Ο Σπύρος Καρέκος στην Αθήνα

Ο εκπαιδευτικός Σπύρος Καρέκος θα εκθέσει 4 συλλογές γρίφων με τους Άθλους του Ηρακλή. Ένα εγχείρημα που φέρνει τον λύτη αντιμέτωπο με την αρχαία ελληνική μυθολογία και σκέψη.

ΟΙ ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ

Το επιτραπέζιο παιχνίδι γρίφων ‘‘Οι ‘Αθλοι του Ηρακλή’’ (‘‘The Labors of Hercules’’) κατασκευάστηκε στην Ελλάδα και κυκλοφόρησε το 2017. Δημιουργήθηκε από τους Σπύρο Καρέκο (εκπαιδευτικό) και Ιγνάτιο Καρέκο (προγραμματιστή) μέσα σε διάστημα περίπου 1,5 χρόνου. Το παιχνίδι φέρνει τον παίκτη σε επαφή με μυθολογικά, γλωσσικά και φιλοσοφικά στοιχεία της αρχαιότητας.

Διαθέτει έντονα εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς περιέχει στοιχεία αρχαίας ελληνικής αρίθμησης, γεωμετρίας και λογικής. Τα Πλατωνικά και τα Αρχιμήδεια στερεά, οι γραμμικές γραφές Α και Β, οι μέανδροι και οι αρχιτεκτονικοί ρυθμοί της αρχαιότητας ξαναζωντανεύουν σαν μέρη αυτού του έργου.

Ακόμη, οι εικαστικές συνθέσεις των γρίφων περιλαμβάνουν μοτίβα από την αρχαία ελληνική τέχνη (μεάνδρους, μελανόμορφες αναπαραστάσεις κλπ) και σχετικά σύμβολα, χρωματικές αρμονίες και αναπαραστάσεις μορφών.

Ακολουθώντας τον μύθο του μεγάλου ήρωα, το παιχνίδι αποτελείται από τέσσερεις Συλλογές Άθλων, κάθε μία από τις οποίες περιλαμβάνει τρεις Άθλους. Η δυσκολία των Άθλων προοδευτικά μεγαλώνει, τόσο από τον έναν στον άλλο όσο και από τη μία Συλλογή στην άλλη.

Επίσης, περιλαμβάνουν ποικίλα σύμβολα, χρώματα και σχέδια, τα οποία σχηματίζουν μοναδικούς συνδυασμούς που οδηγούν τον παίκτη προς τη λύση.

 Το έργο ‘‘Οι Άθλοι του Ηρακλή’’ επιχειρεί να πραγματώσει μια σύνθεση των αντιθέτων: του νέου με το παλιό, της τέχνης με την επιστήμη, της ύλης με το πνεύμα.

Το παιχνίδι διατίθεται online αλλά βρίσκεται τοποθετημένο και σε μεγάλες αλυσίδες καθώς και σε μουσεία όπως στο Μουσείο της Ακρόπολης.