Δράσεις και Διαγωνισμοί

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΡΙΦΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Τον Απρίλιο του 2022, η ΕΝ.Ι.Γ.ΜΑ ήταν παρούσα στις Αφίδνες, στον Διαγωνισμό Γρίφων που διοργανώθηκε από την Εκπαιδευτική Αναγέννηση και συμμετείχαν πολλά σχολεία, και όπου μερικοί μαθητές είχαν εκπληκτικές επιδόσεις.

Μέσω του πρόεδρου του συλλόγου Πανταζή Χούλη, είχαμε την μεγάλη τιμή να παρουσιάσουμε την κεντρική διάλεξη, να χρησιμοποιηθούν οι γρίφοι μας στον τελικό, και να παραδώσουμε τα βραβεία στους νικητές. Αναντικατάστατη η παρουσία του μέλους του ΔΣ της ΕΝΙΓΜΑ (και συνδιοργανώτριας του Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου) Ελένης Γραμματικοπούλου, καθώς και του πολυμήχανου και ευφυέστατου Ιωάννη Δούρου που πάντα βοηθάει να δοκιμάσουμε τη λειτουργικότητα των νέων γρίφων που κατασκευάζουμε.

Ευχαριστούμε θερμά την Εκπαιδευτική Αναγέννηση – Εκπαιδευτήρια Αντωνόπουλου και τον Κώστα Λάττα για την άψογη διοργάνωση. Συνεχίζουμε ακάθεκτοι προς το μέλλον. Η ελπίδα υπάρχει, η δημιουργία υπάρχει, η έμπνευση υπάρχει, με το Καστελλόριζο παράλληλα, να εξάγει πολιτισμό.

Facebook: ENIGMA.MEGISTI

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΧΟΛΗ ΜΩΡΑΪΤΗ

Η Σχολή Μωραΐτη είναι, κατά την ταπεινή μας γνώμη, το πιο καινοτόμο σχολείο στην Αθήνα. Ιδρύθηκε πριν από 85 χρόνια από τον αείμνηστο Καστελλοριζιό Αντώνη Μωραΐτη και σήμερα διευθύνεται από την υπέροχη κόρη του, την Χρυσάνθη Μωραΐτη Καρτάλη. Πάντα επιθυμούσαμε να παρουσιάσουμε γρίφους εκεί. Ήταν λοιπόν μεγάλη μας τιμή που με τρεις αξέχαστες παρουσιάσεις του Πανταζή Χούλη περάσαμε υπέροχα με περίπου 500 μαθητές και καθηγητές (ολόκληρο το Γυμνάσιο), και φυσικά, με αρκετούς γρίφους Καστελλορίζου.

Facebook: ENIGMA.MEGISTI

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΣΑΚΕΙΟ

Η επίσκεψη μας στην Αθήνα, δε θα ήταν πλήρης δίχως την παρουσίαση της διάλεξης «Δούρειος Γρίφος» στην Αρσάκεια Σχολή στο Ψυχικό σε μια καταπληκτική αίθουσα και σε ένα ένθερμο κοινό. Να τονίσουμε πως δεχτήκαμε την πρόσκληση έπειτα από επίσκεψη καθηγήτριας της Αρσακείου στο Μουσείο Γρίφων Μεγίστης πριν από λίγους μήνες.

Αρσάκεια: arsakeio.gr Facebook: ENIGMA.MEGISTI

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟ

Παρουσίαση διδακτικών γρίφων του Μουσείου Μεγίστης στα εξαιρετικά Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη στη Ναύπακτο. Η Ελλάδα γεμίζει με πολιτισμό από το Καστελλόριζο!

Εκπαιδευτήρια Κοτρώνη kotronis.edu.gr Facebook: ENIGMA.MEGISTI

ΡΟΔΙΩΝ ΓΡΙΦΟΙ

Όλοι μαζί περάσαμε υπέροχες στιγμές με δημιουργικά παιδιά στο κορυφαίο σχολείο Ροδίων Παιδεία. Να τονίσουμε πως με το συγκεκριμένο σχολείο έιχαμε ξεκινήσει τις πρώτες παρουσιάσεις γρίφων στην Ελλάδα το 2014 (εξαιρείται το Καστελλόριζο, στο οποίο ξεκινήσαμε το 2008), ενώ το σχολείο είναι πάντα παρών και μας στηρίζει στο Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου. Ευχαριστούμε θερμά τον Κυριάκο Κυριακούλη για την πάντα έκτακτη οργάνωση

Facebook: ENIGMA.MEGISTI Facebook: Rodion Paidia

ΝΕΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΓΡΙΦΟ, ΤΟ ΟΣΤΟΜΑΧΙΟΝ

Σύμφωνα με τα νέα αποτελέσματα που ανακάλυψε ο Πανταζής Χούλης για το Οστομάχιον (δηλ. τον αρχαιότερο γρίφο όλον τον εποχών από τον Αρχιμήδη), οι νέες λογικές τομές που πρότεινε δίνουν σχεδόν δεκαπλάσιο αριθμό συνδυαστικών λύσεων σε σύγκριση με τις  παλιές (και μάλλον λανθασμένες) τομές που είχαν διαδοθεί τα τελευταία εκατό χρόνια. Για περισσότερες λεπτομέρειες, θα υπάρξει ένα ιστορικό βιβλίο που ετοιμάζεται και θα είναι έτοιμο πριν το τέλος του 2022. Ήδη το Μουσείο Γρίφων διαθέτει τρεις εκδόσεις του ποιοτικού Οστομάχιου (από τέσσερα διαφορετικά είδη ξύλου) και όλες έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα αυτής της έρευνας.

Facebook: Pantazis Constantine Houlis

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΡΙΦΩΝ

Είναι ελπιδοφόρο το ότι κάποιες φορές η τηλεόραση παρουσιάζει το Καστελλόριζο ως ειρηνικό τοπίο και πηγή δημιουργίας μέσω του Μουσείο Γρίφων και του Φεστιβάλ Γρίφων. Ευχαριστούμε  την Κορίνα Γεωργίου για την πρόσκληση, και το Δημήτρη Καμπουράκη και τη Λένα Φλυτζάνη για την τρίλεπτη συνέντευξη από το κανάλι του ΣΚΑΪ ενώ βρισκόμασταν πάνω στο  κάστρο του νησιού!
(Η συνέντευξη βρίσκεται στην χρονική περίοδο 44′-47′).

Facebook: https://www.facebook.com/Dr.Vain/posts/10159932562425218

ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕΣΩ WEBEX

Ευχαριστούμε τον καταπληκτικό συνάδελφο μαθηματικό Χρήστο Ζαφειρόπουλο που διοργάνωσε μια υπέροχη συνάντηση μέσω webex, όπου παιδιά σχολείων της Πελοποννήσου έδειξαν τις δυνατότητες του γεωμετρικού προγράμματος GeoGebra, κάποια άλλα παιδιά παρουσίασαν τρόπους κατασκευής φυσικών γρίφων, και φυσικά, δε θα μπορούσε να λείψει και μια διάλεξη από εμάς για τον αρχαιότερο γρίφο όλων, το Οστομάχιον

Facebook: Pantazis Constantine Houlis

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΡΙΦΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΙ ΓΡΙΦΟΙ

Αν και δεν έχει διαφημιστεί αρκετά, κατά τη διάρκεια της σχολικής περιόδου διενεργούμε το δωρεάν εργαστήριο γρίφων. Συνήθως γίνεται κάθε Κυριακή κατά τις 6μμ στη Σαντραπεία Σχολή για περίπου μια ώρα. Όλα τα παιδιά (από 0 έως 200 χρονών) είναι ευπρόσδεκτα.
Είναι πάντα μαζί μας η Καρδιά της Μεγίστης, το Σύμβολο της Μεγίστης, το Κάστρο του Καστελλορίζου, το Παπόρι, οι Χαρούμενοι Χαρταετοί, και άλλοι πολλοί διασκεδαστικοί γρίφοι Παράλληλα, παρουσιάζουμε για πρώτη φορά νέους γρίφους και πρωτότυπα.

Ένας νέος γρίφος είναι ο Καραγκιόζης, ο οποίος πέρασε από πολλά στάδια. Το αρχικό (τοπολογικά λειτουργικό) πρωτότυπο ήταν από χαρτόνι, αλλά τώρα πια, υπάρχει το τελικό πανέμορφο μοντέλο. Ενώ μέσα στο 2022, θα είναι έτοιμος ο πιο τρομακτικός και συνάμα ελκυστικός γρίφος που έχει υπάρξει ποτέ: Η Μέδουσα.

Facebook: Pantazis Constantine Houlis