Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου 2023

Tο Καστελλόριζο μπορεί να δημιουργήσει τον δικό του πολιτισμό;

Αυτός ήταν ο στόχος του τολμηρού εγχειρήματος  του 1ου Φεστιβάλ Γρίφων το 2021, και  τα κατάφερε! Επιβεβαιώθηκε περίτρανα με το 2ο Φεστιβάλ αλλά και τα αντίστοιχα φεστιβάλ της Πάτρας και Αθήνας το 2022, και τώρα επανέρχεται, καταξιωμένο και σίγουρο, για να αποδείξει πως είναι πλέον θεσμός.

Κινητήρια δύναμη του φεστιβάλ αποτελούν ο ιδρυτής του Μουσείου Γρίφων Μεγίστης, Πανταζής Χούλης και η Ελένη Γραμματικοπούλου, γνωστή για τη μακρά εμπειρία της στον χώρο της επικοινωνίας της Επιστήμης. Πλαισιώνονται από καταξιωμένους ακαδημαϊκούς, ερευνητές, επιστήμονες, εκπαιδευτικούς και ανθρώπους της τέχνης που συμμερίζονται το όνειρο τους και  με ενθουσιασμό συμμετέχουν σε όλες τις  διοργανώσεις.

Με επίκεντρο τη θεματική των Γρίφων αλλά και με παράλληλες επιστημονικές δράσεις και βιωματικά δρώμενα θα αναδείξουν την επιστήμη και τη σύγχρονη τεχνολογία – πέρα από αντισυμβατικά εκπαιδευτικά πρότυπα – ως μια συναρπαστική εμπειρία! Το 3ο Φεστιβάλ Γρίφων  Καστελλορίζου επιφυλάσσει σε όλους πολλές εκπλήξεις.

Για το πρόγραμμα και τις εξαιρετικές συμμετοχές θα επανέλθουμε άμεσα.

Καλωσορίστε ξανά(!) το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου, με το καθιερωμένο πλέον μήνυμα, το οποίο θα εκπέμπει εφεξής: Δεν επαναλαμβάνουμε απλώς γεγονότα του παρελθόντος, αλλά γράφουμε ιστορία πραγματοποιώντας εξαγωγή παραδοσιακού, καινοτόμου, δημιουργικού πολιτισμού

➢ από τους Καστελλοριζιούς στο Καστελλόριζο,
➢ από το Καστελλόριζο στην υπόλοιπη Ελλάδα,
➢ και από την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο!


Οστομάχιον, το νέο λογότυπο του Φεστιβάλ:
Για το 2023, το νέο λογότυπο του 3ου Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου παραπέμπει στον αρχαιότερο καταγεγραμμένο γρίφο στην ιστορία της ανθρωπότητας, το Οστομάχιον του Αρχιμήδη. Η ετυμολογία της λέξης ερμηνεύεται από την έκφραση «Μάχη των Οστών», διότι είχε κατασκευαστεί από ελεφαντόδοντο. Με τη διάσωση του διάσημου παλίμψηστου που περιείχε περαιτέρω πληροφορίες, αποδείχτηκε πως αυτός ο γρίφος αποτελούσε πρόβλημα Συνδυαστικής, κάτι το οποίο εξέπληξε την επιστημονική κοινότητα.
Ο σκοπός του γρίφου είναι η επανατοποθέτηση 14 κομματιών σε ένα τετράγωνο πλαίσιο. Το 2003 βρέθηκε πως υπήρχαν 536 τρόποι. Αλλά μετά από έρευνα στο Καστελλόριζο, νέα δεδομένα βασισμένα στα αρχαία κείμενα αποδεικνύουν πως τρεις από τις τομές ήταν αβάσιμες, και πως τελικά υπάρχουν σχεδόν δεκαπλάσιοι τρόποι. 

Δείτε και κοινοποιήστε το τηλεοπτικό spot του φεστιβάλ
Aκούστε και κοινοποιήστε το ραδιοφωνικό spot του φεστιβάλ