Το «Πλήρωμα 94» στο Φεστιβάλ Γρίφων 2022

Το «Πλήρωμα 94» είναι μία ομάδα που λατρεύει να συμμετέχει και να οργανώνει παιγνίδια πλοήγησης και 34 χρόνια τώρα συμμετέχει στο Πατρινό Καρναβάλι, με σημαντική συμβολή στην εξέλιξη και την προβολή του, σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Πρόκειται για μία ομάδα εθελοντών που όλη τη διάρκεια του χρόνου σκαρφίζονται παιγνίδια και γρίφους και πολιτιστικά δρώμενα, που τα παρουσιάζουν σε κάθε πιθανό και απίθανο μέρος, όπως κάστρα, σχολεία, εμπορικά κέντρα, θέατρα, συνεδριακά κέντρα, θεματικά πάρκα και εναλλακτικός χώρους, με κοινό άτομα κάθε ηλικίας. 

Στο Φεστιβάλ Γρίφων οι μικροί μας φίλοι θα πρέπει να εξετάσουν αν η τύχη και το ζάρι θα επηρεάσουν τη λύση του γρίφου τους, να πάνε από το ένα κρυφό σημείο στο άλλο αφού βρουν το σωστό «κλειδί» και, ανάμεσα στα άλλα, να αναλάβουν ρόλους και να ξεδιπλώσουν τις ικανότητές τους σε ευστοχία, ευλυγισία, ταχύτητα, ευστροφία. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να συνεργαστούν με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας τους, να είναι παρατηρητικοί και να σκεφτούν λίγο εναλλακτικά. Εξάλλου, οι γρίφοι είναι ένα παιγνίδι σώματος, μυαλού και υπολογισμών.

Περιμένουμε τους μικρούς μας φίλους να τους ψυχαγωγήσουμε και να τους εκπαιδεύσουμε μέσα από τη μαγεία των δικών μας γρίφων. Ανυπομονούμε για την άφιξη του Φεστιβάλ Γρίφων στην έδρα μας, Πάτρα.

Το «Πλήρωμα 94»

Το «Πλήρωμα 94» έχει καρναβαλικές καταβολές. Συμμετέχει στις φάσεις του Κρυμμένου Θησαυρού του Πατρινού Καρναβαλιού, κατεξοχήν παιγνιδιού πλοήγησης, ανελλιπώς, από το 1988 με πολλές επιτυχίες και διακρίσεις. Αριθμεί περίπου 3.000 μέλη διαχρονικά, είναι δε η πρώτη καρναβαλική ομάδα που διοργάνωσε τον Κρυμμένο Θησαυρό στο Πατρινό Καρναβάλι (2011) και το πρώτο πλήρωμα που μετασχηματίστηκε σε Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (2007).

Η δράση της Α.Μ.Κ.Ε. «Πλήρωμα 94» είχε εξ αρχής σκοπούς ευρύτερα πολιτιστικούς και στόχευε στο να ξεπεραστούν τα χρονικά όρια του Πατρινού Καρναβαλιού και τα γεωγραφικά όρια της Πάτρας και της Αχαΐας. Οι δράσεις απλώνονται σε ολόκληρο τον χρόνο, ενώ τα εκτός Αχαΐας ταξίδια είναι πλέον συχνά. Τον Φεβρουάριο του 2013 το «Πλήρωμα 94» ταξίδεψε για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος, στο Καρναβάλι του Saviano της Ιταλίας. Ακολούθησαν κι άλλες αποστολές σε Ιταλία, Σαν Μαρίνο, Σερβία και Μαυροβούνιο.

Οι τρεις κύριοι πυλώνες της δραστηριότητας του «94» είναι τα Παιχνίδια Πλοήγησης, τα «Καρναβαλοτάξιδα» και οι Εκδηλώσεις Μνήμης. Παράλληλα -μόνο του ή συνεργαζόμενο με άλλους φορείς- το «Πλήρωμα 94» συμμετέχει και σε ποικιλία άλλων δράσεων, όπως συνέδρια, ημερίδες, τηλεοπτικά γυρίσματα, τραγούδια, παραγωγές, ντοκιμαντέρ, φεστιβάλ και άλλες εκδηλώσεις.

Παιχνίδια Πλοήγησης είναι τα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά παιχνίδια (ιστορικού, γεωγραφικού και πολιτιστικού χαρακτήρα). Απευθύνονται σε ολιγομελείς ομάδες που ανταγωνίζονται στην επίλυση γρίφων, την εύρεση σημείων ή αντικειμένων και σε άλλες υπαίθριες δραστηριότητες. Το κοινό τους ποικίλει: μαθητές δημοτικού ή γυμνασίου, συμμετέχοντες σε προγράμματα ανταλλαγών, πρόσκοποι, τουρίστες, επισκέπτες φεστιβάλ, σύνεδροι κ.α.

«Καρναβαλοτάξιδα» αποκαλούνται τα ταξίδια σε πόλεις με καρναβαλικό ενδιαφέρον, μέσω των οποίων μεταλαμπαδεύονται πατρινά καρναβαλικά στοιχεία και γίνονται γνωριμίες με ανθρώπους, μέρη και έθιμα του κάθε τόπου. Μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί δεκατέσσερα τέτοια ταξίδια με ποικίλους προορισμούς, εντός και εκτός συνόρων.

Εκδηλώσεις Μνήμης, τέλος, καλούνται τα αφιερώματα που παρουσιάζονται στην Πάτρα (και κατόπιν και αλλού) για προσωπικότητες που έχουν φύγει απ’ τη ζωή, έχουν αφήσει το ίχνος τους στην τοπική ιστορία και δεν έχουν τιμηθεί επαρκώς. Για τη διεκπεραίωση αυτών των αφιερωμάτων το «Πλήρωμα 94» συνεργάζεται –πάντα σε εθελοντική βάση- με ένα πλήθος καλλιτεχνών και φορέων της πόλης.

Περισσότερα για το «Πλήρωμα 94» και τα παιγνίδια πλοήγησης στο:
https://www.thebest.gr/article/366410-