Το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης

Το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης, το πρώτο στην Ελλάδα, διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή γρίφων στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως. Ιδρύθηκε από τον μαθηματικό Πανταζή Χούλη και διαθέτει 4200 εκθέματα, πολλά από τα οποία είναι δικές του επινοήσεις και κατασκευές.

Λειτουργεί χειμώνα/καλοκαίρι κι έχει καταπλήξει θετικά τους επισκέπτες κάθε ηλικίας, καθώς και έναν μεγάλο αριθμό Ελλήνων και ξένων διακεκριμένων επισκεπτών που έρχονται στο νησί αποκλειστικά για το Μουσείο Γρίφων. Αν και υπάρχουν μόνο τέσσερα άλλα Μουσεία Γρίφων σε άλλες χώρες (που καλύπτουν όλα τα είδη γρίφων), αυτό στο Καστελλόριζο είναι το μόνο διαδραστικό.

Το Καστελλόριζο έχει μεγάλη παράδοση στους γρίφους, κάτι που αποδεικνύεται (1) από περιοδικά με γρίφους του 19ου αιώνα που υπάρχουν στο Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, (2) από την ύπαρξη αμέτρητων αινιγμάτων με τη μορφή ποιήματος στην εφημερίδα  Καστελλοριζιακά Νέα της δεκαετίας του 60, και (3) την τακτική εκπροσώπηση της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό Γρίφων από δύο πολύ-βραβευμένους Έλληνες, αμφότεροι με καταγωγή από το Καστελλόριζο.

Σε γενικές γραμμές, η Ελλάδα έχει ιστορικά αποδεδειγμένη παράδοση στους γρίφους, με το Οστομάχιον του Αρχιμήδη να αποτελεί τον πρώτο τρισδιάστατο γρίφο της ανθρωπότητας, το Αίνιγμα της Σφίγγας να αποτελεί από τους πρώτους λεκτικούς γρίφους, ενώ ο Λαβύρινθοςτο Κουτί της Πανδώρας και ο Γόρδιος Δεσμός, χρησιμοποιούνται συχνά ως ονόματα για σημερινούς γρίφους.

Από τον Οκτώβριο του 2020 το Μουσείο Γρίφων Μεγίστης έχει κηρυχθεί ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Τέχνης STARTS (Science+Technology+ARTS). Παρακάτω links για το project που γίνεται σε συνεργασία  με το STARTS εδώ:

STARTS Regional Centre and Residency in “Castel-Roux” of south eastern Aegean, a.k.a. Megisti-Castellorizo Island!

http://www.kastellorizo.org/megisti/kastellorizo_net/STARTS.html

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΡΙΦΩΝ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ

Έπειτα από δύο χρόνια με τους επισκέπτες να επιζητούν γρίφους για να αγοράσουν σαν ενθύμιο, το Μουσείο Γρίφων από το Μαΐο 2022 μπορεί πια να διαθέσει γρίφους (παλιότερα δεν υπήρχαν προς πώληση).

Και παρά το γεγονός πως το Μουσείο Γρίφων έχει ένα μονοπώλιο (το μόνο στην Ελλάδα και από τα ελάχιστα παγκοσμίως που καλύπτουν ολόκληρο το φάσμα των γρίφων), οι τιμές είναι σαφώς πιο κάτω από παρεμφερή μουσεία και escape rooms, ενώ σχεδιάζουμε να το συνδυάσουμε με την ύπαρξη escape room στο μέλλον (εκτιμώμενος χρόνος: δύο χρόνια). 

Μέσα στο 2022 θα υπάρχουν περίπου είκοσι επιλογές αγοράς γρίφων. Η ύπαρξη e-shop είναι πιθανή, αλλά τίποτα δεν αντικαθιστά τη διαδραστική αγορά με τη φυσική παρουσία.

Ως τακτικό μέλος του Διεθνούς Οργανισμού Γρίφων, πάντα θα παρουσιάζουμε πρώτοι (τουλάχιστον στην Ελλάδα) τα νέα εκπαιδευτικά παιχνίδια (αυτά που διατίθενται, αλλά και αυτά που δε διατίθενται στην αγορά), και σας προσκαλούμε σε αυτόν τον θαυμαστό κόσμο, για μικρούς και μεγάλους.

Το Μουσείο Γρίφων αποτελεί τεράστια ιδιωτική επένδυση στο νησί της καρδιάς μας. Ενώ όσοι τολμούν να έλθουν το χειμώνα, η επίσκεψη θα είναι πάντα πλουσιότερη σε χρόνο και σε θεματολογία. Παραμένουμε πάντα αφιερωμένοι στους γενναίους έλληνες, στους συντοπίτες μας και στη Σαντραπεία Σχολή, με τους οποίους περνάμε μαζί τους δύσκολους χειμώνες.

 Δεν υπάρχει ωράριο για επίσκεψη στο Μουσείο Γρίφων, η ξενάγηση/παρουσιάση γίνεται με ραντεβού για συγκεκριμένη ώρα. Ιδανικά θα πρέπει να έρχονται ομάδες με 4 άτομα (ελάχιστος αριθμός) έως 10 άτομα (μέγιστος αριθμός).

Για τοποθεσία, τηλέφωνο, φωτογραφίες, κριτικές, κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους:
Google maps: Μουσείο-Γρίφων
Tripadvisor: Puzzle_Museum-Kastellorizo_Dodecanese_South_Aegean
Facebook: Pantazis Constantine Houlis

Μετά τη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Γρίφων  ο ιδρυτής του Πανταζής Χούλης προσκλήθηκε και έδωσε σειρά διαλέξεων παρουσιάζοντας τους γρίφους  και την ιστορία τους, προκαλώντας το αμέριστο ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Πέρασαν ξεχωριστές και δημιουργικές στιγμές παίζοντας και λύνοντας τους γρίφους. Αυτό αποδεικνύει πως το Καστελλόριζο μπορεί και εξάγει τον δικό του πολιτισμό! Ενισχύοντας αυτή την πεποίθηση διοργανώθηκε το 2ο Φεστιβάλ Γρίφων και το φεστιβάλ άρχισε να ταξιδεύει εκτός νησιού (Πάτρα) και τώρα Αθήνα ενώ υπάρχουν προσκλήσεις και από άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 Ο Ολυμπιονίκης μας Ιωάννης Μελισσανίδης με τον Πανταζή Χούλη στο Μουσείο Γρίφων.
Έξω από το Μουσείο Γρίφων με το Ρόδιο παραολυμπιονίκη μας στον στίβο, Ιωάννη Πρώτο.