episodes/30779

4 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2023
Ο πρόεδρος της ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ Πανταζής Χούλης βοηθά τη Βρετανή γεωλόγο Άλισον Γιούρε ώστα να χυθεί φως σε δύο σημαντικά φαινόμενα, (α) την πρόσκρουση μετεωρίτη που δημιούργησε το Καστελλόριζο πριν 2,5 εκατομμύρια χρόνια, και (β) την εύρεση από τον Μανώλη Ρωξάνα και τον Πανταζής Χούλη μιας περίεργης ηφαιστειογενούς πέτρας (βάρους 20 κιλών) με άγνωστη προέλευση.
Σύνδεσμος εδώ:

ΑΠΡΙΛΙΟΣ & ΜΑΪΟΣ 2023
Η ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ είχε έντονη παρουσία τον Απρίλιο και Μάιο του 2023 στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Γρίφων Alan Turing (διοργάνωση του ΠΕΚΕΣ) με την τεράστια συμμετοχή 3527 μαθητών και μαθητριών από 183 σχολεία. Ο πρόεδρος της ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ Πανταζής Χούλης ήταν ενεργό και καθοριστικό μέλος της επιστημονικής επιτροπής του διαγωνισμού, ενώ ο γρίφος του  «Χαρούμενοι Χαρταετοί» χρησιμοποιήθηκε στον τελικό του διαγωνισμού. Τέλος, δόθηκαν πολλοί γρίφοι-δώρα μεγάλης αξίας από την ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ στους μαθητές των τελικών.

Σύνδεσμοι εδώ:
https://www.patrasevents.gr/article/635978-me-epitixia-oloklirothike-o-2os-panellinios-mathitikos-diagonismos-mathimatikis-logikis-ke-ipologistikis-skepsis-alan-turing?fbclid=IwAR0DPl7T2jb5jr9TxNIGdcBaqRmGRKZztxcIQxAyeju7Cpq25H3WMhQP1m0

https://www.patrasevents.gr/article/635978-me-epitixia-oloklirothike-o-2os-panellinios-mathitikos-diagonismos-mathimatikis-logikis-ke-ipologistikis-skepsis-alan-turing?fbclid=IwAR0DPl7T2jb5jr9TxNIGdcBaqRmGRKZztxcIQxAyeju7Cpq25H3WMhQP1m0

1 ΜΑΙΟΥ 2023
Δημιουργία νέων μονοπατιών στο Καστελλόριζο. Ο Μανώλης Ρωξάνας (αερολιμενάρχης Καστελλορίζου τη χειμερινή περίοδο) και ο πρόεδρος της ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ Πανταζής Χούλης άνοιξαν το παλιό μυστικό μονοπάτι κάτω από το Παλαιόκαστρο (και πάνω από το δρόμο προς το αεροδρόμιο) που είναι γεμάτο από βοτάνια (ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο, κ.α.) ώστε να μπορούν να το απολαμβάνουν όλοι οι φυσιολάτρες. Φωτογραφίες εδώ:
Βίντεο εδώ:

11 ΜΑΙΟΥ 2023 
Ο Bob Hearn, ο Αμερικανός διοργανωτής του παγκοσμίως εμβέλειας γεγονότος με γρίφους Gathering for Gardner, έδωσε διάλεξη για τον αναπάντεχο σχηματισμό μορφοκλασμάτων από γρίφους στο Μουσείο Μαθηματικών της Νεας Υόρκης (MoMath). Η ίδια διάλεξη είχε πρώτα παρουσιαστεί από τον ίδιο ως προσκεκλημένος στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου το 2022.
Ελπίζουμε να αναγνωριστεί η προσπάθεια μας να ενισχύσουμε την παράδοση στους γρίφους με την παρουσία σημαντικών προσώπων που δεν έχει προηγούμενο.
Βίντεο εδώ:

14 ΜΑΙΟΥ 2023
Ο απλός Eλληνικός κύβος 3x3x3 που συμβολίζει το Καστελλόριζο (αφού δεν αλλάζει ποτέ όπως και να τον περιστρέψουμε) γίνεται όλο και περισσότερο γνωστός, αυτή τη φορά με τον Υπουργό Εξωτερικών να τον δίνει ως δώρο στη Ναταλία Γερμανού την ώρα της εκπομπής της «Καλύτερα δε γίνεται». Κι όπως σωστά είπε, τον έφτιαξε ένας Έλληνας μαθηματικός από το Καστελλόριζο.

Φωτογραφίες εδώ:

Link για το βίντεο εδώ στο λογαριασμό του κ. Δένδια: https://twitter.com/nikosdendias/status/1657760782140989440

16 ΜΑΙΟΥ 2023
Άρθρο της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» όπου αποκαλύπτονται  από τον Πανταζή Χούλη όλες οι λεπτομέρειες του κύβου που δημιούργησε και αναπαριστά την ελληνική σημαία.
Σύνδεσμος εδώ: Το απίστευτο δώρο που έκανε ο Δένδιας στους ομολόγους του

23 ΜΑΙΟΥ 2023
Συνέντευξη στις ειδήσεις του Alpha TV περί γρίφων και Μουσείου Γρίφων, όπου ο πρόεδρος της ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ Πανταζής Χούλης τόνισε πόσο χαλαρωτικός είναι ο ελληνικός κύβος, ενώ υπενθύμισε το πόσο όμορφο είναι το Καστελλόριζο. Ο ελληνικός κύβος ίναι ο πιο απλός αλλά και ο πιο συμβολικός γρίφος που έχει φτιάξει, ενώ έχει δημιουργήσει και πολλούς υπερπολύπλοκους γρίφους που βασίζονται σε συμμετρία της τέταρτης διάστασης.

Βίντεο εδώ: https://www.alphatv.gr/news/koinonia/article/135214/ellinikos-kuvos-roubik-apo-diakekrimeno-mathimatiko/?

Φωτογραφίες εδώ:

29 ΜΑΪΟΥ 2023
Επίσκεψη στο Καστελλόριζο του 2ου  Γυμνασίου Ηγουμενίτσας (με τη συμβολή του καθηγητή Γρηγόρη Κάτσιου) όπου και αναδείχτηκε  ένα ιδιαίτερα ταλαντούχο παιδί που έλυσε όλους τους γρίφους! Το Γυμνάσιο επισκέφθηκε και άλλα μέρη και χώρους, ενώ ο πρόεδρος της ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ Πανταζης Χούλης ξενάγησε τους μαθητές και σε άλλα μέρη.
Σύνδεσμος και φωτογραφία εδώ:

11 IOYNIOY 2023
Σήμερα στον ΑΝΤ1 (Στούντιο με Θέα με τη Φαίη Μαυραγάνη) οι εικόνες του Καστελλορίζου κοσμούσαν την εκπομπή για τέσσερις ώρες. Αιτία ένα ακόμα 14-λεπτο αφιέρωμα στο ιδιαίτερο Μουσείο Γρίφων Μεγίστης. Και πάλι τονίστηκε το πόσο σημαντικοί είναι οι γρίφοι να περάσουν στην εκπαίδευση. Προσβλέπουμε  στη βοήθεια από ιδιώτες, δήμους, περιφέρειες, υπουργεία, έως και UNESCO, με σκοπό να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο αξιοπρεπούς χώρου ώστε να προβάλλεται το νησί για ένα ξεχωριστό παραδοσιακό λόγο που δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Ο τελικός στόχος είναι το μάθημα στο σχολείο να γίνει αποτελεσματικό, κατανοητό, αλλά και διασκεδαστικό.

Link για το βίντεο εδώ: https://www.facebook.com/watch/?v=1683019048881484

24 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
Η ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ στήριξε και τους τέσσερις αγώνες του Rock Solid Kastellorizo με 18 βραβεία-γρίφους μεγάλης αξίας (Οστομάχια, Ελληνικοί κύβοι 2x2x2 & 3x3x3) για τους νικητές. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ συμμετείχε στον πιο δύσκολο και απαιτητικό αγώνα του Rock Solid, τον ορεινό ημιμαραθώνιο όπου έτρεξε 21,1χλμ πάνω σε επικίνδυνα βράχια με ένα χιλιόμετρο υψομετρικό και πολλή ζέστη. Πήρε τη 16η θέση (ανάμεσα σε 35 αθλητές) με χρόνο 3:19:58, μόλις ένα λεπτό πίσω από τον 16 χρόνια μικρότερο του ολυμπιονίκη Ιωάννη Τσίλη.

Αποτελέσματα για τον ορεινό ημιμαραθώνιο εδώ:

Link για φωτογραφίες εδώ:
https://www.facebook.com/Dr.Vain/posts/pfbid05qJjoYGK8eBTQRgj9Rqyw4eWGctRwtxvE4wMApnxpCC81w1f1qr2CwwJRSAEV5Xjl

https://scontent.fath3-4.fna.fbcdn.net/v/t39.30808-6/355162044_247319884714077_3786947611166330958_n.jpg?_nc_cat=102&cb=99be929b-59f725be&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=ySBmImWTiVcAX_Wv7QJ&_nc_ht=scontent.fath3-4.fna&oh=00_AfBmanLhambaDRNQNYeukIBwAyKMiXVtDUFQoKbySsHoMA&oe=64B0005C

26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023
Ταξίδι αστραπή στη Ρόδο για γρίφο-παιχνίδι μαζί με 130 μικρούς μαθητές. Κύβοι που γυρνούσαν, αστέρια που γινόντουσαν κύβοι, φίδια, μέδουσες, μια αρχαιολογική ανασκαφή και ο γρίφος της, χαρταετοί, φατσούλες, πανταζάρια, καραγκιόζης και τόσοι άλλοι εντυπωσιακοί αναδιπλωμένοι γρίφοι! Γεμάτη μέρα με μικρά και μεγάλα παιδιά προσηλωμένα και συγκεντρωμένα να βρουν λύσεις, να βρουν απάντηση στον κάθε γρίφο ξεχωριστά… και η απάντηση δεν ήταν μια. Εμπειρίες που γέμισαν και την τοπική εφημερίδα. Διαβάζουμε: Ο πολυχώρος, ο παιδικός σταθμός, το νηπιαγωγείο και το καμπ «ΧΑΡΑΥΓΗ» εκφράζουν τις ευχαριστίες τους προς το Semiramis City Hotel, για την φιλοξενία του ταλαντούχου μαθηματικού και ιδιοφυή κατασκευαστή γρίφων του Καστελλορίζου Χούλη Πανταζή.
Links για φωτογραφίες